In Italië zijn goede tafelmanieren van groot belang. Een aantal zaken die je in gedachten moet houden: Veeg je mond nooit af met je servet, dat wordt als zeer onbeleefd beschouwd. Leg je handen niet op tafel tijdens het eten, maar houd ze op schoot.
Besluit jij om met je handdoekdroge haar naar buiten te gaan, kijk dan niet vreemd op wanneer je hier op aangesproken wordt of wordt nagestaard. In Italië is dit namelijk not done.
In het restaurant
Als de rekening van een restaurant bijvoorbeeld 46 euro is, is het gebruikelijk om 50 euro achter te laten zonder om wisselgeld te vragen. Bij een rekening van 100 euro is het echter eerlijker om 10 euro fooi te geven, dat is 10%.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00.
De P staat voor 'principiante' (beginner). Dat wil zeggen dat er hoogstwaarschijnlijk iemand in rijdt die aan het autorijden aan het leren is. Degene heeft dan nog niet officieel zijn rijbewijs, maar is het aan het oefenen met bijvoorbeeld een vader of moeder.
In italië is het kraanwater over het algemeen goed drinkwater en levert het heen maag- of darmklachten op. Wel kan het kraanwater niet altijd even helder zijn.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
Je kunt je pizza combineren met antipasto of een toetje, maar nooit met een salade (en bovendien: eet gewoon salade voor lunch en geniet extra van de pizza, je bent niet voor niets in Italië). Het is trouwens volkomen geaccepteerd om je pizza in stukken te snijden en met je handen te eten.
Tussenwerpsel. vaffanculo! (scheldwoord), (vulgair) rot op!, sodemieter op!
Italië: Familie en vrienden begroeten elkaar met een kus op iedere wang. In sommige regio's drie. Ze leggen daarbij vaak een arm op de schouder of geven een knuffel. Wordt u aan vrienden van vrienden voorgesteld, dan krijgt u ook een vluchtige kus.
Er gelden wat basisregels, zoals rechts rijden en links inhalen. Rechts heeft voorrang indien anders aangegeven en trams hebben altijd voorrang. Op rotondes hebben de bestuurders die zich al op de rotonde bevinden altijd voorrang, tenzij anders staat aangegeven.
Je mag in Italië maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Bij een percentage van 0,8 promille of meer, staat je een zware boete en mogelijk zelfs een gevangenisstraf te wachten.
Heeft u direct hulp nodig in Italië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten: Algemeen alarmnummer: 112.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
De meest gebruikte begroeting in Italië is Buongiorno. Dit betekent letterlijk “goedendag” en wordt dan ook de hele dag door gebruikt om iemand te begroeten. Mocht u na een smakelijke lunch iemand tegenkomen, dan kunt u deze persoon begroeten met Buona sera. Dit betekent letterlijk “goedenavond”.
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Soms staat er ook 'pane e coperto' op de bon. Je betaalt dan voor het brood en couvert. Dit is niet hetzelfde als de fooi. Was de service erg goed, dan kun je nog wat muntgeld achterlaten op tafel.
Werknemers die fooien voor zichzelf houden, kunnen worden ontslagen onder de noemer diefstal op het werk.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.