Het Offerfeest vindt in 2022 plaats van zaterdag 9 juli tot en met maandag 11 juli. Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht en houdt de NVWA toezicht op onbedwelmd slachten in deze erkende slachthuizen.
Tijdens het Offerfeest wordt op traditionele wijze een schaap of geit geslacht. Het feest duurt drie dagen en vindt elk jaar op de tiende dag van de Haddj plaats. Dat is de bedevaart naar Mekka die elke moslim eens in zijn leven moet doen. Moslims offeren het schaap vanwege Ibrahim, een belangrijk persoon uit de Islam.
* Als u graag iemand een fijn Offerfeest toewenst, kan u dat doen in het Arabisch met "Eid Moebarak" = Gezegend feest.
Het Offerfeest is een islamitisch feest waarbij herdacht word hoe de profeet Ibrahim (Abraham) op de proef werd gesteld werd door God. Het Offerfeest wordt tijdens de tiende dag van de pelgrimstocht naar Mekka gevierd.
Het Offerfeest begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint, dus op vrijdagavond 8 juli 2022. 10-12 Dhu 'l-Hidja.
Moslims moeten tijdens het Offerfeest een schaap slachten, behalve als het echt niet anders kan. Dat heeft de Raad van moslimtheologen beslist. Als het niet mogelijk is om hier te slachten, kunnen moslims een volmacht geven om in het buitenland een schaap te laten slachten of mogen ze gewoon gaan bidden in de moskee.
'Eindelijk krijgen schapenhouders een vergoeding voor hun hoge kosten. ' Ooien met een slachtgewicht tot 20 kilo brengen 112,50 tot 142,50 euro op. Rammen tot 22 kilo gaan voor 127,50 tot 152,50 euro weg en voor rammen zwaarder dan 25 kilo wordt 142,50 tot 162,50 euro betaald.
Het offeren is sterk aanbevolen voor man, vrouw, jong, oud, getrouwd, vrijgezel, ingezetene en reiziger (met uitzondering van de bedevaartganger).
Met het Offerfeest herdenken moslims dat profeet Ibrahim (Abraham) bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van Allah.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
“Een schaap kost tussen de 500 en 1000 euro.” Dat is voor mensen met een gemiddeld salaris van 200 euro per maand veel geld.
Samenvatting. In tegenstelling tot andere culturen kent de islam geen beeldsymbolen. De symboliek bestaat uit religieuze manifestaties zoals het gebed, de pelgrimstocht, het vasten enzovoorts.
Moslims vieren vandaag dat de ramadan voorbij is, een maand die als heilig geldt en waarin wordt gevast van zonsopgang tot zonsondergang. De gangbare term voor het feest is het Arabische Eid al-Fitr. Dit betekent letterlijk 'het feest van het verbreken van het vasten'.
Een schaap moet minstens zes maanden oud zijn van de koran. Maar het Offerfeest zou dit jaar in een periode vallen dat er vooral schapen van tussen de vijf en zeven maanden beschikbaar zijn.
Het Offerfeest vindt in 2022 plaats van zaterdag 9 juli tot en met maandag 11 juli.
Tegen iedereen die met mij het offerfeest viert, zeg ik: Taqabbal Allahu minna wa minkoum (Moge Allah goede daden accepteren van jou en van ons)!
Het Offerfeest herdenkt dat Ibrahim (Abraham) bijna zijn zoon doodde omdat hij hem aan God moest geven. Gelukkig kwam er op het laatste moment een ram uit de hemel: dat mocht van God worden geslacht in plaats van Ibrahims zoon.
Het gebed zal zo'n vijf minuten duren, daarna houdt de imam nog een preek van ongeveer twintig minuten.
Soorten offers
Het offeren van dieren was in de oudheid een wijd verspreid verschijnsel. Het is een van de vele vormen van offers, naast bijvoorbeeld graan- en andere spijsoffers en plengoffers (waarbij bijvoorbeeld water, olie, wijn of het bloed van offerdieren werd geofferd).
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
"Wij zeggen 'Eid Mubarak'", zegt Brahim Laytouss. "In het Nederlands wordt dat 'Een gezegend Offerfeest'".
Het doden van een schaap gebeurt met behulp van elektriciteit. De slachter beschikt daarvoor over een soort tang die aan weerzijden op de kop wordt geklemd. Daardoor worden de hersenen uitgeschakeld en is het schaap in wezen hersendood en kan geslacht worden.
Uit historische prijsgegevens van Boerderij blijkt dat de prijs van slachtschapen in de periode rondom het offerfeest wel wat stijgen. De prijsstijging is echter niet zo groot dat prijzen rond de 300 euro uit komen. Een ramlam van boven de 25 kilo kost momenteel rond de 130 euro.
Wereldwijd herdenken moslims dat de profeet Ibrahim bereid was zijn zoon Ismaël aan God te offeren. Uiteindelijk mocht Ibrahim van God een lam offeren en deelde hij samen met zijn zoon het vlees uit aan de armen. Daarom wordt er elk Offerfeest een dier op traditionele wijze geslacht, wat in Nederland gevoelig ligt.
'Er zijn moslims die zeggen dat de Koran niet alleen regels geeft hoe je moet slachten, maar ook voorschrijft dat alles wat een moslim eet heilzaam moet zijn', verklaart Berger. 'Het voedsel dat zij eten moet goed zijn voor henzelf, maar ook voor de natuur, want de mens moet van de Koran goed zorgen voor de schepping.