Stroopwafel in het Duits Sirupwaffel (geslacht: vrouwelijk) Stroopwafel in het Engels treacle waffle. Stroopwafel in het Frans gaufrette (geslacht: vrouwelijk) fourrée au sirop de sucre roux.
Hoe heet het? - van alle vrienden. Wie heißt es? - von allen Freunden.
Eén van de meest bekende lekkernijen die typisch Nederlands zijn: de stroopwafel. Twee dunne wafels en daartussen zoete stroop. Ze worden inmiddels wereldwijd gegeten.
Een stroopwafel is een traditionele Nederlandse lekkernij die bestaat uit twee dunne, knapperige wafelachtige koekjes die samen worden gesandwiched met een vulling van karamelsiroop. De naam "stroopwafel" betekent in het Engels " siroopwafel ", wat de belangrijkste componenten ervan perfect beschrijft.
Stroopwafel letterlijk vertaald naar het Engels is 'syrup waffle'. De Stroopwafel heeft zijn naam te danken aan de ingrediënten waarvan het is gemaakt. Daelmans Stroopwafels zijn gemaakt van twee knapperige wafeltjes, de 'waffle'.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
Een stroopwafel (Nederlandse uitspraak: [ˈstroːpˌʋaːfəl]; letterlijk 'stroopwafel') is een dun, rond koekje dat bestaat uit twee lagen zoet gebakken deeg, bij elkaar gehouden door een stroopvulling.
Stroopwafels blijken de minst gezonde koeken. Zowel industrieel vervaardigde stroopwafels als ambachtelijke en andere bakkersproducten bevatten ongeveer 40 tot 90 procent verzadigde vetten. Volgens de VWA kunnen die eveneens beter worden vermeden.
De traditionele manier om de stroopwafel te eten is door hem op een kop hete koffie, thee of chocolade te leggen . Hierdoor wordt de wafel verwarmd en wordt de siroop iets zachter, waardoor de wafel zacht wordt aan de ene kant en licht knapperig aan de andere kant. Heerlijk!
Goudse stroopwafels, ook wel siroopwafels genoemd, zijn een typisch Nederlandse specialiteit.
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Er zijn veel 'Dutch stores' die stroopwafels verkopen aan Nederlanders die in Amerika zijn gaan wonen. Wat nieuw is, is dat de laatste jaren overal in de VS nieuwe bedrijven proberen stroopwafels te introduceren bij de Amerikanen zelf. Stroopwafels zijn in Amerika een flinke groeimarkt.
De onbetwiste winnaar
Er is één duidelijke winnaar in deze test: de roomboter stroopwafels van Jumbo, met een gemiddelde van 7,5. Hoewel ze op het eerste oog wat bleek zijn, maakte de smaak van deze wafels het meer dan goed.
In het Duits heet het apenstaartje een Klammeraffe.
Typische Duitse kenmerken en eigenaardigheden worden weerspiegeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven en de cultuur. Deze omvatten een uitgesproken punctualiteit en efficiëntie, een voorkeur voor orde en bureaucratie, een toewijding aan de autocultuur en een liefde voor bier en worst.
Een stroopwafel bestaat uit twee dunne, ronde wafels die met een siroopvulling aan elkaar zijn gesandwiched. Het resultaat is een zoete en heerlijke traktatie die perfect is voor het ontbijt of als tussendoortje . De beste manier om een stroopwafel te eten is met een warme kop koffie of thee.
Een stroopwafel, van oorsprong siroopwafel genoemd, is een van oorsprong Nederlandse wafel, die niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht.
Het kan thee, koffie of warme chocolademelk zijn. Zorg ervoor dat het lekker stomend is, voor ultieme smeltbaarheid.
Het hoge koolhydraat- en suikergehalte in stroopwafels maakt ze een uitstekende bron van snelle energie . Voor duursporters zoals hardlopers, wielrenners en triatleten kunnen energiewafels helpen om het energieniveau te behouden tijdens lange sessies door gemakkelijk verteerbare koolhydraten te leveren die spieren efficiënt van brandstof voorzien.
Tarwebloem, suiker, roomboter 21%, stropen (glucosestroop, glucose-fructosestroop, invertsuikerstroop) 13%, scharreleieren, stabilisatoren: glycerol, sorbitol; emulgator: zonnebloemlecithine, zout, rijsmiddelen: natriumbicarbonaat, ammoniumbicarbonaat, kleurstof: caroteen, bourbon vanille.
Stroopwafels zijn een lekkere snack voor ieder moment van de dag, maar vooral favoriet bij een kopje koffie of thee. Zo kun je de Stroopwafel namelijk lekker verwarmen boven op je warme drankje. We noemen het 'wake the wafel', een oud Hollands ritueel om meer uit je Stroopwafel te halen.
Hoe lang kan ik de stroopwafels bewaren? Markus stroopwafels zijn minimaal 5 weken houdbaar na de verzenddatum (= ook de bakdatum), mits ze op een koele plaats bewaard worden.
Er zijn dus eigenlijk 3 soorten stroopwafels: roomboter, roombotervulling en margarine wafels.