Deze is vaak grijs van kleur. het verschil tussen buitenkabel en een grondkabel is dat er in een grondkabel direct onder de buitenmantel een gegalvaniseerde staaldraadomvlechting of een loodmantel zit. Deze staaldraadomvlechting of een loodmantel is ter bescherming van de aders, zoals mechanische belasting.
Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.
Bovengrondse of ondergrondse kabel
XMVK en YMVK installatiekabels zijn geschikt voor bovengrondse verbindingen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van buitenverlichting of een buitenstopcontact aan de buitenmuur.
U kunt het verschil namelijk ook herkennen aan de benamingen van de kabels. Zo noemt men een installatiekabel; YMVK of XMVK. Aangezien het verschil de aardscherm is, wordt een grondkabel YMVK-as of XMVK-as genoemd. AS staat hierbij als afkorting voor aardscherm.
Een grondkabel of buitenkabel zijn beide speciaal ontworpen voor transport van elektriciteit of stroom buitenshuis.
Diepte grondkabel
Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
Normaal gesproken geldt voor bekabeling een technische levensduur van 30 tot 50 jaar. Maar zoals opgemerkt kunnen bepaalde omstandigheden de levensduur flink bekorten. Met name licht met UV-straling en wisselende hoge of lage temperaturen kunnen de levensduur bekorten naar 10 tot 20 jaar.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
Je hebt in principe een 4 aderige kabel naar de schuur (fase, nul (grijs) en schakeldraad (zwart).
Een XMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van 0.6 mm2. En de YMvK-as grondkabel heeft een isolatiedikte van minimaal 0.7 mm2. De isolatiedikte van de kabel bepaalt de maximale toelaatbare stroomsterkte.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.
Boor een gat in uw buitenmuur en plaats hierboven een lasdoos. Voer de stroomkabel van binnenuit via de onderkant de lasdoos in en maak hier een verbinding. Vanuit dit punt verspreidt u de stroom vervolgens naar de verschillende lichtpunten en stopcontacten in uw tuin. Dit gebeurt doorgaans met een grondkabel.
Tip: Vanwege de natuur gegevene vochtigheid of zelfs vochtigheid in het tuin- en tuinhuis moet u gebruik maken van elektrische installaties en componenten (ondergrondse kabel naar buitencontactdoos) die zijn goedgekeurd voor gebruik in vochtige ruimtes en voldoen aan beschermingsklasse IP44 (spatbescherming).
Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling. Dit is ook logisch, aangezien de stroom van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte.
Het verschil tussen de YMVK en XMVK kabels ligt op het gebied van drie aspecten: isolatiedikte, kwaliteit en toepassing. De isolatiedikte van de XMVK kabel is altijd 0,6mm en die van een YMVK kabel minstens 0,7mm. Een YMVK kabel is dus dikker, wat betekent dat deze kabel beter is geïsoleerd.
Specialist Elektra
YmVk is geschikt om zo door de kruipruimte te leggen. Gewoon los door de kruipruimte niet vastleggen aan andere leidingen gewoon los door het zand. Ja deze kabel mag direct op de wcd worden aangesloten. Je mag de kabel zadelen met speciale Som zadels elke 20 cm of een buis beugelen elke 40 cm.
Bij twijfel: een te dikke kabel is altijd beter dan een te dunne kabel. Een dunne kabel geeft spanningsverlies waardoor de omvormer/12 volt apparatuur eerder afslaat, vermogensverlies, wordt warm etc.
Kabelverbinding grondmof gietmof kabelmof of aftakmof waterdicht. Als u grondkabels (dus in de grond) gaat verlengen of u wenst op een aanwezige grondkabel extra aftakkingen, dan gebruikt u een waterdichte kabelverbinding grondmof gietmof of aftakmof (extra aftakkingen maken heet ook wel splitsen).
Grijs is de vroegere kleur van aarde, nu dus groen/geel. Makkelijkst is kijken aan de andere kant van de kabel hoe hij aangesloten zit. Ware het niet je in de tijd van grijs aarde je groen de fase had en rood de nul.
Voor het aansluiten van verlichting of elektriciteit via de grond, kan het beste een YMvK-as grondkabel worden gebruikt. Deze kabel is voorzien van een metalen omvlechting die een betere mechanische bescherming biedt.
Een grondkabel dient op een diepte van ongeveer 60 cm te liggen, dit is vergelijkbaar met twee spades diep. Voor het aansluiten van elektriciteit in de tuin is het dus belangrijk dat de grondkabel op ongeveer 60 centimeter diepte in de grond ligt.
Een mantelbuis gebruik je om kabels in de grond te beschermen. Kabelflex is een geribbelde mantelbuis en is gemaakt van een binnen-en buitenmantel van PolyEthyleen. Dit materiaal zorgt voor een optimale bescherming van kabels in de grond.