De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een leiding barst.
Een geringe lekkage kan al leiden tot drukverlies. Daarnaast is het mogelijk dat lekwater verdampt waardoor het nog minder opvalt. Controleer de cv ketel ook goed, hier kunnen ook sporen van kalkaanslag of lekkage zijn. Indien dat het geval is, kan het wel eens zo zijn dat de warmtewisselaar vervangen moet worden.
Als je meerdere keren per jaar het water moet bijvullen van je cv-ketel dan is er wat mis. Dan is er sprake van een lek want dat water verdwijnt niet zomaar. De meest voorkomende oorzaak is dat het expansievat oud en lek is. Die moet je iedere 7-10 jaar vervangen.
In dit drukvat zit al het water van de Cv-ketel. Als er sprake is van een lekkage dan is de waterdruk boven de 2 bar. Vanaf dit moment lekt de Cv-ketel water. Hoeveel water de Cv-ketel daadwerkelijk lekt, verschilt per ketel.
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
Als de druk van uw cv-ketel steeds lager wordt, kan er sprake zijn van een lek. Als u aanslag op of rond de ontluchter ziet, is dat meestal een teken van lekkage. Hetzelfde geldt natuurlijk voor vochtplekken onder de cv-ketel of radiator.
Expansievat lekt water
Het kan echter ook gebeuren dat uw cv door een kapot expansievat water lekt. Doordat het expansievat de druk niet meer kan opvangen, wordt de druk te hoog en treedt het overstortventiel in werking. Wanneer uw cv-ketel lekt, kan dit dus een teken zijn dat uw drukvat aan vervanging toe is.
Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen. Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid.
Het overstortventiel zal het overbodige water laten ontsnappen. Vaak gebeurt dit via de slang die in de afvoer is gemonteerd. Controleer of de slang niet kapot is of los is geraakt. Is de druk goed in de ketel en toch ontsnapt er water uit de overstort, dan zal deze kapot zijn en mogelijk moeten worden vervangen.
De minimale druk van de cv-ketel ligt tussen rond de 1 bar. De maximale druk van de cv-ketel kan tot 2 baar opgevoerd worden. Hoger of lager raden wij af. Wanneer de druk boven de 2 bar ligt dan kan dit schadelijk zijn voor het expansievat.
Door de warmte zetten de leidingen uit en daardoor ontstaan er soms kleine scheurtjes. Die kunnen vervolgens een lekkage veroorzaken. Een slechte installatie van de CV-leiding kan ook de oorzaak zijn van een lekkage. Zo'n lek zie je in dat geval vaak ontstaan bij de koppelingen tussen de leidingen.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Als het vat boven in de installatie (dus bijvoorbeeld op zolder) geplaatst is, gebruik je een expansievat met de laagste voordrukwaarde van 0,5 bar. Ook als het expansievat onderin in de installatie zit en radiatoren moet verwarmen, die tot 5 m hoger gemonteerd zijn, is een voordruk van 0,5 bar voldoende.
Normaalgesproken vul je je cv-ketel bij als de druk niet meer optimaal is. Dit is als de druk lager komt te liggen dan 1,5 bar. Let op dat de druk in je cv-ketel ook weer niet te hoog moet zijn. Een druk van hoger dan 2,0 bar kan schade aanrichten aan je cv-ketel.
Een expansievat moet nooit worden ontlucht. Wel moet het minstens één keer per jaar worden onderhouden. Daarbij moet de luchtdruk van het vat worden gecontroleerd (net als bij een autoband is bijpompen soms nodig). Daarvoor moet het water eerst uit het vat worden gehaald.
Heb je een ketel met een vermogen van 20 kilowatt en hangt je hoogste radiator 7 m boven de ketel, dan heb je een expansievat nodig van 18 liter met een voordruk van 1 bar. Drukvaten tussen 18 en 35 liter met een druk van 0,5 of 1 bar zijn het meest gangbaar bij particuliere woningen.
In een expansievat in een koude cv-installatie zitten ongeveer drie liter water en het membraan wordt door het water een beetje in het vat geduwd. Bij het opwarmen van het cv-water vloeit met oplopende druk meer water in het expansievat en wordt het stikstof samengedrukt.
Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo'n zeven jaar.
Ook als het overstortventiel niet lekt is aan te bevelen het binnen 10 jaar te vervangen. Een standaard extern overstortventiel kost tussen de 5 en 10 euro. Een overstortventiel wat in een cv ketel is ingebouwd kan afhankelijk van het merk tussen de 10 en 40 euro kosten.
Overloop cv-ketel lekt
Wanneer de druk in de ketel te hoog wordt, kan overtollig water ontsnappen via het overstortventiel. Wanneer er vaak water uit het overstortventiel komt, kan dit wijzen op een kapot expansievat. Hierdoor kunnen drukverschillen in uw cv namelijk niet meer worden opgevangen.
Reparatie roestige cv leidingen
Als u een roestige plek ziet op de cv-leiding of aansluitingen van de radiator dan doet u er goed aan om een loodgieter in te schakelen. Het is een beetje als het wel bekende gezegde: waar rook is, is vuur. Zo zou u het met roest kunnen stellen: waar roest is, is water (lekkage).
De cv-ketel bijvullen
Sluit de vulkraan zodra de wijzer het vereiste niveau aangeeft. Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien en ontlucht het hele systeem nogmaals.
Hoe lang het duurt tot dat een CV-ketel is bijgevuld is afhankelijk van de grote en inhoud van de ketel. Gemiddeld varieert de tijd tussen de 1 en 5 minuten.