Sambal setan is vernoemd naar de duivel. Deze sambal is snikheet en als je er te veel van eet zit je de volgende dag huilend op de wc. Hak de rawit, de lombokpepers en de gedroogde pepers fijn en zet even apart. Hak de knoflook heel fijn en verwarm wat olie in een wok.
Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een condiment en ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers, in Indonesië cabe of lombok genoemd (of rawit, de zeer hete kleine pepertjes) en zout, maar er zijn allerlei varianten waarbij ook azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen ( ...
De pepers worden gemengd met verschillende specerijen en (vaak onrijpe) vruchten, aangezuurd met limoen, azijn of tamarinde en soms kort gefermenteerd. Sambal, er bestaan vele varianten in Indonesië en Maleisië, bestaat grotendeels uit chilipepers die in een cobek fijngewreven zijn met zout.
Een lepeltje sambal is niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor je gezondheid. Rode pepers bevatten onder andere vitamine C en de mineralen kalium en magnesium. Maar een rood pepertje wordt meer gezonde eigenschappen toegekend.
Sambal Manis
Als je van de smaak van sambal wilt genieten maar je kan niet zo heel pittig eten, dan is sambal Manis een goede keus. Manis is Indonesisch voor zoet. Deze soort sambal is nog minder pittig dan sambal Badjak, en de meeste mensen kunnen sambal Manis dan ook prima verdragen door de toevoeging van suiker.
Als het jou toch iets te heet wordt met al die pepers, is sambal manis misschien wat je nodig hebt. Manis is Indonesisch voor zoet en deze sambal is dan ook door de toevoeging van suiker een stuk milder.
De pittigste sambal van de vier en de meeste gebruikte in Nederland. Sambal oelek is, in tegenstelling tot manis, badjak en brandal, niet gebakken en vormt eigenlijk de basis voor veel andere sambals. De naam komt van de 'ulek', in Indonesië de stamper waarmee in een vijzel de pepers met specerijen worden gemengd.
Een gerecht wordt door de gemiddelde Nederlander als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden. Dit is laag op de schaal van Scoville wanneer je dit wereldwijd vergelijkt. Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000.
Sambal van de Chinees
De Sambal die je vaak bij de Chinees krijgt, in kleine zakjes, is meestal een soort Sambal Oelek, en dus niet de Sambal Badjak. Hoewel deze laatste soort vaak door mensen lekkerder gevonden wordt, en eigenlijk ook beter, door de zoetigheid, bij diverse andere (vlees)gerechten past.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Sambal Bawang is een sambal op basis van gemalen rode pepers, ui en knoflook. Deze sambal soort wordt ook wel "Shallot Chili Sauce" genoemd en is erg pittig. Deze extra pittige sambal is heerlijk bij nasi, bami, andere Oosterse gerechten en niet te vergeten door gehakt!
Bij de roti hoort een sambal van Madame Jeanette pepers. Deze sambal is erg heet, maar de smaak is heerlijk en een roti zonder sambal is niet compleet. Koop de pepers op de markt of in een Surinaamse toko, dan zijn ze goedkoper dan bij de supermarkt.
Sambal badjak
Dit is een van de sambals die ik naast sambal oelek het meest gebruik. Ook gebruik ik sambal badjak vaak om mee te koken. Sambal badjak is een gebakken sambal met een donkere kleur en hij heeft een zoete milde smaak. Het is een sambal waar ook ui in zit.
Sambal oelek is de meest pure vorm van sambal. Hij wordt alleen gemaakt van rode pepers en zout en smaakt dus echt naar pepers. Rauwe pepers zijn heter dan gebakken pepers en sambal oelek wordt niet gebakken. Hij is daardoor flink pittig en scherp.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Het in Nederland populaire Sambal oelek scoort 2.000 op de Scovilleschaal, tabascosaus 5.000 en Jalapeños ongeveer 6.000. De pittigheid van deze pepers stelt niks voor bij de scherpste pepers in de wereld, er zijn pepers met meer dan 2 miljoen Scoville-eenheden, vergelijkbaar met de scherpte van Pepperspray!
Deze sambal is iets milder omdat deze variant wel gebakken is en omdat er ui aan is toegevoegd. Mede hierdoor heeft badjak een iets diepere smaak. Brandal: deze saus, ook wel berandal genoemd heeft de Indonesische betekenis 'rakker' of 'deugniet'. Je raadt het waarschijnlijk al, deze sambal is erg pittig.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
Sambal Badjak is oorspronkelijk een Oost-Javaans recept en staat bekend als zeeroverssambal. Mogelijk doordat de Sambal aan wal werd bereid en door een langere houdbaarheid zeer geschikt was om aan boord mee te nemen en het eten te kruiden.
De Madam Jeanette is een hele hete, aromatische peper. Daarom wordt de Madam Jeanette meestal als smaakmaker meegekookt, om later weer uit het gerecht te worden verwijderd. Deze peper wordt veel gebruikt in de Surinaamse en Antilliaanse keuken en combineert heel goed met tomaten en gerechten met tropische vruchten.
Sambal Badjak is een gebakken sambal die zorgt voor een kruidige, milde smaak door de toevoeging van ui en knoflook. Deze sambal geeft een heerlijke smaak aan Aziatische gerechten maar is ook lekker in sauzen, vleesgerechten en in jus. Deze sambal is gemaakt met duurzaam geteelde chilipepers, volgens authentiek recept.
Zeer hete sambal van Surinaamse pepers. Onmiskenbaar bij Surinaamse gerechten.
Welke soort sambal je ook kiest, eigenlijk bestaat de basis altijd uit rode pepers. En laten rode pepers nou eens hartstikke gezond zijn. Ze zitten boordevol allerlei gezonde voedingsstoffen denk hierbij aan: vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium, ijzer en fosfor.
Deze wordt gemaakt met de droge variant of de pasta en smaakt niet alleen ziltig door de smaak van gefermenteerde garnalen, maar is ook nog eens behoorlijk pittig.