Skin icing is een vorm van cryotherapie-behandeling, waarin de huid wordt blootgesteld aan extreem koude temperaturen voor een aantal minuten. Je kunt dit doen door onder andere ijsblokjes over je huid te halen. Dit heeft hetzelfde effect als stukjes komkommer onder je ogen.
Skin icing stimuleert de doorbloeding in je huid en laat je bloedvaatjes samentrekken waardoor er zuurstofrijk bloed, gevuld met voedingsstoffen naar je huid stuurt. Hierdoor krijgt je huid een mooie en natuurlijke glow.
Het koelt de huid af, neemt roodheid weg en houdt de huid gehydrateerd. En dat is niet het enige: ook helpt elke dag een ijsblokje op je gezicht voor een goede bloedsomloop en laat het een frisse uitstraling achter waardoor je meer wakker lijkt.
Je voelt het misschien al aankomen, want met een ijsklontje creëer je hetzelfde effect. De kou van het ijs zorgt ervoor dat je poriën sluiten, waardoor je make-up gladder op je gezicht ligt.
De-icing is een verzamelnaam voor methodes die gebruikt worden om vliegtuigen ijsvrij te maken. Er wordt gebruikt gemaakt van geconcentreerde vloeistoffen die het ijs verwijderd en het vliegtuig tegen nieuwe ijsvorming beschermd.
Icing komt voor wanneer je druk aan het daten bent met een potentiële partner, maar een van beiden zich plots – al dan niet met een vage uitleg – terugtrekt. Die persoon steekt de ander dan als het ware in de diepvries.
Doe een ijsblokje in een stukje keukenrol of een servet en hou het 10 minuten op het puistje, 10 minuten eraf, en vervolgens weer 10 minuten erop. Dit zal de zwelling een pak verminderen.
Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat koelen een positief effect heeft op herstel bij een blessure. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat ijs juist averechts werkt op zowel het herstel als de sportprestatie bij blessures!
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Je moet het ijs 30 seconden tot een minuut in beweging houden. Doe dit een a twee keer per dag, elke dag, om op de lange termijn voordelen te behalen zonder het te overdrijven. Je wilt de huid niet over stimuleren of irritatie veroorzaken.
Deze laat je lippen namelijk extra opvallen en daardoor juist smaller lijken. Een ijsblokje over je lippen wrijven zorgt ervoor dat je lippen opzwellen en dus juist wél voller worden. Een simpele oplossing, maar de hele dag met een ijskast rondlopen is nu eenmaal niet ideaal.
Koelen met ijs kan natuurlijk helpen om zwellingen af te laten nemen, dus waarom zou het niet werken bij ontstoken puistjes? Helaas werkt het toch niet hetzelfde. IJs kan wel tijdelijk de pijn verminderen door de huid er omheen te verdoven.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek.
Een ice roller is een apparaatje wat veel meiden tegenwoordig in hun badkamerkastje hebben liggen. Het werkt heel simpel: leg de ice roller een half uurtje in de koelkast of vriezer en gebruik de roller op je gezicht. Je huid krijgt een soort wake-up call en dat activeert juist weer de aanmaak van collageen.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
Een ontsteking geeft altijd warmte. Daarom is het goed om ijs te leggen op het aangetaste gewricht. Probeer ook om het gewricht te ontlasten.
Warmte helpt je spieren ontspannen. Eens de pijn is afgenomen kan je ze opnieuw soepeler bewegen. Een warmtebron is dan ook aangewezen bij pijnlijke spieren, maar ook bij bijvoorbeeld een stijve nek of schouders. Goede hulpmiddelen om je stijve spieren te behandelen zijn onder meer een warmtezalf of warmtekussen.
In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
In de meeste gevallen is het aan te raden om de huid 10 tot 20 minuten te koelen. Een spray werkt slechts enkele minuten, dus dit is niet aan te raden. Het beste is om een ice pack te gebruiken, bijvoorbeeld een Instant Coldpack (eenmalig gebruik) of een ice pack welke je eerst in de vriezer moet hebben gelegd.
De heat pack begint warm te worden zodra de buitenste plastic verpakking wordt verwijderd en de pad in aanraking komt met zuurstof uit de lucht. Hierdoor ontstaat een chemische/onschadelijke reactie die warmte opwekt. Wij hebben deze warmtepacks verkrijgbaar in 40 uur en 72 uur variant.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Door tandpasta op een puistje te smeren, kan de hele huid eromheen uitdrogen, irritatie veroorzaken en zorgen voor nieuwe puistjes omdat er meer bacteriën op je huid zitten.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Let wel op dat door bevroren voorwerpen bevriezing kan ontstaan. Doe daarom altijd een doek (theedoek, mitella) tussen het voorwerp en de huid. Verergert de pijn door het koelen? Denk dan aan een botbreuk.