Ja. Het is vet. Dit lijkt meer op worst dan op gehakt voor mij.
Ga altijd naar de huisarts als je zulke witte stukjes ziet. Neem zo'n stukje lintworm mee in een afgesloten potje. Je krijgt niclosamide-pillen om de lintworm te doden. Je krijgt een lintworm door rauw rundvlees te eten.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Er kunnen kleine witte stipjes, tyrosine genaamd, verschijnen op serranoham. Dit zijn minuscule 'gipsachtige' korreltjes die zich in de loop van het rijpingsproces tussen de spiervezels van de ham vormen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Over het algemeen is het oké als er wat grijs aan de binnenkant zit.Dat betekent gewoon dat het geen contact heeft gehad met zuurstof. Tenzij het slijmerig of plakkerig is, of slecht ruikt, is het oké.
Wees op uw hoede voor rundergehakt dat rot of zuur ruikt. Als u twijfelt, kunt u het het beste weggooien . Een vreemde geur is een teken van bederf, vooral als u andere tekenen in de kleur en textuur ziet.
Grijze en witte vlekken op gehakt worden meestal veroorzaakt door oxidatie en vetkristallisatie . Beide zijn ongevaarlijk als het vlees vers is en op de juiste manier wordt bewaard.
Wit vlees heeft meer type II spiervezels. Deze 'fast twitch' spiervezels zijn ideaal voor snelle bewegingen, zoals springen of sprinten. Ze trekken snel samen, maar worden snel moe omdat ze veel energie verbruiken. Deze spiervezels bevatten relatief veel glycogeen (dat licht van kleur is) en weinig myoglobine.
Harde deeltjes in grofgemalen vleesproducten kunnen bestaan uit botsplinters of -fragmenten, kraakbeen en dicht bindweefsel . Dit zijn allemaal ongewenste defecten die kunnen worden verminderd door tijdens het malen gebruik te maken van systemen voor het verwijderen van harde deeltjes.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
De runder-lintworm kun je in Nederland krijgen. De worm blijft in je darm en kruipt niet door je lichaam. Ze zijn daarom ongevaarlijk.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten.
Soms kun je stukjes van de lintworm zien in je poep, onderbroek of bed. Het zijn platte witte rechthoekige stukjes. Ze zijn 1 of 2 centimeter lang. Droog zien ze eruit als rijstkorrels.
Met half-om-half gehakt wordt een combinatie van 50% rundvlees en 50% varkensvlees bedoelt. In de warenwet is vastgelegd dat dit 10% mag afwijken. Zo wordt er nog wel eens de combinatie van 60% rundvlees en 40% varkensvlees aangehouden. Dit, omdat rundvlees meer smaak heeft.
Controleer de houdbaarheidsdatum – koop geen vlees dat de houdbaarheidsdatum heeft overschreden. Controleer de kleur en geur – bedorven vlees kan een donkere kleur hebben en een onaangename geur afgeven. Controleer de textuur – als het vlees slijmerig aanvoelt of kleverig is, is het mogelijk bedorven.
Myoglobine, het eiwit dat vlees zijn rode kleur geeft, heeft een fascinerende relatie met zuurstof. Als je het van zuurstof ontdoet, wordt het bleek en bloedeloos . Maar als je er weer zuurstof aan toevoegt, bloeit het op tot een prachtige rozige roze tint.
Controleer de textuur
Vers rundergehakt moet een relatief stevige consistentie hebben die uit elkaar valt als je erin knijpt. Een plakkerige of slijmerige textuur, zowel gekookt als rauw, kan echter duiden op de aanwezigheid van bederfbacteriën . Je moet het meteen weggooien.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie.
Vlees dat stinkt
Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter. Gooi dit vlees weg.
Dus als het eiwit dat u opent een sterke geur heeft die lijkt op die van rotte eieren, een slijmerige of plakkerige textuur heeft, er groener of grijzer uitziet dan normaal, of uit een verpakking komt waarvan de verzegeling al verbroken is, neem dan niet het risico om het op te eten.
Als de geur wordt veroorzaakt door de opbouw van melkzuur , zal het verdwijnen; aangezien het het zuur is dat de geur afgeeft in een afgesloten luchtzak, zal de geur uiteindelijk ook verdwijnen zodra de luchtzak is verwijderd. Als dat niet het geval is, is dat een teken dat het vlees daadwerkelijk slecht is.
Maar gehakt dat bruin van kleur is, is niet per se oud of onveilig om te eten. Wanneer vlees wordt blootgesteld aan zuurstof, kan de kleur veranderen van felrood naar bruin. Zolang het gehakt op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard en wordt geconsumeerd vóór de houdbaarheidsdatum, is het nog steeds veilig om te eten .