Taai slijm ontstaat door droge lucht, irritatie aan uw luchtpijp of als u veel rookt of recent gerookt heeft. Om dit taaie slijm op te lossen kunt u het volgende doen: Druppel 1 a 2 keer extra per dag met Nacl 0.9%. Bevochtig de luchtpijp met de stoom van de douche.
In het gehele keel en neusgebied bevinden zich slijmcellen die slijm aanmaken. Hierdoor wordt de keel bevochtigd en kunnen we gemakkelijk slikken en praten. Als er zich in de keel teveel slijm ophoopt, kan dit klachten geven.
Vastzittend slijm kan echter moeilijk zijn om los te krijgen. De slijm is taai en zit diep. De prikkels blijven in de keel aanwezig, waardoor je blijft hoesten. Dit kan leiden tot lange harde hoestbuien.
Veel slijm kan vervelend zijn, maar gaat meestal vanzelf weer over. Heb je vaak last van slijm of heel veel last, dan is het goed om te kijken of daar een reden voor is.
Afwijkend slijm dat klachten geeft, kan dus komen uit: neus, bijvoorbeeld bij verkoudheid/griep of ontregeld slijmvlies of bij roken. neusbijholten, bij chronische irritatie (roken, neusbijholtenontsteking) keel, bijvoorbeeld door irritatie van maagzuur (reflux), roken of schrapen; verkoudheid en griep.
Om dit taaie slijm op te lossen kunt u het volgende doen: Druppel 1 a 2 keer extra per dag met Nacl 0.9%. Bevochtig de luchtpijp met de stoom van de douche. Start in overleg met uw arts met medicatie om het slijm dunner en makkelijker ophoestbaar te maken (bijvoorbeeld fluimucil).
In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Slijmoplosser: de vernevelaar
Bij vastzittend slijm wordt er door veel mensen snel naar een medicijn gegrepen. Echter, deze medicijnen kunnen nare bijwerkingen hebben. Een goedwerkend alternatief hierop is fysiologisch zout, een natuurlijk product dat ook al in uw lichaam voorkomt.
Voorbeelden zijn karne- melk, yoghurt, sojamelk, kwark en Biogarde; • gebruik voedingsmiddelen die slijmoplossend werken bijvoorbeeld ananassap, (donker) bier, rode wijn en kamillethee; • als u last heeft van slijmvorming na het eten of drinken, kan het helpen uw mond na de maaltijd met water te spoelen.
Indien het slijm zo taai is dat het ophoesten niet lukt kan een hulpmiddel gebruikt worden. De fysiotherapeut is de deskundige die u hiermee verder kan helpen. Hij zal eerst kijken of uw hoesttechniek goed is. Indien nodig kan een Treshold Mini Pep, of een Flutter voor u bestellen en u hiermee leren hoesten.
Bij vastzittende hoest kun je het slijm in de luchtwegen niet ophoesten. De oorzaak is vaak een infectie van de bovenste luchtwegen. Klachten zijn onder andere moeite met ademhalen en een zware borst. Vaak gaat vastzittende hoest vanzelf weer over na 2-3 weken.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden. De behandeling bestaat uit adviezen van de fysiotherapeut over het hoesten, het slijm dunner maken met medicijnen zodat het makkelijker opgehoest kan worden en/of de hoeveelheid slijm minderen met medicijnen.
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.