Een zand dat vrijwel geheel uit kwarts bestaat wordt schoon zand of glaszand genoemd. Een meestal gebruikte term in Nederland is zilverzand. Andere mineralen die veel voorkomen zijn veldspaat, mica, calciet, gips en vulkanische gesteenten.
Deze verschillen hebben we hieronder kort op een rijtje gezet: Verschil tussen ophoogzand en brekerzand: brekerzand is gebroken zand. Het bevat een te groot aandeel kleine zanddeeltjes om goede metselmortel te kunnen maken. Conclusie: gebruik ophoogzand niet als brekerzand.
Is straatzand hetzelfde als ophoogzand? Nee, hoewel straatzand en ophoogzand wel op elkaar lijken. Ophoogzand is meer geschikt om een bepaalde oppervlakte op te hogen. Aan ophoogzand - één van de goedkoopste zandsoorten - worden ook minder eisen gesteld.
Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand. Daardoor wordt het zand niet schoon gezeefd en kan het zand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kennen. Tevens laat het door de zandstructuur weinig water door. Dus wilt u een zandbak vullen, gebruik dan het daarvoor bedoelde speelzand.
Toepassingen met Drainzand
Het laat zeer goed water door, blijft los maar is toch relatief voordelig in vergelijking met drainagegrind of andere materialen. Drainzand wordt ook gebruikt om kleigronden en andere zware grondsoorten te verschralen (luchtiger / losser te maken).
Ondanks de stevigheid wordt Ophoogzand niet geadviseerd als Speelzand. Doordat aan het Ophoogzand weinig eisen worden gesteld wordt het zand niet schoon gezeefd. Hierdoor kan het zijn dat de levering Ophoogzand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kent.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Vulzand is zeer goed te verdichten. Brekerzand wordt gebruikt om straatwerk af te strooien. Door brekerzand over het straatwerk te verspreiden, en vervolgens in de voeg te vegen ontstaat er een stevig geheel. Brekerzand heeft een hoekige eigenschap waardoor het goed vast gaat zitten tussen de voegen van uw straatwerk.
Straatzand: Voor onder bestrating en tegels. Ophoogzand: Voor het ophogen, aanvullen en opvullen van oppervlakten. Ook voor andere toepassingen waarbij er geen of lage eisen aan het zand gesteld worden. Drainagezand: Voor toepassingen waarbij het zand goed moet draineren, zoals paardenbakken of drainagebuizen.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Ophoogzand zorgt voor een goed verdichte en stabiele ondergrond die tevens waterdoorlatend is. De drainerende werking van ophoogzand is een belangrijke eigenschap. Dit zorgt ervoor dat hemelwater in de ondergrond kan zakken.
Korrelgrootte groter dan 210, maar kleiner dan 300 mu: Matig grof zand. Korrelgrootte groter dan 150, maar kleiner dan 210 mu: Matig fijn zand. Korrelgrootte groter dan 105, maar kleiner dan 150 mu: Zeer fijn zand. Korrelgrootte groter dan 63, maar kleiner dan 105 mu: Uiterst fijn zand.
Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.
Zowel vloerenzand als metselzand zijn geschikt voor het maken van een smeervloer. Vloerenzand is zand met een korrelgrootte variërend van 0 – 4 mm en wordt gebruikt voor het opvullen van bouwputten en als toeslagmateriaal voor het maken van cementdekvloeren.
Als alle voegen gevuld zijn veeg je het overtollige zand van de tegels af en bewaar je dit in de zak of een emmer. Laat de eindgebruiker dit zelf herhalen in de dagen na aanleg, tot de voegen volledig gevuld zijn. Gebruik nooit brekerzand (of inveegsplit) voor het invegen van siertegels!
Tuintegels invegen met inveegzand is heel eenvoudig, maar vergt wat geduld. Je snijdt de zak open en verdeelt de inhoud over de bestrating. Dit gaat het best met droog zand op een droog oppervlak, laat het zand indien nodig drogen in de zon. Veeg daarna het zand heen en weer over de tegels.
Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk. Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken.
Worteldoek onder tegels
Het leggen van een worteldoek kan ook een manier zijn om overmatig onkruid vorming tussen uw tegels te voorkomen. Breng het doek hiervoor aan onder het zandbed. Onkruid kan namelijk alleen groeien wanneer het zonlicht krijgt.
In principe geen probleem, je moet er dan alleen rekening mee houden dat je ze regelmatig opnieuw zal moeten leggen (toch minstens enkele cm rijnzand 0/3 onder de stenen aanbrengen).
Eigenschappen voegzand
De meest geschikte zandsoort is brekerzand. Dit is een restproduct dat ontstaan tijdens het breekproces van natuursteen met een korrelgrootte van 0/2 of 0/4. Het brekerzand heeft een lange levensduur.
Dat is dus ook het grootste nadeel van zand toepassen in de tuin. Uitgedroogd zand (dus zand wat onvoldoende vocht bevat) zal altijd gaan stuiven. Ongeacht de zandsoort. Fijne zandsoorten zullen iets eerder gaan stuiven dan grof zand.
Zilverzand wordt ook wel kwartszand of speelzand genoemd. Dit zand heeft een hele fijne korrelstructuur en is zeer zuiver. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit kwarts en heeft een heel laag ijzergehalte. Zilverzand is zeer geschikt als voegzand en geeft een prachtige witte voeg aan het metselwerk.
Niet ieder zandsoort kan in de zandbak. Althans, alles kan er natuurlijk wel in, maar niet alle zandsoorten zorgen ook voor leuk speelplezier. Alle grove zandsoorten, zoals drainagezand, metselzand, vloerenzand binden niet.