Jehovah's Getuigen beschouwen zichzelf als christenen; ze geloven in het bestaan van Jezus Christus en volgen na wat hij volgens de Bijbel onderwees. Sommige andere christelijke stromingen denken hier anders over, omdat leerstellingen van Jehovah's Getuigen soms ver afwijken van het 'mainstream' christendom.
Nederland telt zo'n 30.000 Jehovah's Getuigen die geloven dat alleen zij het ware geloof verkondigen. Ze stemmen niet, vieren geen Kerstmis of verjaardagen, weigeren dienstplicht en bloedtransfusies.
In de Bijbel noemt God zichzelf 'Ik ben die ik ben'. De Hebreeuwse lettercombinatie daarvoor is JHVH of JHWH, wat met klinkers ertussen 'Jehova' is.
Ouders die Jehovah's Getuigen zijn, vinden dat ook hun kind Jehovah's Getuige is en verbieden artsen meestal een bloedtransfusie toe te passen. Zij beroepen zich daarbij op hun geloofsovertuiging en op de ouderlijke macht die zij over het kind hebben.
Waarom vieren ze onder andere geen verjaardagen? Jehovah's Getuigen vieren geen verjaardagen, omdat ze denken dat God zulke vieringen afkeurt. De Bijbel verbiedt het vieren van een verjaardag niet expliciet, maar Jehovah's Getuigen denken dat er aanwijzingen instaan die daar wel op wijzen.
Jehovah's Getuigen beschouwen zichzelf als christenen; ze geloven in het bestaan van Jezus Christus en volgen na wat hij volgens de Bijbel onderwees. Sommige andere christelijke stromingen denken hier anders over, omdat leerstellingen van Jehovah's Getuigen soms ver afwijken van het 'mainstream' christendom.
Jehovah's getuigen mogen geen bloed, maar eten vaak wel vlees. Op www.vlees.nl staat "Bij het slachten bloeden de dieren uit. Hierdoor verdwijnt het grootste deel van het bloed. Een gedeelte van het bloed blijft echter achter in de weefsels en komt daar - ook bij het bakken en braden - niet meer uit.
Wereldwijd zijn er meer dan 8 miljoen Jehovah's Getuigen. In Nederland zijn dat er volgens de organisatie zo'n 30.000.
Activiteiten in een koninkrijkszaal
Bij iedere dienst worden twee gebeden uitgesproken en drie liederen gezongen. Het gehele programma, inclusief zang en gebed, duurt 1 uur en 45 minuten. De diensten worden in sommige gemeenten ook opgenomen of in livestream aangeboden.
Kan ik een bloedtransfusie weigeren? Ja, dat kunt u. Bedenkt u daarbij wel dat bloedtransfusies soms levensreddend zijn en er niet altijd alternatieve mogelijkheden zijn. Bespreek uw twijfels over de bloedtransfusie tijdig met de arts die u behandelt.
JHWH of JHVH komt van de Hebreeuwse lettercombinatie יהוה Jod-Hee-Waw-Hee en is in de Hebreeuwse Bijbel de naam van God. Deze lettercombinatie wordt ook wel tetragram(maton) genoemd (Grieks: τετραγράμματον, "woord van vier letters").
Met als belangrijkste boodschap: "De hel op aarde zal losbranden. Degenen die niet naar de lokroep van de Goddelijke Getuigen hebben geluisterd, zijn ten dode opgeschreven." En: "Het einde van 6000 jaar menselijke geschiedenis zal worden ingeluid. Ons geslacht zal het einde van de huidige ordening meemaken!"
Jehova's getuigen vieren geen kerkelijke feestdagen omdat deze als van heidense oorsprong worden beschouwd. Ook de meeste andere feestdagen vieren ze niet. Het verbod op de viering van verjaardagen stamt uit het jaar 1920.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
De naam zou verband houden met het Hebreeuwse werkwoord haja, dat 'zijn' betekent. JHWH zou dan de zin 'Ik zal er zijn' kunnen opleveren. In de katholieke traditie worden vaak drie vertalingen onderscheiden: 'Ik ben die is', 'Ik ben die Ben', en 'Ik ben die Ik ben'.
Het einde der tijden, zo staat er beschreven, vangt aan als zeven koningen over de aarde hebben geheerst. „Daar heb ik de laatste tijd veel over nagedacht”, zegt hij. „De eindtijd is zo'n vijfhonderd jaar geleden begonnen, want die zeven koningen zijn een metafoor voor koloniale machten.
Het kerkgenootschap heet officieel Jehovah's Getuigen. De leden daarvan noemen we Jehova's getuigen of Jehovagetuigen, dus zonder h en met een kleine g. Een informele aanduiding is jehova's. In het Nederlands wordt Jehova als naam van God zonder eind-h geschreven.
In Nederland zijn het er bijna 30.000. Zij geloven dat de mensheid zich in de 'eindtijd' bevindt, de laatste fase voordat God ingrijpt en alle niet-Jehova's worden vernietigd. De organisatie heeft een strenge hiërarchie, waarin mannen leidend zijn.
In totaal gaat het om zo'n 2.500 gelovigen in Brussel, tegenover zo'n 25.000 in heel België. Wereldwijd groeit het aantal Jehova's getuigen licht: er waren over de hele wereld acht miljoen Jehova's getuigen in 2018 en dat aantal is een jaar later met 1,4 procent toegenomen.
Jezus. In de vroegste christelijke kunst wordt God zelf meestal niet afgebeeld. In Mozes' Tien Geboden staat immers: 'Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is'. Door kunstenaars in de eerste eeuwen na Christus werd God daarom vrijwel nooit direct getoond.
Naast financiële voorspoed mogen gelovigen ook spirituele groei en fysieke gezondheid verwachten. Zo zijn er zelfs ware 'genezingsdiensten', waarbij iedereen die ziek is, naar voren mag gaan voor gebed, met de hoop op genezing. Op deze manier leren gelovigen als het ware te bidden met hun portemonnee.
De Apokalyps of Openbaring van Johannes is het laatste boek van de Bijbel. Het gaat over de eindtijdelijke strijd tussen het goede en het kwade. De overwinnaar is Christus, voorgesteld als het Lam Gods. De traditie wijst de apostel en evangelist Sint Jan aan als de auteur.
Christenen, zo blijkt uit de studie, vertegenwoordigen vandaag 31,2 procent van de wereldbevolking, goed voor 2,3 miljard aanhangers op een totaal van 7,3 miljard mensen.
Evangelisatie is de activiteit waarbij christenen proberen de wereld in contact te brengen met Jezus Christus en zijn Evangelie in de hoop dat mensen in Hem en zijn boodschap gaan geloven en hun levens erdoor laten veranderen. Het Griekse woord 'evangelie' betekent 'goede of blijde boodschap'.
Binnen de joodse traditie geldt het verbod de godsnaam 'Jahweh' uit te spreken. Daarom is in de officiële liturgische Bijbelteksten de naam Jahweh steeds vervangen door de Heer. Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God.