Een te grote zuurstofstroom kan ook schadelijk zijn. U kunt daarbij dan koolzuur (het afvalproduct van zuurstof) gaan stapelen in uw bloed, dit kan benauwdheidsklachten geven of verhogen. Een onderhoudsbehandeling met zuurstof werkt als medicijn wanneer u minstens 15 uur per dag zuurstof gebruikt.
Gebruik van te veel zuurstof kan wel tot klachten leiden. Een remming van de ademhaling en een ophoping van koolzuur in het bloed kunnen uiteindelijk zorgen voor hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Doordat CO2 opstapelt ('hypercapnie'), verzuurt het bloed. De nieren compenseren dit door meer bicarbonaat (base) vast te houden: netto wordt de pH zo weer (bijna) normaal. Dit is echter een broos evenwicht. Bijvoorbeeld bij bewegen heeft het lichaam meer zuurstof nodig en produceert het meer koolzuur.
Wanneer u hyperventileert krijgt u te veel zuurstof in uw lichaam. De rode bloedcellen die de zuurstof opnemen en vervoeren raken hierdoor op een bepaald moment 'volgeladen'. De cellen kunnen geen zuurstof meer opnemen. Het zuurstofgehalte in het bloed verandert hierdoor maar weinig.
Hypercapnie is de medische term voor een overmatig gehalte aan koolstofdioxide in het bloed. Hypercapnie ontstaat als gevolg van gestoorde gasuitwisseling in de longen of als er als gevolg van een inadequate ademhaling (slechte ventilatie) onvoldoende koolstofdioxide wordt uitgeademd.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
De belangrijkste klachten die kunnen wijzen op nachtelijke hypoventilatie en daarmee op hypercapnie zijn: ochtendhoofdpijn, nachtelijke onrust, nachtmerries, nachtzweten, verminderde eetlust, gewichtsverlies, enkeloedeem, sufheid en concentratiestoornissen.
De saturatie kan gedurende de dag schommelen. Deze veranderingen kunnen komen door de beschikbare zuurstof of door inspanningen. In sommige gevallen kan dit lager zijn dan de norm. Een zuurstofsaturatie lager dan 90% SpO2 is vaak al alarmerend.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Wat zijn de gevolgen van lage saturatie? Te weinig zuurstof in bloed kan leiden tot klachten zoals sufheid, benauwdheid of onrust. Door een longziekte kan uw saturatie dalen naar minder dan 90% SpO2.
In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen. In sommige gevallen kan de zuurstofsaturatie lager zijn dan de norm. Komt deze onder de 90% te liggen, dan is het raadzaam dat je de dokter inschakelt.
Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen.
De lus van de zuurstofbril wordt achter de oren aangebracht en dan onder de kin zacht aangespannen. Via een neusbril kan maximaal zes liter zuurstof per minuut toegediend worden.
Onvoldoende zuurstof
Wanneer de concentratie zuurstof minder dan 10 vol. -% is, treedt zonder voorsymptomen (duizeligheid) bewusteloosheid op. Al snel zal ook hersenletsel het gevolg zijn en kan binnen enkele minuten de dood intreden, tenzij er direct reanimatie plaatsvindt.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Wanneer uw zuurstofsaturatie laag is, zult u meer moeten bewegen en regelmatig in de buitenlucht komen. Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren.
8. Eet en drink genoeg ijzerrijke producten. Je eetgewoontes kunnen veel invloed hebben op je zuurstofgehalte in je bloed. De rode bloedcellen in je bloed transporteren de zuurstof naar alle cellen in je lichaam.
Als een patiënt met een saturatie van 86% een rustige ademhaling heeft, dan heb je je doel bereikt. Zijn er echter nog steeds signalen van tachypnoe, hijgen of piepen, dan is de behandeling met zuurstof nog inadequaat. Voor COPD-patiënten geldt een streefsaturatie van 88-90%.
Pulsoximetrie, ook wel Pulse Ox genoemd, is een methode die wordt gebruikt om de verzadiging van zuurstof in de bloedbaan te meten. Met andere woorden: de Pulse Ox geeft aan hoeveel zuurstof zich in jouw bloed bevindt. Bij gezonde mensen is de zuurstofsaturatie tussen de 95% en 99%.
Zuurstof kan worden ingezet ter verlichting van dyspneu. Meestal wordt het toegediend met een neusbril in een dosering van 1-5 l/minuut. Met behulp van een zuurstofmasker kunnen hogere doseringen worden toegediend. Een zuurstofmasker wordt door de meeste patiënten echter als zeer hinderlijk ervaren.
COPD is een ingewikkelde aandoening. Veel mensen met COPD hebben ook andere problemen. We doen ook onderzoek naar deze problemen. Dit doen we bijvoorbeeld met bloedonderzoek, hartonderzoek of een botscan.
Je lichaam heeft zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Als je COPD hebt, gaat er minder zuurstof via de longen naar je bloed. Daardoor word je benauwd en moe. Het tekort aan zuurstof kan ervoor zorgen dat de bloeddruk in je longen hoger wordt.
Slaapapneu en snurken
Dit leidt tot ademstilstanden (apneus) die vaak samengaan met (luidruchtig) snurken. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed. Iemand wordt hier onbewust wakker van, waarna de ademhaling weer op gang komt.
Als ondergrens voor het transcutaan zuurstofsaturatieniveau wordt 90% in rust en in uiterste geval 85% tijdens fysieke inspanning gehanteerd. Hiernaast wordt genoemd dat bij een saturatiedaling het belangrijk is dat de saturatie binnen twee minuten weer stijgt naar het niveau in rust.