Werkelijk aantal slagen (bruto score) minus de handicap.
De bruto score gaat uit van het daadwerkelijk aantal gespeelde slagen (inclusief strafslagen). De netto score gaat uit van het totaal behaalde punten. Je krijgt 2 punten als je op de hole jouw PAR loopt. Voor elke slag onder je PAR (ook wel “birdie” genoemd) krijg je 1 extra punt.
De Stableford puntentelling
Bogey (één slag boven PAR) = 1 punt. PAR (aantal slagen dat je over de hole mag doen) = 2 punten. Birdie (één slag onder PAR) = 3 punten. Eagle (twee slagen onder PAR) = 4 punten.
De netto score per hole is de brutoscore minus de handicapslagen voor die hole. Als jouw nettoscore gelijk is aan par krijg je twee stablefordpunten. Als je bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijg je 36 handicapslagen. Dit betekent dat je in een 18-holes wedstrijd over elke hole (36:18=) twee slagen extra mag doen.
Als u bijvoorbeeld handicap 36 hebt, krijgt u 36 handicapslagen. Dit betekent dat u in een 18-holeswedstrijd over elke hole (36:18=) 2 slagen extra mag doen.
Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen. (In het WHS wordt het aantal Stableford-punten in een 9-holes ronde aangevuld met het equivalent van 17 Stablefordpunten waardoor het totaal aantal punten 36 zal zijn.)
Wanneer je begint met golfen en je GVB (golfvaardigheidsbewijs) behaalt, start je met handicap 54. Zodra je beter gaat spelen, gaat je handicap omlaag. Een professionele golfer heeft handicap 0. Het handicapcijfer geeft ook aan hoeveel extra slagen je nodig hebt om 18 holes te spelen.
De gemiddelde handicap van Nederlandse golfers
Eind 2021 had 46% van de Nederlandse golfers een handicap van 36,0 of lager. Vlak voor de invoering van het WHS was dat 45%.
Je NGF handicap verlagen gaat in het begin erg snel. Nadat je handicap 54 behaald hebt, kan je snel zakken. Dit doe je door veel te spelen en minimaal 3 ingevulde qualifing kaarten per jaar op te sturen. Deze worden door de NGF verwerkt en bepalen jouw nieuwe handicap.
Hoe krijg ik een EGA handicap? Zoals bij iedere sport start je eerst met golflessen bij een golfprofessional. Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt krijg je een golfbaanpermissie (handicap 55). Met je golfbaanpermissie mag je onder begeleiding van een handicap speler de baan in om het echte werk te oefenen.
Heeft een speler 2 slagen bóven zijn handicap nodig om uit te holen, dan scoort hij op die hole een 'netto double bogey'. Voorbeeld: Op een par 4 heeft een speler 2 handicapslagen. De speler heeft 8 slagen nodig om uit te holen. De bruto score op die hole is dus 8.
Minimale score voor het halen van het GVB examen
In totaal moet je minimaal 36 punten halen en dan heb jij het golfvaardigheidsbewijs op zak. Je krijgt na je handicap registratie een NGF pas thuis gestuurd. Dit is je toegangsbewijs voor heel veel mooie golfbanen in Nederland.
Golfers kunnen hun eigen handicap en de handicap van vrienden opzoeken via de app GOLF.NL (en via mijn.golf.nl, de desktop- en tabletvariant van de app). In de app, die gekoppeld is aan de centrale NGF-database, vinden golfers een digitale versie van hun NGF-pas.
De course handicap - de baanhandicap - is wat vroeger in het EGA-tijdperk de playing handicap werd genoemd. De baanhandicap is dus het volledige aantal slagen dat een speler krijgt (of geeft, als de speler heel goed is). De speler kan zijn/haar baanhandicap vinden in de handicapslagentabellen van een golfbaan.
Je NGF nummer vind je via de app van golf.nl, via je oude pasje, via je eigen golfvereniging of via het NGF zelf.
Golf is moeilijk, maar er zijn golfscholen die het halen van handicap 54 in een weekend of zelfs een dag aanbieden. Voordeel is dat je dan snel op allerlei banen kunt golfen, nadeel is dat je de basistechniek mist en waarschijnlijk niet het niveau van handicap 54 hebt en misschien afhaakt omdat je weinig plezier hebt.
Handicaps worden berekend aan de hand van het aantal stableford punten dat je tijdens een ronde behaald. Je handicap gaat niet altijd omhoog of omlaag. Er is een 'zone' waarin je handicap niet wordt aangepast. Deze zone heeft de 'buffer'.
Je zou denken dat handicap nul de laagst haalbare handicap is binnen golf. In principe is handicap 0 wel het getal dat wordt omschreven als scratch of wanneer je als golfer als ''pro'' wordt gezien.
De handicap van een golfer (van 0 tot 54) geeft aan hoe goed de speler is. Hoe lager het getal, hoe beter een golfer is. Stel, je hebt een par-72-baan. Dit betekent dat je met handicap 0 doorgaans 72 slagen nodig hebt voor de 18 holes.
Een speler moet dus voor de ronde aan zijn/haar marker aangeven of hij/zij 9, 18 of bijvoorbeeld 14 holes gaat spelen (als hole 14 een 'logisch eindpunt' is op de baan die gespeeld gaat worden). Waarom is dit nodig?
Is een bepaalde score die het aantal spelers in een golftoernooi terugbrengt tot een vooraf bepaald aantal. De cut volgt vaak op de tweede dag van een toernooi. De volgende dag wordt er verder gespeeld met spelers die niet meer slagen dan deze score nodig hebben gehad tijdens de eerste twee dagen van het golftoernooi.
In de eerste kolom staan de nummers van de holes, in de volgorde van 1 t/m 18. De tweede kolom vermeldt de par van de holes; dit is een globale aanduiding van de lengte van de holes; een par 3 hole is korter dan een par 4 of 5. De volgende kolom is die voor de index, die de moeilijkheidsgraad van de holes aangeeft.
Een handicap is gebaseerd op de beste resultaten van een speler. Als er van een speler meer dan 20 qualifying scores beschikbaar zijn, dan is de handicap van een speler het gemiddelde van de beste 8 'dagresultaten' van deze laatste 20 rondes.