Polyseksualiteit verwijst naar de romantische, seksuele of emotionele verlangens die iemand kan hebben richting meerdere genderidentiteiten en biologische geslachten. Een polyseksueel persoon voelt zich aangetrokken tot verschillende vormen van seksualiteit.
Mensen met een polyamoreuze relatie, identificeren zich weer niet allemaal als polyseksueel. Iemand die polyseksueel is, is trouwens ook net anders dan iemand die panseksueel is. Panseksuele mensen voelen zich aangetrokken tot alle geslachten. Ook biseksualtiteit is ook net anders.
Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.
De meeste mensen identificeren zich op seksueel gebied als heteroseksueel. Andere seksuele oriëntaties zijn bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch, biseksueel, panseksueel of aseksueel. Sommige jongeren gebruiken liever het woord 'queer' om aan te geven dat ze niet heteroseksueel zijn of niet voldoen aan de gendernormen.
Panseksueel betekent dat je verliefd wordt op mensen.
Naast al deze verschillende seksuele voorkeuren is er ook een groep mensen die zich helemaal tot niemand seksueel aangetrokken voelt. Het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht wordt aseksualiteit genoemd. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel en ook aseksualiteit bestaat in allerlei vormen.
In 2011 werd de term 'queer platonische relatie' voor het eerst bedacht en gebruikt. Dit ging over een vriendschap die voor die vrienden zo belangrijk was dat ze er een andere term voor wilden hebben. Met het woord 'queer' geef je aan dat jullie relatie iets anders voor je betekent dan een 'gewone' platonische relatie.
Aseksualiteit is zelf eigenlijk ook een parapluterm, want niet iedereen die weinig tot geen seksuele aantrekking ervaart, identificeert zich met de term aseksueel. Sommige mensen ervaren wel seksuele aantrekkingskracht, maar willen hier niets mee doen.
Mannen die seks hebben met mannen hebben bijna 2 keer per week seks.Heteroseksuelen en lesbische vrouwen 1,5 keer per week. Homo's hebben, volgens een studie uit Engeland, vaker de afspraak dat seks buiten de relatie toegelaten is. Daar ligt misschien de reden van het hogere cijfer.
Nederlanders hebben drie keer per maand seks
Uit de laatste monitor van sekskenniscentrum Rutgers (2017) blijkt dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen niet opgaat. Veruit de meeste 25-plussers hebben niet meer dan drie keer per maand seks.
De 'q' staat voor queer, de term voor een brede seksuele of genderidentiteit. De term wordt gebruikt voor en door mensen die zichzelf niet willen identificeren met een vaststaande gender- of seksuele oriëntatie. Of die zich juist willen identificeren met iets wat niet heteroseksueel of cisgender is.
Als je jezelf panseksueel noemt, val je op mensen, ongeacht hun genderidentiteit. Het maakt je niet uit. Pan betekent dan ook 'alle'.
De Pan-sexual vlag staat symbool voor mensen die op andere mensen vallen, waarvan het geslacht van de ander er niet toe doet. Dit wordt ook wel omniseksueel genoemd.
Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw.
Polyamorie wordt weleens vertaald als 'meervoudige liefde'. "Ik ben polyamoreus" is een manier om te zeggen dat je openstaat voor meer dan één intieme band tegelijkertijd, op een ethische manier en met toestemming van alle betrokken personen.
Hoogste libido rond je 30e
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen zich het meest sexy voelen rond hun 30e. Op deze leeftijd hebben ze dan ook het vaakst zin in seks. Dit heeft met verschillende oorzaken te maken. Rond je 30e heb je een aardig stabiel leven (als het goed is).
Aan hoe lang een man 'kan' droog staan is geen getal aan te koppelen. Theoretisch zit er daar geen limiet aan. Het draait hier om een gevoel. Sommige mannen kunnen jaren droog staan, terwijl anderen zich al zenuwachtig gaan voelen na enkele dagen.
Uit onderzoek van Hanneke de Graaf blijkt dat iets anders nog funester is voor het seksleven: een langdurige relatie. Vooral de vrouw krijgt langzamerhand minder zin. In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent.
Oversekst zijn is niet per se een probleem
Piet Van Tuijl: 'Oversekst zijn wil zeggen veel seks hebben of veel met seks bezig zijn. De wetenschap noemt dat hyperseksualiteit. Onderzoek richt zich voornamelijk op hyperseksualiteit als probleem. Daarbij gebruikt men dan vaak de term seksverslaving.
Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie.
Hoewel er aseksuele personen zijn die geen seks of seksuele handelingen willen, zijn er ook aseksuele mensen die om verschillende redenen wel seks hebben of bepaalde seksuele handelingen wel doen. Dit is bijvoorbeeld om kinderen te verwekken, voor hun partner of om omdat ze daar zelf van genieten.
“Een CIS-man kan heteroseksueel zijn, want dit is een ander deel van je identiteit. Maar ook transmannen kunnen hetero zijn.” CIS-gender is een term die beschrijft dat het geslacht dat je toegewezen krijgt bij je geboorte overeenkomt met je genderidentiteit, dus met hoe je je voelt.
Vaak wordt gezegd dat panseksuelen op mensen vallen ongeacht hun genderidentiteit. Queer: Queer wordt vaak gezien als parapluterm voor LHBTI+. De term wordt meestal gebruikt door mensen die zich willen afzetten tegen de standaard heteronorm en trekt hokjes in twijfel.
Holebi betekent dus homo, lesbisch of biseksueel. Val je op iemand van het andere geslacht, dan ben je hetero. Tot wie je je aangetrokken voelt, wordt 'seksuele geaardheid' genoemd.