Maar wat is MonChou eigenlijk? Het is een verse roomkaas die in de meeste supermarkten wordt verkocht. Hoe Frans de naam ook klinkt, MonChou is een Nederlands merk.Het is een zachte en luchtige roomkaas met als basis magere melk en room.
Philadelphia is een type roomkaas, dat wordt gebruikt in warme en koude gerechten.
Roomkaas en dips vervangen door plantaardige spreads
En er zijn ook neutrale plantaardige roomkazen op basis van cashew, haver of kokos verkrijgbaar die je zelf op smaak kunt brengen met kruiden zoals die van Oatly, Violife of huismerk AH.
Eén van de bekendste merken is de Philadelphia cream cheese, maar ook MonChou is in Nederland goed te verkrijgen. Deze roomkazen zijn romig, zacht en hebben een milde smaak.
Paturain Roomkaas knoflook & fijne kruiden kuipje 90 gram - Smeerkaas, roomkaas, zuivelspread.
Roomkaas is lekker, maar niet heel gezond. De meeste kuipjes met roomkaas die je in de winkel koopt bevatten zo'n 300 Kcal per 100 gram. Deze home-made roomkaas komt uit op 169 Kcal per 100 gram. Dat scheelt dus aanzienlijk.
Roomkaas mag alleen roomkaas genoemd worden als het aan een aantal eisen voldoet. Het minimale vetgehalte moet bijvoorbeeld 33% zijn. Is dit niet het geval, dan wordt de smeerbare kaas zuivelspread genoemd. Dit smeersel is iets minder vet en wat frisser.
Details. California Frischkäse is een roomkaas van het Duitse Öma.
Het grootste verschil tussen mascarpone en roomkaas is het vetpercentage. Waar mascarpone zo'n 40% vet bevat, bevat roomkaas hiervan ongeveer de helft. Je kunt mascarpone vervangen door roomkaas. Maar let op: de smaak van mascarpone is boteriger, romiger en ook iets zoeter is dan de smaak van roomkaas.
Als het vetgehalte lager is spreken we van een zuivelspread. Ook is een gedeelte van het melkvet vervangen door plantaardige olie. De zuivelspread bevat hierdoor veel minder verzadigde vetten en is daardoor ook gezonder.
Philadelphia en Monchou zijn bekende merken van roomkaas, maar er zijn ook genoeg supermarkten die een eigen merk (verse) roomkaas aanbieden. Philadelphia en Monchou zijn heel stevig. Bij de eigen merken verschilt het nogal eens of de roomkaas stevig en brokkelig is of heel romig en smeerbaar (dus minder stevig).
Boursin ® Verse Kaas
Dit is de originele smaak gecreëerd door Boursin, geïnspireerd door de Franse traditie om verse roomkaas met verse kruiden te serveren. 50 jaar later is dit nog steeds het meest populaire Boursin ® product.
Alle producten van Boursin® kunnen worden verwarmd.
Wie liever geen monchou gebruikt, kan de vulling vervangen door verse roomkaas, Philadelphia, crème fraîche, Griekse yoghurt of stevige kokosyoghurt. Online wordt afgeraden om monchou te vervangen door mascarpone.
Fetakaas en roomkaas
Het verschil zit hem in de herkomst, bereiding en vetgehalte in de kazen. De oorspronkelijke Griekse fetakaas wordt gemaakt van schapenmelk. Fetakaas kun je makkelijk zelf maken maar het rijpen duurt een tijdje. Fetakaas wordt bewaard in pekel.
Er bestaan vier types verse kaas: de magere kaas (minder dan 20% vet), de halfvette kaas (20% tot 35% vet), de vette kaas (meer dan 35% vet) en de roomkaas (tenminste 45% vet). Hun vetgehalte danken de verse kazen aan de melk die gebruikt werd.
Het verschil tussen kwark en kaas is niet heel groot. Sterker nog, kwark is eigenlijk een verse kaas. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen in het productieproces die het onderscheid tussen kwark en kaas bepalen. Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën.
Kort samengevat zouden we kunnen zeggen dat het gaat om een verse kaas met een hoog vetgehalte (tenzij je een lightvariant gebruikt), die gemaakt is van koemelk. Roomkaas is niet gerijpt en heeft dus ook geen korst.
Roomkaas is niet hetzelfde als smeerkaas. Dit laatste wordt bereid door harde kaas te verhitten en hier smeltzouten en een beetje water aan toe te voegen, terwijl roomkaas gefermenteerde melk met room en/of volle melk is. En dan is er ook nog zuivelspread!
Als Marsman moet kiezen, wint Oatly qua gezondheid. Die bevat het minst verzadigd vet, minder dan een echte zuivelspread. Simply V is vergelijkbaar met het echt werk, en Violife bevat zelfs meer. ,,Bij plantaardige producten eet je normaal gesproken meer onverzadigde vetten, in plaats van verzadigd.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Roomkaas naturel.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Original Philadelphia, frisse en romige smaak.
Hüttenkäse bevat, zeker voor een kaassoort, weinig vet en weinig calorieën. Bovendien zitten er andere belangrijke voedingsstoffen in cottage cheese, zoals fosfor en vitamine B12. Let wel op de hoeveelheid natrium in hüttenkäse: sommige merken voegen veel zout toe aan het onbewerkte product. Zonde en echt niet nodig.