Het milieu wordt omschreven als de biologische leefomgeving, ofwel alles om ons heen: grond, lucht en water. Het klimaat is het gemiddelde weer van de laatste 30 jaar. De oplettende lezer zal hieruit concluderen dat het klimaat dus altijd een onderdeel is van het milieu, maar dat milieu niet altijd ook klimaat is.
Het verschil tussen milieu en klimaat
Het milieu gaat over de grond, de lucht en het water. Dus over de leefomgeving van planten, dieren en mensen. Als de leefomgeving vervuild wordt, loopt de gezondheid van mensen, dieren en de natuur gevaar. Het klimaat gaat meestal over het broeikaseffect.
Met het milieu bedoelen we alle natuur. Dus de omgeving waarin mensen, planten en dieren leven. Belangrijke onderdelen van het milieu zijn het klimaat, de bodem en water. Ook de dieren, planten en mensen die in een bepaalde omgeving leven zijn belangrijk voor het milieu.
Met andere woorden: het klimaat is het geheel van weersomstandigheden (oppervlaktevariabelen zoals temperatuur, wind en neerslag) die een bepaalde plaats gedurende een bepaalde periode karakteriseren.
Natuur = datgene wat de mens aantreft.Milieu = alles wat tot jouw omgeving behoort.
Bij milieu is er sprake van de bodem, atmosfeer en water. Deze hebben dan weer invloed op allerlei levende organismen. Denk aan dieren, mensen en natuurlijk planten. Het milieu is de omgeving waarin we leven, wat ook het sociale milieu genoemd wordt.
De natuur (of de wildernis) is een omgeving op aarde die nog niet is aangetast of aangepast door de mens. Het is zeg maar het tegenovergestelde van cultuur. Een gebied wat alleen door de natuur en de dieren is bepaald.
De verschillende klimaten in het Köppen-systeem worden ingedeeld in de volgende categorieën: tropisch, droog (aride), zeeklimaat (maritiem), landklimaat (continentaal) en koud klimaat.
De toename van CO2komt vooral door de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool. De toename van methaan komt door landbouw (bijvoorbeeld koeien en rijstvelden), moerasgas in waterrijke gebieden en door weglekken van aardgas.
Wat betekent het milieu? Het milieu is het geheel van de atmosfeer, bodem, water en andere levende wezens die invloed hebben op een organisme of een groep organismen.
Eten belast het klimaat, door energiegebruik en de uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas). Voor de productie is bovendien een groot deel van het beschikbare land en water nodig.
Naast klimaatbelasting door uitstoot van broeikasgassen heeft kledingproductie ook op andere manieren gevolgen voor het milieu. Denk aan landgebruik, watergebruik en gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Verschillen in het weer tussen bepaalde gebieden zijn te verklaren door een aantal factoren: - geografische breedte: hoe dichter bij de evenaar, hoe warmer - ligging ten opzichte van water: de luchtaanvoer over water heeft een matigende invloed - hoogteligging: hoe hoger, hoe kouder - de wind- en zeestromen: voeren ...
Isoleren, isoleren, isoleren
Je hoeft minder te stoken en daarom is het beter voor het klimaat. Isolatie is stap 1 als je je huis of een ander gebouw wil verduurzamen. Denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.
Verschillende klimaten
In Nederland is een 'Cfb' klimaat, een gematigd klimaat zonder droog seizoen, met een gematigde zomer. De indeling van het Köppen-Geiger systeem. Hoewel deze verdeling de verschillende klimaten op aarde goed beschrijft, kunnen er binnen één klimaat nog steeds grote verschillen voorkomen.
Noord-Europa: subarctisch klimaat met koude winters en milde zomers. Centraal- en Oost-Europa: continentaal klimaat met koele winters en warme zomers. West-Europa: gematigd zeeklimaat met milde winters en zomers. Zuid-Europa: mediterraans klimaat met warme, droge zomers en natte winters.
Het klimaat van Nederland is een gematigd zeeklimaat in het Europese deel van Nederland. Tot Nederland behoren ook drie eilanden in het Caribisch gebied. Op de eilanden Saba en Sint Eustatius heerst een tropisch savanneklimaat tot moessonklimaat, terwijl op Bonaire een steppeklimaat heerst.
Het klimaat van een regio wordt bepaald door een reeks factoren zoals de afstand tot de evenaar, de aanwezigheid van bossen of bergketens, de afstand tot de zee, de hoogte, de zeestromingen … De unieke samenstelling van onze atmosfeer speelt een beslissende rol in de aanwezigheid van leven op aarde.
Oorspronkelijke en volledig ongerepte natuur is in ons land nergens meer te vinden, daar kunnen we het snel over eens zijn. Maar alles wat zich spontaan vestigt, voortplant, gedijt en zich handhaaft in de door de mens geboden ruimte kan wel degelijk als natuur worden opgevat.
Het begrip natuur omvat alle levende organismen, hun habitat, het ecosysteem waarvan zij deel uitmaken en de daarmee verbonden uit zichzelf functionerende ecologische processen, ongeacht of ze al dan niet voorkomen onder invloed van menselijk handelen, met uitsluiting van de cultuurgewassen, de landbouwdieren en de ...
Het heelal is 13,7 miljard jaar geleden ontstaan in de oerknal uit een heet puntvormig begin met oneindige dichtheid van de materie en oneindige temperatuur. Tijdens de eerste minuten ontstonden elementaire deeltjes, waaruit de elementen waterstof en helium ontstonden.