Mepilex Border Flex is een absorberend schuimverband met een gepatenteerde Safetac adhesietechnologie. Deze wondcontactlaag minimaliseert weefseltrauma en pijn aan de wond bij verbandwissels.
Mepilex Border Flex kan tot 7 dagen blijven zitten
Mepilex®Border Flex kan tot 7 dagen blijven zitten, afhankelijk van de conditie van de wond en de omliggende huid van uw patiënt, of volgens de geldende protocolering.
Mepilex Border is ontworpen voor een verscheidenheid aan exsuderende wonden zoals doorligwonden, been- en voetulcera en traumatische wonden zoals huidscheuren en chirurgische wonden. Mepilex Border kan ook gebruikt worden op droge/necrotische wonden in combinatie met gels.
Mepilex®is het vertrouwde absorberende schuimverband dat over de hele wereld wordt gebruikt om een breed scala van chronische en acute wonden te behandelen. Het is gemakkelijk aanpasbaar en sterk absorberend, voor een efficiënt management van wondexsudaat.
Mepilex Border schuimverband is een sterk absorberend, steriel schuimverband met een van buitenaf waterdichte polyurethaan filmlaag; deze is ondoordringbaar voor de meeste bacteriën en virussen, maar laat wel vocht van binnenuit door.
Volgens de firma is dit product aangewezen bij “exsuderende” wonden (d.w.z. met lekkend wondvocht) zoals beenzweren, diabetische zweren, tweedegraadsbrandwonden, wonden ten gevolge van bestraling, oncologische wonden, complexe schaafwonden en wonden ten gevolge van huidchirurgie.
Schuimverband bestaat uit verschillende laagjes die wondvocht en bacteriën vasthouden en tegelijkertijd uw wond vochtig houden. Op die manier stimuleert het verband een optimale wondgenezing. Door de sterk absorberende werking past schuimverband zich aan de contouren van uw wond aan.
Hoe gebruikt u Mepilex? Reinig de wonde altijd voordat u een verband aanbrengt. Bij de kleinere formaten (tot 12,5 x 12,5 cm) moet Mepilex de droge omringende huid minimaal 1-2 cm bedekken en bij de grotere formaten 3-5 cm. Gebruik Tubifast wanneer fixatie noodzakelijk is.
Dankzij de integriteit van het verband kan het wel 14 dagen blijven zitten en kan het secundaire verband verwisseld worden zonder de genezing te verzorgen.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Mepitel One is een wondcontactlaag die ontwikkeld is voor de behandeling van een verscheidenheid aan exsuderende wonden, zoals skin tears, schaafwonden, chirurgische incisies, tweedegraads brandwonden, traumatische wonden, tweede- en derdegraads grafts, bestraalde huid, been- en voetzweren.
Mepilex Border Lite® is een dun all-in-one schuimverband voor licht exsuderende wonden. U kunt het gebruiken voor chronische wonden en acute genezende wonden, zoals traumatische wonden.
Wat is het effect van zilververbanden? Zilver vermindert de bacteriegroei in kritisch gekoloniseerde of geïnfecteerde wonden. Zilver fungeert als een antimicrobiële barrière voor wonden met een verhoogd risico op infectie. Zilver is primair niet bedoeld om de wondgenezing te bevorderen.
Reinig de wond. Verwijder het schutblad. Breng Mepitel® One aan op de wond. Mepitel® One is geschikt voor onder andere pijnlijke wonden, skin tears, schaafwonden, handchirurgie, tweedegraadsbrandwonden, traumatische wonden, blaarvorming, huidenten, bestraalde huid, been- en voetulcera.
Hydro-actieve verbanden
Deze verbanden zijn gemaakt van polyurethaangel en bevatten daarnaast hydrocolloïden. Ze kunnen grote hoeveelheden vloeistof absorberen waardoor de concentratie van eiwitten en groeifactoren in de wond wordt verhoogd.
Metaline. Metaline gaas of metaline verband is een sterk vochtopnemend materiaal met een aluminium laagje. Het is geschikt voor brandwonden en schaafwonden omdat het door de aluminium laag niet aan de wond plakt.
Vet gaas of parafine gaas zijn speciale gazen met een fijnmazige structuur die voorzien zijn van een laag vaseline of paraffine. Deze vette laag zorgt ervoor dat de gazen niet plakken aan de wond en het wondoppervlak vettig blijft.
Het volstaat om een halve theelepel keukenzout op te lossen in een half glaasje water. Roer het zout goed door het water en wacht totdat het is opgelost. Vervolgens kan het verband met het water worden natgemaakt.
Een goede vochtbalans is van belang bij de genezing van wonden. Een droge huid verkleint de kans op wondgenezing. Bij grote open wonden is er ook sprake van verlies van wondvocht. In beide gevallen is het belangrijk om voldoende te drinken om het aan te vullen.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Gebruik bij een wond altijd steriel gaas en steriel verband. Dit is in elke goede EHBO koffer aanwezig. Vet gaas in combinatie met steriel wondverband kan ook worden gebruik bij wonden die al aan het genezen zijn of schaafwonden.
Een goede wondgenezing bestaat uit 3 stappen:
Bedek de wond met een pleister, steriel wondverband of een kompres van Hansaplast. In de derde stap kunt u uw wond veilig, snel en met een lager risico op littekens helpen genezen. Breng de Hansaplast Wondhelende Zalf regelmatig aan tot de wond volledig is genezen.
De huid verkleurt paarsachtig rood. Het onderliggende weefsel sterft af, waardoor het donker kleurt. Bij gasgangreen ten slotte sterven de weefsels in en rond de wonde snel af, in een tijdspanne van enkele uren. Hierdoor wordt de wondzone zwart.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.