Spaans is een makkelijke taal om te leren omdat het een fonetische taal is. Dit houdt in dat woorden zo worden uitgesproken als dat ze geschreven zijn. Dit maakt het oefenen een stuk gemakkelijker. Bonus: wanneer je Spaans kan spreken worden andere Romaanse talen als Italiaans en Frans makkelijker om te leren.
Voorbeelden hiervan zijn: Duits, Engels, Frans en Spaans. Maar als Nederlander kan je ook relatief snel Zweeds en Deens leren. De "makkelijke talen" zijn in gemiddeld 23 weken en 575 lesuren te beheersen.
Romaanse talen als het Frans, Spaans, Italiaans en Portugees zijn voor ons gemiddeld moeilijk. Deze talen stammen af van het Latijn en wanneer iemand één van deze talen redelijk beheerst, is het niet moeilijk om de andere talen te leren.
In branches waar je meerdere talen moet spreken, denk aan diplomatie, staat Engels steevast op nummer 1. Met meer dan een miljard mensen die de taal goed beheersen is het Engels de internationale taal van de zakenwereld. In een eerder nieuwsbericht wezen we u er al op dat Frans leren een slimme zet is.
Het Italiaans is geen makkelijke taal om te leren, maar ook geen super moeilijke taal. Bij veel oefening en studie zou je het Italiaans zonder al te veel moeite in een paar maanden onder de knie moeten krijgen.
Hoe lang duurt het om een taal goed te leren? Ligt een beetje aan de taal natuurlijk. Hoe dichter de taal bij je moedertaal ligt, hoe sneller het gaat. Spaans, Italiaans of Duits duurt een maand of 3 om op (echt) goed niveau te spreken, maar je kunt al na een maand een redelijk niveau hebben.
8 Spaans is relatief makkelijk te leren
Veel Spaanse woorden komen uit het Latijn, waardoor ze een gelijkenis vertonen met Nederlandse, Engelse en Franse woorden. Het Spaans is een fonetisch geschreven taal, waardoor het schrijven en uitspreken makkelijker zijn. Ook dyslectische mensen kunnen goed Spaans leren.
Iedereen kan Spaans leren! Bij het leren van een taal zijn beelden heel handig! Deze visuele, inspirerende en leuke Van Dale Taalcursus Spaans is gemaakt om zelf spelenderwijs Spaans te leren. Het niveau is voor beginners, maar gaat écht verder dan de bestaande taalgidsjes.
En hoe lang duurt het? Bien, ¿en cuánto tiempo, exactamente?
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.
1. Afrikaanse taal. Afrikaans heeft veel gemeen met Engels (en uiteraard nog veel meer met Nederlands), en de grammatica is erg eenvoudig. Werkwoorden hoeven niet vervoegd te worden, er zijn geen geslachten en veel woorden zijn overgenomen uit het Nederlands en het Engels.
Chinees (Mandarijn)
Wat Mandarijn voor ons vooral zo moeilijk maakt, is dat het een tonale taal is: woorden kunnen op 5 verschillende toonhoogten worden uitgesproken en hebben dan totaal verschillende betekenissen.
Toch wordt het wereldwijd door meer dan 24 miljoen personen gesproken. Hiermee is het de meest gesproken taal ter wereld die nauw verwant is aan het Engels. Met andere woorden, het Nederlands lijkt van alle talen het meest op de Engelse taal.
Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd. Afgestudeerden Spaans vinden werk bij vertaalbureaus en uitgeverijen. Maar je kennis van de taal en de cultuur komt ook van pas bij ambassades en in het bedrijfsleven. Daarnaast kun je denken aan taaladvies en het onderwijs.
Sommige mensen denken nog steeds dat je het beste meer talen kunt leren door deze achter elkaar, opeenvolgend te leren. Dit klopt echter niet voor het spontaan leren van talen. Dit is uit onderzoek gebleken. Kinderen kunnen namelijk al vanaf hun geboorte meerdere talen aangeboden krijgen en dit goed oppakken.
Het FSI geeft als tijdsindicatie om de basisvaardigheid aan te leren: 480 uur voor verwante talen en 720 uur voor niet verwante talen. We nemen deze basis even als richtlijn. Stel dat je een half uur per dag aan je taal besteedt, dan zit je in een jaar op ongeveer 180 uur. Een uur per dag wordt al 365 uur.
Uit onderzoek blijkt dat je maximaal 40 woordjes per dag kan leren en onthouden. Een raar fenomeen: bij een rijtje van 10 woorden heb je 8 herhalingen nodig voor je het kent, bij een rijtje van 20 woorden moet je ieder woord 30 keer herhalen! Teveel woordjes ineens is dus tijdverspilling.