Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.
Zijn jullie elkaars fiscale partners? Dan kunnen jullie samen belastingaangifte doen. U kunt sommige inkomsten en aftrekposten verdelen waardoor de persoon met het hoogste inkomen misschien in een lagere belastingschijf valt. Daardoor betalen jullie samen uiteindelijk minder belasting.
Samenwonen zonder fiscaal partner te zijn? Je kunt ook samenwonen zonder elkaars fiscaal partner te zijn. Je gaat dan bijvoorbeeld samenwonen zonder een samenlevingscontract. Dit geldt uiteraard alleen als jullie niet op grond van een van de andere voorwaarden automatisch als fiscaal partner worden aangemerkt.
Door samenwonen kan uw toeslag lager worden of stoppen. Dat komt omdat u soms elkaars toeslagpartner of medebewoner wordt. Hierdoor telt het inkomen en vermogen van de andere persoon ook mee. Controleer of u toeslagpartner wordt en maak een proefberekening van uw nieuwe toeslag op de website van de Belastingdienst.
Van samenwonen wordt gesproken als mensen samen één woning in gebruik hebben en als partners een huishouden delen. In Nederland spreekt men over ongehuwd samenwonen (soms verkort tot samenwonen) wordt gesproken als partners zonder te zijn getrouwd een huishouden delen.
Voor thuiswonende kinderen hoeft u geen inwoning aan te vragen. Wanneer ze eerst ergens anders woonden en weer terugkomen, moet u wel inwoning aanvragen. Wat is samenwonen? Wanneer u uw partner voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, noemen we dit samenwonen.
Ik ga trouwen of word geregistreerd partner en woon al samen. Bent u al toeslagpartners, dan verandert er niets voor uw toeslag. Bent u nog geen toeslagpartners? Dan wordt uw partner uw 'toeslagpartner'.
* Burgerlijke staat: alleenstaanden en gehuwde/wettelijk samenwonende tweeverdieners betalen meer dan gehuwde/wettelijk samenwonende éénverdieners (waarvan de partner dus geen beroepsinkomsten heeft). * Gezinssituatie: hoe meer kinderen ten laste, hoe lager de bedrijfsvoorheffing.
Samen wonen, samen huren
In principe krijgt u toestemming om te gaan samenwonen, tenzij er een goede reden is om dit te weigeren. Uw nieuwe huisgenoot krijgt door het samenwonen niet automatisch de positie van 'medehuurder'. In eerste instantie wordt uw huisgenoot 'medebewoner'.
U bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap
Woonde u in dat jaar vóór die datum al samen? Dan bent u fiscale partners vanaf het moment dat u binnen dat jaar samen op hetzelfde adres stond ingeschreven bij de gemeente.
De fiscale verschillen tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden zijn weggewerkt. Ze genieten dezelfde voordelen, zoals het huwelijksquotiënt (wat je een belastingvermindering kan opleveren), de belastingverminderingen voor een hypothecaire lening en het belastingvoordeel voor kinderen ten laste.
Want: samenwonen is goedkoper dan alleen wonen. Je kunt de hoogste lasten (huur, elektriciteit etc.) namelijk delen! Volgens een Amerikaans onderzoek was dit voor maar liefst 22% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar oud dan ook de reden om samen te wonen.
Voor de Belastingdienst woont u samen als u met huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente. Dat kan uw vriend of vriendin zijn. Maar bijvoorbeeld ook uw kind of uw broer als zij op uw adres staan ingeschreven. Ook dan woont u samen.
Wij gaan samenwonen
U bent elkaars toeslagpartner vanaf het moment dat u het samenlevingscontract hebt getekend én u op hetzelfde adres woont. De ingangsdatum is dan de 1e van de maand na beide gebeurtenissen. Als deze op de 1e van de maand waren, dan is het die datum.
Als huurder mag je zelf bepalen wie je toestemming geeft om samen met jou in je huis te wonen. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven. Daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
De persoon die bij jou komt wonen dient zich daarnaast in te schrijven op jouw adres. Dit kan bij de gemeente (Basisregistratie Personen, BRP). De overheid controleert namelijk aan de hand van het BRP de samenstelling van het huishouden. Dat is van belang voor verschillende regelingen.
De SVB heeft haar eigen regels om u minder AOW te geven. Als u met een ander persoon het huis gaat delen, krijgt u niet langer AOW voor een alleenstaande, maar voor samenwonenden omdat u de woonkosten deelt. Dat is per maand 350 euro minder.
Als je intrekt bij je partner die al een eigen woning heeft, dan wordt je – als je niets regelt – geen mede-eigenaar. Ook niet als je meebetaalt aan de hypotheek. De eigendom van de woning blijft bij je partner, en je partner is verplicht om de schulden en kosten te voldoen.
als u iemand in huis neemt zonder een geldige verblijfsvergunning, dan vervalt uw eigen huurtoeslag vanaf het moment dat deze persoon zich formeel heeft ingeschreven op uw adres. Het is dus raadzaam hier voorzichtig mee te zijn als u huurtoeslag ontvangt.
Tuurlijk.Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben.
Je burgerlijke staat is ook 'ongehuwd' als je samenwoont met je vriend of vriendin en geen geregistreerd partnerschap hebt. Dat je een relatie hebt, verandert niets aan je burgerlijke staat, omdat deze relatie niet via de wet is geregistreerd. Ook 'alleenstaand' is geen officiële categorie.
Lees hier meer over samenwonen na scheiding met elkaars kinderen. Als je gaat samenwonen vorm je een nieuw soort gezin, ook wel samengesteld gezin genoemd. Iedereen krijgt een eigen rol te vervullen in dat gezin.
Bij wettelijke samenwoning hebben beide partners dezelfde rechten.Ook al staat het contract alleen op naam van de ene partner, toch wordt de andere partner als 'medehuurder' beschouwd… Niemand kan de huurovereenkomst dus alleen opzeggen.