Voorkomen van kanker Duidelijk is dat groente en fruit een positieve rol spelen, terwijl alcohol, overgewicht, rood vlees, vleeswaren en aangebrand eten een negatieve invloed hebben. Een eetpatroon met voldoende groente en fruit kan jaarlijks duizenden gevallen van kanker voorkomen.
Hoge inname rood vlees. Hoge inname bewerkt vlees en vleeswaren. Te veel zout. Alcohol.
Roken en meeroken vormen het grootste risico op kanker. Tabaksproducten en de rook ervan bevatten stoffen die het DNA in lichaamscellen kunnen beschadigen. Beschadigd DNA kan ertoe leiden dat een cel ontspoort en dat kanker ontstaat.
Met chemotherapie gaan veruit de meeste kankercellen dood, maar een deel blijft leven. En dat is niet per sé een probleem, omdat het programma van de celdeling voorgoed wordt uitgeschakeld.
Huidkanker meest gediagnosticeerde kankervorm in 2023
De vijf meest voorkomende kankervormen vormen samen 63% van alle nieuwe kankergevallen: Huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom): 24.400. Borstkanker (inclusief borstkanker bij mannen): 15.600. Longkanker: 14.800.
Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Suiker beperken zou dus in theorie een positief effect hebben. Alle wetenschappelijke studies om de relatie tussen suiker en tumorgroei aan te tonen gebeuren echter op dieren.
Alvleesklierkanker heeft slechtste overlevingscijfers van alle kankersoorten. Op 15 november is het Wereldalvleesklierkankerdag. Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland.
Kleincellig. Kleincellige longkanker groeit sneller en zaait makkelijk uit. Als kleincellige longkanker ontdekt wordt, heeft iemand vaak al uitzaaiingen. Ongeveer 1 op de 5 patiënten heeft deze agressieve vorm.
De kans op overleving is fors toegenomen bij darmkanker, nierkanker, slokdarmkanker en ook bij veel soorten bloed- en lymfeklierkanker. Kankersoorten met een 5-jaarsoverleving hoger dan 80% zijn huidkanker, borstkanker, prostaatkanker en minder vaak voorkomende kankersoorten zoals hodgkinlymfoom en zaadbalkanker.
Omdat kanker vaker voorkomt op hogere leeftijd, neemt vooral het aantal oudere patiënten toe. Daarnaast wordt de toename in kankerdiagnoses veroorzaakt door leefstijl. Risicofactoren zijn onder andere roken, alcoholgebruik, weinig lichaamsbeweging en overgewicht. Huidkanker is de grootste stijger.
Zeker, maar het keiharde bewijs ontbreekt dat het eten van chocolade positieve effecten heeft op je gezondheid voor de lange termijn. De MMV-Voedingsmiddelenlijst ontraadt kankerpatiënten cacao. Wie het wil gebruiken, krijgt het advies om het met mate te consumeren en eventueel te kiezen voor carob.
Stoppen met roken, veilig de zon in, gezond eten, minder alcohol en genoeg bewegen bijvoorbeeld.
Eet geen rauwmelkse kazen, zoals gorgonzola en camembert. Alcohol kan ervoor zorgen dat chemotherapie minder goed werkt.
Het grootste risico op kanker komt door roken en meeroken. Tabaksproducten en de tabaksrook bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het DNA in de cellen. Fouten in het DNA kunnen ertoe leiden dat een cel ontspoort en dat er kanker ontstaat. Het advies is om te stoppen met roken.
Nederlandse onderzoekers ontdekken nieuwe manier waarop chemotherapie kankercellen kan doden. Het is al bijna een eeuw bekend dat chemotherapie kankercellen doodt. Simpel gesteld wordt de kankercel zo beschadigd, dat de cel geen andere uitweg ziet dan zichzelf te doden, een proces dat apoptose wordt genoemd.
Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of de celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Zo kunnen ze op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste prognose van alle kankersoorten. Vijf jaar na de diagnose is minder dan vijf procent van de patiënten nog in leven.
Tuberculose is een van de grootste gezondheidscrises ter wereld. In 2020 was het met 1,5 miljoen slachtoffers wereldwijd, na COVID-19, de meest dodelijke besmettelijke ziekte.
Overleving varieert sterk per soort kanker
Dit geldt onder andere voor kanker van de darm, blaas, nier, hoofd-hals en baarmoederhals. De groep met de laagste overleving (minder dan 30%) omvat onder andere longkanker, maag- en slokdarmkanker, alvleesklierkanker en acute myeloïde leukemie.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
“Als je ziek bent tijdens een beperkte periode, is het vaak makkelijker om de eiwitten, vetten en suikers te bereiken met iets wat normaal gezien als ongezond beschouwd zou worden. Dus bij een acute ziekte, gedurende een korte periode, is een hamburger gezonder dan een salade met tomaat”, licht Dewaele toe.
Tarwegras, algen, zeewier en groene groenten als spinazie en broccoli zijn rijk aan chlorofyl. Naast het rijkelijk leveren van diverse vitamines lijkt chlorofyl ook de vorming van bloedcellen te bevorderen, een antikanker werking en antibacteriële werking te hebben en wondgenezing te bevorderen.