Koopavond is een avond in de week dat winkels langer geopend zijn. In Nederland, sinds 1976, is dat meestal tot 21.00 uur. Voorheen werd per gemeente bepaald welke avond dit was.
Oorsprong van de koopavond
De koopavond werd in de jaren vijftig officieus door winkeliers ingevoerd. Arbeiders kregen toen wekelijks hun salaris op donderdag of vrijdag. Daar speelden winkeleigenaren op in door hun zaak op een van deze avonden te openen.
De koopavond werd in de jaren vijftig officieus door winkeliers ingevoerd omdat arbeiders wekelijks op donderdag of vrijdag hun salaris kregen. De middenstanders speelden daarop in door hun zaak op donder- of vrijdag tot 21.00 uur open te houden.
In de meeste steden kun je op donderdagavond shoppen. Maar in Rotterdam is het dus op vrijdag koopavond. Net als in Eindhoven, Delft, Vlissingen, Assen en Zoetermeer.
Koopavond en - zondag
Koopavond: donderdag tot 21.00 uur. Koopzondag: elke laatste zondag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur.
Oss heeft een gezellig en goed bereikbaar stadscentrum. In een straal van 300 meter tref je een variatie van lokale en unieke winkels, maar ook winkelketens. Ga 'schuumen' in de winkels of bezoek de levendige stadsmarkt op dinsdag- en zaterdagochtend.
Ondernemers stadscentrum
In totaal 300 ondernemers, waarvan 230 lokale ondernemers met 2.300 medewerkers.
Volgens de Winkeltijdenwet mogen de winkels van maandag tot en met zaterdag open zijn tussen 06.00 en 22.00 uur. Op zondag in de gemeente Maastricht tussen 12.00 en 18.00 uur. Iedere donderdag is koopavond tot 21.00 uur. Een winkelier is niet verplicht om zijn winkel open te stellen op koopavonden of op zondag.
In Den Bosch is het elke zondag koopzondag. Dat betekent elke zondag genieten van shoppen, shoppen en nog eens shoppen. De meeste winkels zijn deze dag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
Rechtestraat: kleding en schoenen in de hoofdrol
Winkels, in alle soorten en maten. Dat is wat de klok slaat in de Rechtestraat in Eindhoven.
Koopavonden zoals we die in Nederland kennen komen in België eigenlijk bijna niet voor, tenzij er een uitzonderlijke koopavond georganiseerd wordt. Een vaste koopavond op donderdag- of vrijdagavond komt in België niet zoveel voor.
Iedere vrijdagavond is het koopavond en elke laatste zondag van de maand is het koopzondag.
De winkels in Arnhem mogen elke zondag tussen 12:00 en 18:00 hun deuren open, zodat jij lekker een middag kunt shoppen! Op donderdagavond is het koopavond en zijn de meeste winkels tot 21:00 uur open.
Koopavond is een avond in de week dat winkels langer geopend zijn. In Nederland, sinds 1976, is dat meestal tot 21.00 uur. Voorheen werd per gemeente bepaald welke avond dit was.
Op donderdagavond is het - onder normale omstandigheden - koopavond, winkels in Amsterdam zijn dan tot 21:00 geopend.
Iedere donderdagavond is het koopavond in Gouda. De meeste winkels in de binnenstad zijn op deze avond geopend tot 21.00 uur. Doorgaans is het op de eerste zondag van de maand koopzondag in de binnenstad van Gouda. De meeste winkels in de binnenstad zijn dan geopend van 12.00 tot 17.00 uur.
Naast vele culturele hoogstandjes zijn in het historische centrum van Den Bosch ook tal van prachtige winkelstraten te ontdekken. Den Bosch is daardoor de ideale bestemming voor een dagje winkelen. In de Hinthamerstraat, dé winkelstraat van de stad, vind je diverse winkels in fraaie panden.
P+W-terreinen (Park en walk) zijn zich bij het Stadspark, de Noorderbrug, de Cabergerweg en de Kennedybrug. Elk P+W terrein heeft zijn eigen uur- en dagtarieven. Op het P+W terrein bij de Noorderbrug kun je 90 minuten gratis parkeren.
Gratis parkeren vlak bij het centrum
Op loopafstand van het centrum ligt het parkeerterrein Raadhuishof. Dit parkeerterrein ligt achter het gemeentehuis en theater de Lievekamp. Op donderdagavond van 18.00 tot 21.00 uur en op zaterdag kunt u op dit parkeerterrein gratis parkeren.
De betekenis van de naam Oss, tot de late middeleeuwen gespeld als Os en weer later - tot 1906 - gespeld als Osch, ligt niet eenduidig vast. De historicus Jan Cunen nam in 1932 nog aan dat er verband bestond met rundvee: de os siert al sinds de middeleeuwen het wapen.
Als je mensen 'van buiten' vraagt waar Oss bekend om staat, krijg je meestal meerdere antwoorden: de stad van de SP, van de messentrekkers en natuurlijk van de UNOX-worst. De vleesindustrie was en is één van de belangrijkste bedrijfstakken in Oss.