De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is. Kleine groene pepertjes kunnen dus ook erg heet zijn!
Pepers kopen
Er zijn veel verschillende soorten pepers te koop. Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Groene pepers zijn het pittigst en rode het mildst. In de Nederlandse supermarkt kom je vooral de rode (ook wel Spaanse) peper tegen. Veel van de in Nederland gebruikte chilipepers zijn trouwens afkomstig uit Thailand en Indonesië.
De rode chilipeper wordt ook wel Spaanse peper genoemd. Rode peper zorgt ervoor dat gerechten heet en pittig worden. De pittigheid wordt bepaald door de aanwezigheid van de stof capsaïcine.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Dus als je twijfelt tussen een groene of rode paprika, peper, jalapeño of iets extremer, neem dan deze verschillen mee. Als je een zoetere/hetere smaak en gezondere peper wilt, ga voor de rode.
De Sivri is een Turkse pepersoort die traditioneel groen wordt geoogst . Deze lange en sliertige vrucht is pittig, maar kan soms ook milder voorkomen. Allen hebben een zeer goede, complexe smaak. In Midden-Azië wordt de Sivri peper gegeten bij salades en in groentegerechten.
De Carolina Reaper is de heetste peper ter wereld! Naast de hele hete smaak, is de peper ook herkenbaar aan zijn fruitige smaak. De peper staat op nummer 1 sinds het in 2013 door het Guinness World Records uitgeroepen werd tot heetste peper. De Reaper is gecultiveerd door de Amerikaanse kweker Ed Currie.
De Habanero ('uit Havana' in het Spaans) is een van de heetste pepers ter wereld. Het is een stevige peper in de kleuren rood, geel, bruin of oranje; allemaal zeer pittig. Deze spicy chilipeper is familie van de Madame Jeanet, Trinidad Scorpion en de Carolina Reaper.
Oogsten. Je kunt de pepers oogsten wanneer je zelf denkt dat ze goed zijn. Je hoeft niet te wachten tot ze heel rood zijn. Elke peper wordt namelijk eerst groen voordat hij zijn uiteindelijke kleur krijgt, maar groene pepers zijn ook erg lekker.
Waarom is de rode peper goed voor je gezondheid:
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
Groene pepers hebben een milde tot scherpe smaak. De scherpte van pepers komt door het stofje capsaïcine. De hoeveelheid hiervan verschilt per pepersoort. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de peper, hoe heter de smaak.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Spaanse peper
De chilipeper die we in het Nederland het vaakst tegenkomen en altijd aanwezig is in de supermarkt, is de Spaanse – ook wel rode peper genoemd. De pittigheid kan een beetje variëren, maar ligt gemiddeld tussen de 5.000 en 15.000 op de schaal van Scoville.
Capsaïcine geeft rode pepers een pittige smaak. De stof doet dat door specifieke zenuwcellen in de tong te activeren. Het gaat dan om zenuwcellen die bij het brein melding maken van een door hitte of warmte veroorzaakte pijn.
In het algemeen kan gesteld worden: hoe kleiner de peper hoe heter. En hoe rijper (rood of geel) hoe milder de smaak. Groene (= onrijpe) pepers zijn dus het scherpst.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
1. Koken met pepers. Prik tijdens het koken heel veel gaatjes in de peper en kook deze in zijn geheel met het gerecht mee. Het aroma wordt dan goed opgenomen, maar omdat je de peper er heel uit kunt halen, heb je geen last van de hete pitjes in het gerecht.
De scherpte van de pepers neemt toe wanneer ze rijpen en roder worden. Je kan dus stellen dat rode pepers doorgaans heter zijn dan de groene exemplaren.
Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
De specerij groene peper groeit aan een tropische, meerjarige klimplant. De plant kan tussen de 6 en 9 meter hoog worden en groeit het beste in een tropisch klimaat. De groene, nog onrijpe, besjes hebben een gladde buitenkant en hebben een diameter van maar 2,5 tot 3 mm.