Ook heeft (goede) marsepein een hele fijne structuur doordat er poedersuiker wordt gebruikt. What is this? Amandelspijs heeft een verhouding van 1:1, gelijke delen suiker en amandelen dus. Spijs is veel grover van structuur, omdat er kristalsuiker wordt gebruikt en de amandelen minder fijn gemalen worden.
Marsepein is een deegachtig mengsel van gemalen amandelen en suiker. Marsepein wordt vaak gebruikt om gebakjes en (bruids)taarten te decoreren. Het bevat meer suiker en minder amandelen dan amandelspijs. De structuur van marsepein is fijner dan van amandelspijs.
Amandelen zijn duur, maar marsepein is in de supermarkt vaak spotgoedkoop. Hoe kan dat? Doordat sommige producenten de amandelen vervangen door witte bonen waar ze wat amandelextract aan toevoegen. Dat is onder meer de reden dat marsepein van de ambachtelijke banketbakker meestal heel anders smaakt.
Het lekkerste is marsepein met een verhouding van 1:1; dus 50 % amandelen en 50 % poedersuiker. Marsepein die je koopt om bijvoorbeeld taarten mee te bekleden is vaak 1:4, dus 20 % amandelen, 80 % suiker en nog wat smaakstof om de suikerpasta wel lekker te laten smaken.
Om marsepein te kunnen maken, moeten er amandelen worden gemalen. Doordat de amandelen worden gemalen, verliezen ze hun smaak een beetje. Je kunt het suikergoed weer een lekkere smaak geven door er een paar druppels smaakaroma aan toe te voegen.
Marsepein invriezen, doe je door het eerst te verpakken in huishoudfolie. Daarna verpakken in een diepvriesbak. Ook een taart met decoratie kun je in een taartdoos invriezen. Marsepein en de taart, kun je het beste in de koelkast laten ontdooien.
De houdbaarheid van marsepein is echter sterk afhankelijk van de samenstelling, de opslagconditie en de microbiologische kwaliteit. Over het algemeen geldt dat kwaliteitsmarsepein zeer beperkt houdbaar is, slechts enkele weken. Marsepein met additieven, luchtdicht verpakt, kun je in ieder geval 18 maanden bewaren.
Amandelen zijn bovendien rijk aan onder andere vitamine B, magnesium, kalium, ijzer en zink. Maar daaruit afleiden dat marsepein gezond zou zijn, is dan weer een stap te ver. Het is namelijk ook een echte caloriebom: het bevat 425 tot 450 kcal per 100 g. Daarmee scoort het wel iets beter dan chocolade.
In Nederland kwam marsepein in de 17de eeuw in zwang en werden marsepeinen figuurtjes rond Sinterklaas als een soort van valentijnscadeautjes door jongens aan meisjes gegeven.
In de Arabische keuken wordt al sinds jaar en dag gewerkt met amandelen. Ook waren de Arabieren samen met de Joden, de eersten die in de Middeleeuwen suikerplantages aanlegden in Sicilië. De naam 'marsepein' komt volgens sommigen dan ook van het Arabische 'maulhaban”, zittende koning.
Als de marsepein te droog is om te rollen kun je hem zachter maken met een klein beetje water of eiwit. Vouw de marsepein voorzichtig om en druk goed aan.
Er zitten 105 kilocalorieën in 1 stukje (25 gram) marsepein. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'marsepein'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Verse Marsepein kan in de koelkast 2 tot 3 maanden bewaard worden mits luchtdicht verpakt in vershoudfolie. Een gedecoreerde taart met Marsepein kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden in een vershoud taartdoos. Een gedecoreerde taart met Marsepein kan tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Amandelspijs maak je van gemalen blanke amandelen, suiker, ei en citroenrasp. Rasp de gele schil van 1 citroen. Maal 150 gram garneeramandelen fijn in een keukenmachine. Maal niet te lang anders gaat de olie zich van de amandelen afscheiden.
Bij Deleukstetaartenshop kun je marsepein kopen in verschillende kleuren om taarten mee te bekleden en te versieren. Marsepein geeft je baksels extra smaak en is een essentieel ingrediënt voor veel klassieke taartjes en gebakjes. Bij Deleukstetaartenshop vind je ook blanke marsepein om zelf te kleuren.
Marsepein wordt meestal gemaakt van suiker en amandel. Vaak bevat het dierlijke stoffen zoals melk, lactose, schellak en karmijn.
Toen het offeren van dieren verboden werd, moesten de welvarende Germanen op zoek naar een nieuwe manier om de goden gelukkig te stemmen. Daarom vervingen ze varkensvlees door ander kostbaar voedsel zoals marsepein. En traditiegetrouw als onze voorouders waren, boetseerden ze die in de vorm van varkensvlees.
Varken 5,5 kilo.
Maar in één stukje marsepein, dat je toch wel in twee happen op hebt, zitten al gauw 105 calorieën. Per hap krijg je dus ongeveer 52 calorieën binnen als je dit lekkers eet. Een stukje van 25 gram bestaat overigens voor 15 gram uit suiker: dus weet wat je voor je kiezen krijgt.
Gedecoreerde taarten met marsepein, rolfondant, glazuur en/of chocolade zijn prima in te vriezen. De houdbaarheid is afhankelijk van de vulling, het soort gebak en de kwaliteit van de vriezer, maar meestal kun je wel zo'n drie maanden aanhouden.
Bewaar de marsepein in een afgesloten trommel en zet deze droog en donker weg. Uw zelfgemaakte marsepein is ongeveer 6 maanden houdbaar.
Re: Fondant dat overdatum is
iets met een tht datum kan niet bederven wat wel kan is dat de smaak garantie en structuur niet meer te garanderen is. het is eetbaar maar vaak niet echt smakelijk meer..
Ook is marsepein in de koelkast te bewaren, ook hier weer ongeveer 2 maanden. In de Vriezer blijft marsepein vanzelfsprekend langer goed.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?
Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. En wist je dat een monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed.