Wat is reisziekte? Met reisziekte bedoelen we wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. U wordt dan ziek tijdens een autorit, op een boot of tijdens een vliegreis. In de bus, tram, trein of lift kunt u er ook last van hebben.
Reisziekte ontstaat wanneer je hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van je ogen en je evenwichtsorgaan: Wanneer je bijvoorbeeld in een rijdende auto zit, registreren je ogen beweging, terwijl je volgens je evenwichtsorgaan stilzit. Dat zorgt voor verwarring, waardoor je wagenziek wordt.
Reisziekte. Door de beweging tijdens rijden, varen of vliegen kan uw evenwichtsorgaan van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan.
Een simpele tip om luchtziekte te bestrijden is het drinken van water. Om de misselijkheid tegen te gaan moet je ongeveer 48 uur voor vertrek meer water gaan drinken dan dat je gewoonlijk doet. Neem desnoods een navulbaar flesje mee dat je na de douane vult met water.
Reisziekte kan geen kwaad. Het gaat vanzelf weer over als de reis of activiteit gestopt is. Reisziekte is wel vervelend. U kunt zich er erg ziek door voelen.
Vertrek niet met een lege maag. Eet een lichte maaltijd en drink voldoende water. Vermijd zoet, zuur, vet en koolzuurhoudende drankjes. Fruit, wortel, komkommer en crackers of biscuitjes zijn goede lichte snacks.
Duurt de reis langer dan 4 uur, dan kunt u het beste een medicijn met meclozine of cinnarizine in combinatie met chloorcyclizine kiezen. Meclozine en cinnarizine hebben het nadeel dat je er suf van wordt. Zoekt u een middel dat niet versuft, dan kunt u gemberpoeder proberen of kauwen op verse gemberwortel.
Na een vlucht kun je bijna ziek zijn van vermoeidheid. Dit kan zelfs duizeligheid, hoofdpijn, slaap- en concentratiestoornissen, spijsverteringsproblemen en gevoelens van desoriëntatie veroorzaken. De meeste vakantiegangers wijten dit aan een jetlag, maar er is vaak meer aan de hand.
Bij reisziekte: Volwassenen: 1-2 tabletten (25-50 mg) innemen 0,5 - 2 uur voor de reis, gevolgd door 1 tablet (25 mg) elke 6-8 uur tijdens de reis. Kinderen 12-18 jaar: 1 tablet (25 mg) innemen 0,5 - 2 uur voor de reis, gevolgd door 1 tablet (25 mg) elke 6-8 uur tijdens de reis.
Met name kinderen tussen 2 en 12 jaar hebben last van reisziekte. Ook de heftigheid van de beweging beïnvloedt de kans op reisziekte. Bestuurders van voertuigen hebben vaak minder last van reisziekte dan medereizigers omdat ze bewegingen, zoals hobbels, bochten of golven, zien aankomen.
Het meest gebruikte middel tegen zeeziekte is antihistamine, een stof die een groot deel van de gevoeligheid van je lijf vermindert. De middelen cinnarizine, cyclizine en meclozine zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar en als je je aan de bijsluiter houdt, zijn deze middelen voor de meeste mensen voldoende.
Citroen is aangewezen bij reisziekte of bij zwangerschap. Het stimuleert de enzymproductie en verzacht zo de misselijkheid. Je kan citroen innemen door wat sap te verdunnen met water of als essentiële olie. Vraag raad aan je arts of apotheker.
Hoewel de meeste mensen over de klachten heen groeien bij het ouder worden, zijn er ook mensen die er hun leven lang last van houden. Reisziekte of bewegingsziekte is een overgevoeligheid voor een constante, passieve beweging van het lichaam in een bewegend voertuig.
Bij reisziekte wordt u ziek als u rijdt, vaart of vliegt. U wordt bijvoorbeeld misselijk of duizelig. Eet vooraf iets en drink geen alcohol.
Misselijkheid gaat vaak gepaard met een gebrek aan eetlust. Toch is het goed om kleine beetjes te blijven eten. Een lege maag kan namelijk ook leiden tot misselijkheid. Als je iets wilt eten, kies dan voedingsmiddelen die niet te zwaar op de maag vallen, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood.
astma of bloedarmoede) en doorbloedingsstoornissen (bijv. hartinfarct) kunnen verergeren tijdens een vlucht op grote hoogte. Daarnaast is er ook een constante verandering van de luchtdruk in het vliegtuig, waardoor ook de druk verandert in gesloten holtes, zoals de sinussen en het middenoor.
De vraag "Hoe veilig is vliegen?" kan daarom als volgt worden beantwoord: Reizen per bus en trein is het veiligst, op de voet gevolgd door reizen per vliegtuig. Het is een feit: statistisch gezien is de kans op een ongeval in een vliegtuig ongeveer 1 op 188.364 (2019) en is dus veel kleiner dan in een auto.
Verhoogd risico op trombose bij vliegen met koorts
Op deze manier wordt het bloed dikker en er kunnen zich bloedproppen, de zogenaamde tromboses, vormen. Als een reiziger koorts heeft, worden de effecten soms nog versterkt: wie al verzwakt is, zal zich tijdens de vlucht nog minder bewegen dan een gezonde passagier.
Cinnarizine behoort tot de groep van de zogenaamde antihistaminica. Het onderdrukt duizeligheid, braakneigingen en de verschijnselen van overgevoeligheidsreacties. De werking begint na ongeveer 30 minuten en houdt 4 tot 6 uur aan.
Denkt u daarbij maar aan vliegeropleidingen, de ruimtevaart en oorlogssituaties (landingen). Reisziekte is niet erfelijk. Baby's en kinderen onder de 2 jaar hebben zelden last, maar oudere kinderen (tot 12 jaar) juist meer dan volwassenen. Eén op de vier volwassenen heeft last van reisziekte.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Hoe lang het wiebelige gevoel duurt, verschilt per persoon. Meestal is het na een uurtje wel weer over. Maar er zijn ook mensen die er na een (lange) boottocht nog maanden of zelfs jaren last van hebben. Dit wordt landziekte of Mal de Débarquement Syndrome (MdDS) genoemd.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Gember: de één vindt het heerlijk, de ander 'drie keer niks'. Maar bij misselijkheid (door wagenziekte bijvoorbeeld) helpt gember wel degelijk. Dit komt doordat gember de stof gingerol bevat. Deze zorgt ervoor dat het signaal tussen de maag en het 'braakcentrum' in de hersenen tijdelijk geblokkeerd wordt.