Lekkerbek is een visfilet die kan bestaan uit verschillende soorten witvis, zoals kabeljauw, maar ook koolvis, heek of pangafilet. Vroeger werd wijting gebruikt voor lekkerbek. Wat voor soort vis zit er in kibbeling? Kibbeling bestaat uit stukken gesneden vis, zoals kabeljauw, koolvis, heek of schelvis.
Wat voor vis is een lekkerbekje? Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje.Zowel kabeljauw, heek en koolvis en ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
Vooral de wangetjes van de kabeljauw werden hiervoor gebruikt. Tegenwoordig eten we zo veel kibbeling dat het niet meer van de wangen gemaakt kan worden. De kabeljauw is ook schaarser, dus prijziger. Daarom gebruiken we veel goedkopere stukken witvissen zoals heek, schelvis, wijting en koolvis.
Betekenis in Vlaanderen
In België wordt opgerolde zure haring overgoten met saus als lekkerbekje verkocht. De zure haring, in Vlaanderen vaak foutief pekelharing genoemd, wordt opgerold samen met de zure ajuin en vervolgens overgoten met tartaarsaus of cocktailsaus.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt.De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Maar kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Veel kibbeling wordt daarom niet meer van kabeljauw gemaakt, maar van alaskakoolvis (pollak).
En dat gaat hard, want kibbeling is een gewild product." "Net als de kosten voor benzine en diesel zijn de kosten van stookolie, waar de boten op varen, enorm de lucht ingegaan", vertelt hij. Daardoor is het voor veel vissers niet langer rendabel om uit te varen, vertelt hij.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Gefrituurde vis (kibbeling of lekkerbekje) is niet gezond
Dit eet je omdat je het lekker vindt, maar heeft geen toevoeging aan een gezond voedingspatroon.
De lekkerbek kan opgewarmd worden in een voorverwarmde oven van 160 graden ongeveer 10 à 15 minuten. De lekkerbek kan ook even worden opgebakken in een droge koekenpan. De lekkerbek kan eventueel ook in de airfryer worden opgewarmd, zomaar 6 minuten op 180 graden.
Kibbeling is een populair Nederlands gerecht van gefrituurde kabeljauwnuggets. Afhankelijk van de beschikbaarheid kunnen ook andere soorten vis worden gebruikt, zoals pollak of meerval . Vroeger, toen het moeilijk was, werd kibbeling gemaakt van ongewenste visdelen. Tegenwoordig is alleen de meest verse vis goed genoeg.
Gelukkig is de oven een stuk vriendelijker voor onze gefrituurde vis. Op zo'n 180 graden celcius bak je de kibbeling in tien minuutjes warm en redelijk krokant. Idealiter leg je de stukjes vis op een ovenrooster en hou je genoeg ruimte tussen de stukjes zodat de hitte goed rond de kibbeling kan gaan.
Hoe komt de kibbeling aan zijn naam? De naam kibbeling is ontstaan vanuit de naam 'kabeljauwwang', want hier werd vroeger de kibbeling van gemaakt. Kabeljauw was vroeger (in de 19e eeuw) namelijk het een belangrijk bestandsdeel van het voedsel in Nederland. En deze wangetjes werden dan in een beslag met kruiden bereid.
Lekkerbek is een visfilet die kan bestaan uit verschillende soorten witvis, zoals kabeljauw, maar ook koolvis, heek of pangafilet. Vroeger werd wijting gebruikt voor lekkerbek. Wat voor soort vis zit er in kibbeling? Kibbeling bestaat uit stukken gesneden vis, zoals kabeljauw, koolvis, heek of schelvis.
Eveneens vrij van graat. Lekker met ravigotte- of knoflooksaus en viskruiden.
Frituurpan: Verwarm de frituurpan op 170 °C. Bak de diepvries Lekkerbekjes gedurende 8 minuten. Dep met keukenpapier alvorens op te dienen.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Landelijk €14,95 gekoeld transport.
Een lekkerbekje kabeljauw weegt ongeveer 180 – 220 gram. Lekker met ravigotte- of knoflooksaus en viskruiden.
Door het diepvriezen van vis kan je het hele jaar door van je favoriete vissoort genieten. Dat betekent dat de gepaneerde vis zoals lekkerbekjes en visticks het hele jaar door gegeten kan worden als onderdeel van een gebalanceerd voedingspatroon.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren.
Echte kibbeling wordt gemaakt van stukjes kabeljauw en kabeljauw is een hele gezonde vis. Maar ook van andere witte vissoorten wordt kibbeling gemaakt, b.v. wijting. Vis is altijd gezond, maar natuurlijk met mate want kibbeling wordt gefrituurd. Meestal zijn het stukjes afval!
Cholesterol verlagen
Neem bijvoorbeeld een lekkere vette vis, zoals zalm in plaats van gefrituurde kibbeling, een bitterkoekje in plaats van een roomboterkoek, ongezouten noten en popcorn in plaats van gezouten noten en chips.
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard.
ð§⬇️ Ja dat kan!Per 100 gram zit er zo'n 25gr eiwit en 200 calorieën in!