Niet alleen de lage temperatuur maar vooral vocht zorgt ervoor dat elke winter weer heel wat palmen te kampen krijgen met speerrot. Bij deze aandoening worden de speren (het samengevouwen nieuwe blad in het hart van de palm) dor en kunnen ze met weinig moeite los getrokken worden. De onderkant is hierbij week en rot.
De speer is het groeipunt van de palm en is tevens het meest kwetsbare deel van de plant.
Het liefst regenwater, want de kalk in het kraanwater tast de wortels van de palm aan. Bij droog weer hebben ze vrijwel iedere dag water nodig. Nadat de boom is geplant, gedurende de eerste weken 2-3 x per week rijkelijk bewateren.
Andersom geldt: hoe dunner en fragieler de bladeren, hoe meer water. Zo hebben de Cycas en Rhapis wat dikker blad dan de Livistona en Caryota. Bespuit de Livistona en Caryota af en toe ook met de plantenspuit. Voor alle soorten palmen geldt dat je zeker 1 keer per maand plantenvoeding kunt geven.
De oorzaak is zeer waarschijnlijk te droge lucht. De plant verdampt te veel vocht. Hij wordt als het ware door de te droge kamerlucht leeggezogen en vermindert als reactie daarop zijn verdampingsoppervlak. Besproei het blad regelmatig met onthard water of zorg op andere wijze voor een wat hogere luchtvochtigheid.
Droog maken
Om verdere rotting tegen te gaan is het belangrijk dat u dit gat behandelt. Sommige palmen herstellen spontaan, maar de slaagkans is met behandeling toch stukken groter. Om te beginnen maakt u het gat zo goed mogelijk droog, bijvoorbeeld met behulp van proppen keukenpapier.
Een palm heeft veel water nodig als het warm is. Gezien het grote verdampingsoppervlak van de bladeren heeft een palm bij hogere temperaturen veel water nodig. In de zomer in volle zon drie weken zonder water is dodelijk voor een palm in een pot, ook al is die 10 jaar oud.
Verdorde bladeren pas in het voorjaar (dus na de winter) snoeien. In de winter heeft de plant hiervan nog bescherming tegen de koude. Ook krijgt de palm een extra groeispurt als hij in het voorjaar gesnoeid wordt.
Trachycarpus zal wellicht 50 jaar of meer kunnen halen als zich op de standplaats geen extreme winteromstandigheden voordoen. Een interessant detail bij Trachycarpus is dat de afgestorven bladeren niet afvallen vergelijkbaar met Washingtonia.
Bemesten van u palm doet u met Osmocote balletjes voor groene planten (dit is langzaam afbrekende meststof) of met gedroogde koemestkorrels. Eerste gift in April, de 2e in Juli. Bemest een palm niet teveel, hooguit 1 plastic koffiebekertje voor een kleinere palm en 2-3 plastic koffiebekertjes voor een grote palm.
Bemesten van u palm doet u met langzaam afbrekende meststof (die kunt u ook bij ons aanschaffen) of met gedroogde koemestkorrels. Eerste gift in April, de 2e in Juli. Bemest een palm niet teveel, hooguit 1 plastic koffiebekertje voor een kleinere palm en 2-3 plastic koffiebekertjes voor een grote palm.
Mocht onverhoopt er toch schade zijn gekomen aan uw palmboom, dan dient u te kijken of de palm nog leeft. Dat doet u door aan de kern van de palm te trekken. Komt die makkelijk los, dan is de palmboom dood.
Palmen hebben geen warm klimaat nodig om te groeien, ze groeien juist in koel en vochtig weer. Veel vocht en een lichte plek in de zon of halfschaduw is ideaal voor palmen.
Een ander kenmerk voor de palmboom is dat deze heel diep wortels kan schieten. De lengte van de wortels kan zelfs even lang zijn als de hoogte van de boom zelf. Dat is ook een van de redenen waarom palmbomen zo goed kunnen 'overleven' in een gebied met een warm en droog klimaat.
De palmboom krijgt gele bladeren of rare vlekken. We zien het vaak dat palmen die eerst mooi donker groen zijn, later geel worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan: ondervoeding, overbemesting, te weinig water, teveel water tijdens koude dagen, te koud gestaan, te warm gestaan, enz.
Snoei alleen dode takken en verwijder alle afgestorven bladeren rond de knop, zodat deze kan uitdrogen. Snoei geen bladeren met bruine uiteinden weg, want palmen halen nog steeds voedingsstoffen voor nieuwe bladeren uit afstervende bladeren. Pas op dat je niet te veel snoeit.
Het kan wel redelijk tegen zoute grond, dus zelfs vlakbij zee kan hij het prima doen. Het enige waar de fortunei niet erg veel van houdt is wind. Het kan ervoor zorgen dat de palm er namelijk wat onverzorgd uit zal zien.
Voor dat u de palm gaat planten
De wortels van een palm kunnen absolute niet goed over teveel water, hierdoor zou namelijk wortel rot kunnen ontstaan en dat kan de palm fataal worden ! Bij te natte grond kunt u het beste een gat graven van 1 meter diep en 1 meter breed als de pot 35 tot 50 cm groot is.
Palmen hebben normaal gesproken geen snoeimaatregelen nodig, zoals we ze kennen van houtachtige planten of andere potplanten. Alleen afstervende bladeren in het onderste gedeelte worden verwijderd.
Klein houden door snoei niet mogelijk
In tegenstelling tot veel andere bomen en heesters in de tuin, kan de groei van een palm niet beheerst worden door te snoeien. Het blad wordt maar op één plek gevormd, in het hart van de palm en wanneer u dit zou snoeien eindigt u met een dode stam zonder bladeren.
De palm heeft een winterhardheid van -18 graden. Hij is een snelle groeier en kan zelfs 20 tot 30 cm groeien per jaar. Planten in kuip vragen geregeld mest, in de volle grond hoeft dat slechts eens in de paar jaar. Een beschutte plaats is wenselijk en aan te natte grond heeft hij een hekel.
Palmbomen hoeven alleen gesnoeid te worden als de bladeren bruin geworden zijn. Dit gebeurt wanneer de randen afsterven of uitdrogen, wat normaal is en waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Snoei je palmboom 1 of 2 keer per jaar.
Licht en warmte
De palm wenst echter wel veel licht. Daarom staat de palm het liefst voor een raam op het noorden. Een raam op het westen of oosten is mogelijk maar hou dan meer afstand tot het raam. Indien er alleen een raam op het zuiden is, plaats de Areca dan ongeveer drie meter van het raam.
De Trachycarpus Wagnerianus is een winterharde palmboom die perfect in de Nederlandse tuin aangeplant kan worden. Deze palm heeft kleine stevige bladeren waardoor deze goed tegen harde wind kan.
Deze wortels staan bekend als 'adventiefwortels'. Het maakt de palmen niet per se mooier, maar ze zorgen wel voor extra stevigheid in de grond. Het lijkt vaak dat deze wortels in de grond hadden horen te zitten, maar deze horen boven de grond te verschijnen. Dit is normaal.