Een laagje boter met zeezout smaakt heerlijk op een verse boterham of een krokante pistolet, maar voor bakken en braden is het gebruik van ongezouten boter aan te raden. Op deze manier heb je meer controle over de kruiding van de bereiding en van de eventuele jus of saus die erbij hoort.
Campina Botergoud Ongezouten Roomboter is heerlijk romig en puur van smaak! 100% natuurlijk en heerlijk op vers, knapperig brood maar ook om in te bakken.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Wanneer in een van onze recepten boter als ingrediënte staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat.
Hoewel bakkers het misschien niet gebruiken, is gezouten boter tóch soms lekker om te gebruiken. Bijvoorbeeld bij het maken van kruidenboter, of simpelweg op een stokbroodje. En natuurlijk ook bij baksels waarbij je die extra zoute smaak wel mag proeven, zoals bij deze salted caramel laagjestaart.
Een laagje boter met zeezout smaakt heerlijk op een verse boterham of een krokante pistolet, maar voor bakken en braden is het gebruik van ongezouten boter aan te raden. Op deze manier heb je meer controle over de kruiding van de bereiding en van de eventuele jus of saus die erbij hoort.
Helaas is roomboter niet zo geschikt om mee te bakken en braden, want bij een sterke verhitting verbranden de aanwezige eiwitten in de boter. Hierdoor kan de boter veranderen in een zwarte, stinkende vloeistof die de smaak van je gerecht absoluut niet ten goede komt.
Als je in een bakrecept boter ziet staan, wordt er altijd ongezouten roomboter bedoeld. Tenzij anders vermeld natuurlijk, maar je kan er vanuit gaan dat je verder gewoon altijd een pakje met ongezouten roomboter in huis kunt halen.
Beste roomboter van Nederland
In 2020 won de Sophiahoeve opnieuw de landelijke Boerderijzuivel Cum Laude Award in de categorie boerenboter.
Beste keuze
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks halvarine of margarine uit een kuipje te gebruiken. Roomboter bevat namelijk veel verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter bestaat voor 50% uit verzadigd vet, terwijl margarine voor 20% uit verzadigd vet bestaat en halvarine slechts voor 10%.
Het besmeren van de boterhammen (of crackers, rijstwafels) met boter is juist erg gezond! Boter bevat een aantal belangrijke in vet oplosbare vitamines. Zo bevat halvarine vitamine A en D welke noodzakelijk zijn voor het gezichtsvermogen, de vernieuwing van huidcellen, luchtwegen en het maagdarmkanaal.
Naast de gezonde verzadigde vetten bevat roomboter ook veel butyraten, een vetzuur die infectieremmende eigenschappen bevat en je spijsverteringsstelsel beschermd tegen ontstekingen. Deze stof biedt je darmen dus extra bescherming. Ook bevat roomboter vitamine K, een transportmiddel voor calcium.
Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter.
In roomboter zit alleen wel veel minder vitamine D dan in margarine. Smeer je dagelijks roomboter op je brood, dan is het daarom goed om erop te letten dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt uit andere voedingsmiddelen.
Smeer dus gerust roomboter op brood, en wissel voor de variatie af met andere smeersels zoals pesto, tapenade, olijfolie en notenpasta's.
Boter gebruiken we bijna dagelijks: op brood, in een baksel of om 's avonds ons eten mee te maken. Maar welke varianten kennen we allemaal? Zeezoutboter op een versgebakken broodje, geklaarde boter om crêpes te maken of roomboter om een heerlijke taart mee te bakken.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten.
Roomboter staat niet de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit. Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Het bevat vooral verzadigd vet. Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid.
Le Gall gezouten boter
Dat ze die op smaak brengen met fleur de sel uit de Guérande blijkt geen valse belofte. Dit smeersel is recht voor de raap zout en heeft tegelijk de zachtste melksmaak.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Roomboter is vet en van vet wordt je dik en krijg je hart- en vaat ziekten. Vanwege de verzadigde vetten die roomboter bevat, wordt het afgeraden om te eten.
Gezouten noten worden vaak ook gebrand. Hier wordt dan extra olie aan toegevoegd. Daarnaast verhoogt het zout de bloeddruk, terwijl ongezouten noten zorgen voor een verlaging van het LDL-cholesterol (oftewel het 'slechte' cholesterol), wat bijdraagt aan een lager risico op hart- en vaatziekten.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Zout strooien
Spetterende olie voorkom je door een simpel trucje: strooi van tevoren een beetje zout in de pan. Zout neemt vocht op uit voedsel, waardoor je minder last hebt van opspattende olie. Het spatten kun je ook verminderen door je ingrediënten van tevoren droog te deppen en het vuur wat lager te zetten.