Sumak is een smaakmaker uit het Middenoosten: de purperbruine, behaarde vruchten van de sumakplant worden gemalen als specerij gebruikt in onder meer de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken. Wie soms uit de kookboeken van Ottolenghi kookt, is het vast al eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst.
De beste alternatieven voor sumak zijn citroenschil of citroenpeper.
Sumak is een smaakmaker in het Midden-Oosten, waar het ook zijn origine vindt. Het is de gedroogde, paarsrode, harige vrucht van de sumakstruik Rhus coriaria, een struikgrote verwant van de cashew- en mangoboom. Er zijn wel 150 verschillende soorten sumakstruiken waarvan slechts zes soorten eetbaar zijn.
Za'atar is een kruid. Het lijkt qua uiterlijk een beetje op oregano en ze noemen het ook wel wilde tijm. Het heeft een ietwat aardse smaak. De za'atar van Souq is er in 2 variaties, een Palestijnse met sumak en sesamzaad.
Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. De smaak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer.
Welriekende sumak is een geneesplant. In de homeopathie wordt het vooral ingezet als middel bij diabetes en in de fytotherapie heeft het voornamelijk toepassing als kruid wat bedplassen kan tegengaan.
Souq Sumak reserveren | Albert Heijn.
Sumak kun je jarenlang in een goed afgesloten potje op een donkere en droge plek bewaren. Sumak wordt vooral veel gebruikt in koude gerechten als salade . Sumak verliest namelijk bij verhitting erg veel smaak. Voeg het dan ook pas na bereiding toe.
Sumak is een friszuur bloemig poeder van het mediterrane sumakbesje. Voor ons is sumak net zo onmisbaar en als peper en zout, om mee te koken en om een gerecht aan tafel mee af te maken.
Het antwoord is simpel; niet. Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom.
Za'atar maken: het recept
Maar het recept vraagt wel om het kruid en dat kun je niet altijd overal krijgen. Gelukkig kun je het eenvoudig vervangen door een combinatie van oregano en tijm.
Deze kruidige, frisse melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals sumac en tijm. Heerlijk in combinatie met brood of als dip voor groenten, maar ook lekker als marinade voor gevogelte of vlees. Za'atar is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk.
Toepassingen: Het vruchtvlees van de steenvruchten wordt gedroogd en tot poeder fijngemalen als specerij en in landen in het Midden-Oosten gebruikt. Deze kruiden zijn echte keukenkruiden dus wacht niet te lang. Tuanashop Sumak kruiden hebben een frisse, zurige smaak.
De sumak groeit in het wild op droge, rotsige grond in het Middellandse Zeegebied.
Tijm heeft een volle, scherpe, karakteristieke smaak. Het wordt veel gebruikt in de Provençaalse en Griekse keuken. Tijm past erg goed bij geroosterd vlees, gevogelte en in wildragouts, visgerechten en pittige bouillons. Met tomaten, komkommer, courgette, paprika en aubergine smaakt tijm ook erg lekker.
Waar is de goedkoopste Labneh van AH? De huidige prijs van dit product is €2.5 bij Albert Heijn. De prijs van AH Labneh verschilt erg per week. Soms is het artikel in de folder (open dus ook de folder van week 37).
Granaatappelsiroop of granaatappelmelasse
Je vindt het bij Turkse en Marokkaanse winkels, en tegenwoordig ook bij Oil & Vinegar, voor €5,95 voor een flesje van 250 ml.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Hele peperkorrels zijn onbeperkt houdbaar. Groene peper in azijn blijft na het openen van de verpakking nog 1 week goed. Peper kun je in bijna alle hartige gerechten gebruiken. Voeg gemalen peper pas tegen het einde van de kooktijd toe, anders smaakt hij bitter.
Pul biber is een grof gemalen rode peper die veel wordt toegepast in de Turkse en Midden-Oosterse keuken. In tegenstelling tot gewone chili peper, is pul biber heel mild van smaak. Dit komt omdat pul biber in zout wordt gedroogd en daarna pas verder wordt vermalen.
Granaatappelmelasse is ingekookt granaatappelsap, dit maakt het tot een zoetzure stroperige siroop. Heerlijk om je gerecht mee te verrijken!