Onder tijdelijke woningen worden woningen verstaan, die voor een bepaalde tijd (veelal maximaal 10 jaar) op een tijdelijke locatie (ontheffing bestemmingsplan) mogen worden gebouwd óf die getoetst zijn aan tijdelijke woningen zoals gedefinieerd in het bouwbesluit.
Hoe lang kun je een briefadres gebruiken? Een briefadres is altijd tijdelijk. Hoe lang een briefadres geldig is, hangt af van je gemeente. Iedere gemeente heeft eigen regels voor het afgeven van een briefadres.
Het voordeel van tijdelijke woningbouw is dat niet alleen de ruimtelijke procedure, maar ook de bouwtijd veel korter is dan in de normale woningbouw. Dankzij succesvolle modulaire concepten en prefab-oplossingen kunnen de woningen binnen 9 maanden al op de locatie staan.
Als u een woning gaat bouwen of verbouwen, dan mag u onder voorwaarden tijdelijk in een woonunit wonen. U hebt hiervoor een omgevingsvergunning nodig.
Je huurt een flexwoning altijd tijdelijk, voor maximaal 2 jaar. Belangrijk om te weten over flexwonen: je woont in een gebouw met mensen met een heel verschillende achtergrond. Iedereen helpt elkaar en heeft hetzelfde doel: samen goed wonen.
Pauzewoningen zijn laagdrempelige en snel beschikbare woonruimtes voor mensen met een acute woonvraag.
Tip 1: Je tijdelijke verhuizing doorgeven aan de gemeente
Bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) moet altijd bekend zijn wat je huidige woonadres is, je moet dit binnen 5 dagen na de verhuizing melden. Dus ook als je tijdelijk ergens anders woont, moet je je op dit adres aanmelden bij de GBA.
Je zorgwoning maximaal drie jaar in je tuin blijft staan, met de mogelijkheid tot een éénmalige verlenging van nog eens drie jaar. Daarna moet je wel een omgevingsvergunning aanvragen. Je eigenaar bent van zowel de hoofdwoning als de zorgwoning.
Wat zijn de gevolgen voor u als verhuurder wanneer de huurder zich niet heeft ingeschreven? Een huurder is verplicht om zich in te schrijven bij de gemeente waar deze een woning huurt en dus daadwerkelijk woonachtig is. Wanneer dit niet gedaan wordt, kan de gemeente de keuze maken om de huurder een boete te geven.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Logeren: een korte termijn verblijf
Vaak wordt een logeerperiode beschouwd als een tijdelijke situatie, variërend van een paar dagen tot enkele weken. In de meeste gevallen is het niet nodig om de verhuurder op de hoogte te stellen van het logeren, tenzij dit specifiek vermeld wordt in het huurcontract.
De gemeente moet u inschrijven op het adres waar u meestal slaapt. Heeft u tijdelijk geen woonadres en wilt u wel post kunnen ontvangen? Dan kunt u een briefadres aanvragen bij de gemeente. U krijgt uw post dan tijdelijk op het adres van een vriend, kennis of familielid.
Van inwoning en kamerverhuur is sprake als u zelf in de woning woont en u laat iemand bij u in de woning wonen. Dit kan bijvoorbeeld uw partner, een vriend, kennis of familielid zijn. Een medebewoner of inwoner heeft geen wettelijke rechten als het gaat om verblijf in de woning.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Alle reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals opritten, tuinpaden, terrassen, of zonnepanelen moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Wat kost een flexwoning? De prijs voor een verplaatsbare (eenvoudige) woning bedraagt tussen 10.000 en 15.000 euro. De totale kosten hangen af van de aanleg van gas, water en stroom. Ook de aanleg van bijvoorbeeld een weg kan leiden tot extra kosten voor het project.
Bij tijdelijk gebruik volstaan vaak eenvoudige ingrepen, waardoor het veel goedkoper is. Zo kost een permanente transformatie tot woningen al gauw 50.000 tot 70.000 euro per woonruimte, terwijl tijdelijk gebruik een investering vergt van ongeveer 5.000 tot 10.000 euro.
Op 1 juli 2016, toen de Wet doorstroming huurmarkt in werking trad, werden de mogelijkheden voor tijdelijke huur en verhuur uitgebreid. De bedoeling van de wet was om de flexibiliteit op de huurmarkt te vergroten, vandaar de benaming flexhuur.