De parasiet komt oorspronkelijk voor bij ratten.In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
Een aanhoudende hoest is één van de meest voorkomende symptomen van longworm bij je hond. De hoest wordt veroorzaakt door wormen in de longen van je hond. Die kunnen er zelfs voor zorgen dat honden bloed ophoesten. Het is belangrijk zo'n hoest nooit te negeren.
De Franse hartworm, Angiostrongylus vasorum
Deze worm leeft in de kleinere bloedvaten van de longen en geeft daarmee ook andere klachten dan de echte longworm. Het geeft meer klachten voor de conditie en het uithoudingsvermogen van je hond: Sloomheid.
Zij worden gegeten door hond of kat. Zo worden honden en katten weer besmet. Maar ook vogels, kikkers, muizen of andere kleine dieren kunnen besmet zijn door de longworm en vervolgens opgegeten worden door hond of kat. Slechts één bepaald soort longworm wordt al direct via de moederhond op de pup overgebracht.
De ziekte kan worden behandeld met Milbemax® (4x behandelen met een wekelijkse interval) of Advocate® (behandeling na 1 maand herhalen). Ter preventie kunnen deze middelen maandelijks worden voorgeschreven.
Honden of katten besmetten zich in door het opeten van larven. Meestal gebeurt dit per ongeluk tijdens het eten van slakken, kikkers, muizen of vogels. De opgenomen larven ontwikkelen zich in het lichaam tot volwassen worm. Op röntgenfoto's van de borst kunnen aanwijzingen te zien zijn voor een longworm infectie.
Waar komt de longworm voor? De longworm komt in grote delen van Europa, zoals Engeland, Frankrijk maar ook in Nederland voor. Dit is bij heel veel mensen, en dierenartsen onbekend. Symptomen die kunnen wijzen op een longworm infectie bij honden worden hierdoor vaak gemist.
Als mensen de longworm binnenkrijgen, laat de parasiet zich meevoeren naar de hersenen. Binnen één tot drie weken krijgen patiënten last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De verschijnselen duren meestal tussen de twee weken en twee maanden en hebben geregeld een dodelijke afloop.
Prognose bij Hartworm
Omdat de behandeling niet zonder risico is, is het wel een ernstige aandoening. Een hond kan wel genezen van Hartworm. Of het dier daarna nog klachten houdt, is afhankelijk van de schade die de ziekte heeft aangericht.
De longworm
Een kat kan geïnfecteerd worden door in contact te komen met muizen, slakken, kikkers en vogels. Er worden tijdens dit contact longwormlarven opgenomen die zich verplaatsen naar de longen. In de longen worden de larven volwassen en gaan eitjes produceren.
Van 1941 tot 2005 werden slechts 81 gevallen van hartworm bij de mens gemeld. Zowel honden als mensen kunnen hartworminfecties krijgen. Maar uw hond kan het u niet via hun lichaamsvloeistoffen geven. De symptomen van hartworminfecties bij dieren en mensen verschillen vanwege hun ontwikkeling in de bloedbaan.
Ze worden overgedragen via mugjes en kunnen tot ernstige hartproblemen leiden. Omdat onze honden vaak mee gaan met vakantie zien we in Nederland steeds vaker hartworm. Aangezien het een ernstige infectie kan zijn is het erg belangrijk honden die naar zuidelijke landen op vakantie gaan te beschermen tegen deze wormen.
Een hartworm besmetting is te behandelen met Milbemax® (milbemycine). Milbemax is een ontwormingstablet die ook werkt tegen spoelwormen en lintwormen en ook gebruikt wordt voor de normale ontworming. Een andere optie is een druppel in de nek, Advocate®.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
De meest voorkomende worm bij katten, is de spoelworm. Deze wormen leven in de darmen van katten en leggen veel eitjes, die via je omgeving ook in mensen en kinderen terecht komen. Als een kat, of bijvoorbeeld een mens, de besmettelijke eitjes binnen krijgt, komen er larfjes uit de eitjes.
Hartworm (Dirofilaria Immitis) is een parasiet uit het Middellandse zeegebied. De ziekte wordt overgebracht doordat stekende muggen de larven van de hartworm van de ene hond of kat naar de ander brengen. Hoewel de kat besmet kan worden door hartworm, is dit dier minder gevoelig voor een infectie dan de hond.
De eerste tekenen bestaan uit af en toe hoesten en vermoeidheid; later wordt de hoest chronisch en gaat gepaard met een moeizame ademhaling – vooral tijdens en na lichaamsbeweging –, een lichte bloedarmoede en lusteloosheid. In vergevorderde gevallen kan de hond zelfs al na een lichte lichamelijke inspanning instorten.
Hartworm (Dirofilaria Immitis) is een parasiet uit het Middellandse Zeegebied. De larven van de worm worden door stekende muggen overgebracht van hond naar hond. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn erg bepalend of de larve in de mug kan overleven en zich kan ontwikkelen.
Bij het doden van de volwassen hartworm kan de dode worm belangrijke bloedvaten in de long afsluiten. De patiënt kan daardoor bij de behandeling plots instorten en overlijden. Daarom is het heel belangrijk dat de hond in de 30-40 dagen na de behandeling echt heel rustig wordt gehouden.
Door het krabben komen de eitjes op de huid en in het ondergoed en beddengoed van de gastheer terecht. Via vingers en nagels verspreiden de eitjes zich verder over de omgeving waardoor ze bij andere personen terecht kunnen komen. Eitjes en maden bevinden zich ook in de ontlasting van gastheren.
Als een hond of een kat een slak opeet of in aanraking komt met het slijm van de slak, kan die besmet worden met deze levensgevaarlijke parasiet. Nadat de slak of tussengastheer is opgegeten, kruipt het larfje van de worm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen.
Symptomen van longworm bij je kat zijn onder meer een aanhoudende hoest, piepende ademhaling en niezen (vooral na inspanning). De neus kan snotterig zijn en de kat kan ademhalingsmoeilijkheden hebben. Deze symptomen komen echter ook bij andere ziektes voor.
Darmparasieten nemen voedsel en bacterien uit de darm op, binden zich aan het slijmvlies en kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken waardoor de buik zich opzet. Dikke darmparasieten kunnen zowel diarree als obstipatie geven. Ook allerlei andere klachten als vermoeidheid kunnen door parasieten ontstaan.
Rond- of spoelwormen
De rond- of spoelworm is de meest voorkomende darmparasiet bij de kat en ook hiervan bestaan er twee soorten, Toxocara cati en Toxascaris leonina. Eitjes van deze wormen worden overgebracht via de ontlasting en kunnen vanuit de omgeving opgenomen worden door andere katten.