U valt onder 1 als u na uw mbo-opleiding doorstroomde naar hbo of universiteit en studiefinanciering kreeg onder het nieuwe stelsel. U valt onder 2 als u voor het eerst studiefinanciering kreeg vanaf 1 augustus 2009 (mbo) of 1 september 2009 (hbo/universiteit).
Voor studenten aan een bol opleiding niveau 1 en 2 zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct een gift. Lees meer over gift of terugbetalen op duo.nl.
DUO kan uw hele studieschuld, of een deel hiervan kwijtschelden. U hoeft dan de rest van uw schuld niet terug te betalen. U krijgt kwijtschelding in 3 situaties: U kunt de studieschuld niet binnen de afgesproken tijd terugbetalen.
Het is verstandig om zo snel mogelijk je studieschuld af te lossen of te beginnen met aflossen. Hoe eerder jij van de schulden af bent, hoe minder rente je uiteindelijk betaalt. Wil je weten hoe hoog jouw rente is?
Het inkomen van je eventuele partner telt altijd mee bij de berekening van je draagkracht. Je kunt er altijd voor kiezen om sneller af te lossen. Na afloop van de aflosfase, van zowel 15 jaar als 35 jaar, wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden.
Wat gebeurt er als ik na 35 jaar mijn schuld niet heb afgelost? Als je na de maximale aflosperiode je studieschuld niet volledig hebt afgelost, wordt de rest kwijtgescholden. Hier hoef je niets voor de doen, dit gaat automatisch.
Als je een schuld hebt en de schuldeiser neemt hierover geen contact meer met je op, dan verjaart je schuld na een aantal jaren.De verjaringstermijn ligt meestal tussen de vijf en twintig jaar.
Als je elk jaar naar draagkracht hebt terugbetaald, dan kan het zijn dat je na 15 jaar nog niet je gehele studieschuld hebt afgelost. Dat restant wordt dan kwijtgescholden en hoef je dus niet terug te betalen.
Doe dat dan eerst op de kleinste schuld. Zo zorg je ervoor dat een schuld op jouw naam verdwijnt en het werkt ook nog eens motiverend. Denk wel na over de hoogte van de besparing door het aflossen. Extra aflossen op een schuld met een hogere rente geeft natuurlijk een groter financieel voordeel.
In zeven jaar tijd is de totale studieschuld in Nederland verdubbeld naar 25,7 miljard euro. De gemiddelde studieschuld onder 25- tot 30-jarigen is gestegen naar meer dan 20.000 euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Sommige schulden kunnen niet worden kwijtgescholden: penale boetes, onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden, toegestaan voor het herstel van een lichamelijke schade veroorzaakt door een misdrijf en eventuele restschulden na faillissement.
Gemiddelde studieschuld is 15.000 euro
Er zijn natuurlijk uitschieters, maar gemiddeld ligt de studieschuld tussen de 15.000 en 16.000 euro.
Maar daar zit een maximum aan. Al het vermogen boven dat maximum wordt belast. In 2021 is dit bedrag € 50.000 (zonder fiscaal partner) en € 100.000 (met fiscaal partner).
Studieschuld neemt toe
Ook zijn er sinds de invoering van het leenstelsel meer mensen met een studieschuld van meer dan 30.000 euro: van 120.000 in 2015 tot 300.000 in 2022. Ruim 100.000 mensen hadden dit jaar een schuld van meer dan 50.000 euro. En 1400 mensen hadden een schuld van een ton of meer.
De allerhoogste studieschuld bedraagt precies 199.410 euro en 17 cent. Dat blijkt uit een bestand dat het HOP heeft opgevraagd bij studiefinancier DUO. Maar zo'n extreme schuld is een uitzondering. We krijgen van DUO een 'foto' van de studieschulden in maart 2022.
Log in op Mijn DUO.Ga naar 'Mijn Schulden' en kies voor 'Meer Betalen'.Klik op 'In een keer aflossen'.Betaal het bedrag via iDEAL.
Uw aflosfase is maximaal 15 jaar. U hoeft nooit meer dan 12% van uw inkomen boven de draagkrachtvrije voet te betalen. Bent u alleenstaand zonder kinderen, dan is de draagkrachtvrije voet 84% van het minimumloon. In alle andere gevallen is het 120%.
U kunt het terugbetalen van uw studieschuld maximaal 60 maanden stopzetten. Dit kan in 1 keer of verspreid over meerdere periodes. De maanden waarin u niet aflost, telt DUO op bij uw aflosfase. Hierdoor duurt het terugbetalen van uw studieschuld langer dan de normale 15 of 35 jaar.
Tijdens het hypotheekgesprek vraagt de adviseur of je ergens een lening hebt openstaan. Ai, je hebt nog een studieschuld die nog niet is afbetaald. Geen zorgen! Ook met een studieschuld kun je een hypotheek afsluiten.
Kun je met een studieschuld een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Ja, dat kan. Je kunt alleen minder lenen dan zonder een studieschuld.
Lukt het een student vanwege bijzondere omstandigheden niet om binnen 10 jaar het diploma te behalen? Dan kan de student een verlenging van de diplomatermijn aanvragen. Bij dit verzoek kunnen zowel medische als niet-medische omstandigheden de aanleiding zijn.
Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar. Stel dat een premie is gefactureerd op 1 oktober 2021 en deze betaling wordt nooit voldaan. Dan verjaart deze vordering op 1 oktober 2026.
Het is niet verstandig om te veel te lenen waardoor je straks de hypotheeklasten misschien niet kunt betalen. Je studieschuld verzwijgen kan gezien worden als fraude. Neem je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en kun je de hypotheeklasten niet meer betalen?Dan moet je je huis verkopen.
Vanaf 2024 wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Dit is er aan de hand: In plaats van een rentepercentage van 0,46 procent gaat vanaf 1 januari 2024 voor het hoger onderwijs een percentage van 2,56 gelden. Dat scheelt voor iedereen met een gemiddelde studieschuld van ruim 17.000 euro zo'n 350 euro per jaar.