Een strafschop, penalty, elfmeter of pingel is een strafmaatregel die tijdens een voetbalwedstrijd kan worden getroffen door de scheidsrechter. Uit een strafschop kan rechtstreeks worden gescoord. Behalve als straf worden strafschoppen ook toegepast om een gelijkspel te beslissen: de strafschoppenserie.
Een strafschop staat beter bekend als een penalty: een schot op het doel van de tegenstander, zonder dat je wordt belet door andere spelers dan de keeper. Een strafschop krijg je als de tegenpartij binnen het eigen strafschopgebied een overtreding begaat, waarvoor buiten het gebied een vrije schop gegeven zou worden.
Een strafschop, penalty, penantie, pingel of elfmeter is een strafmaatregel die tijdens een voetbalwedstrijd kan worden getroffen door de scheidsrechter.
De strafschoppenserie is een manier om te bepalen wie de winnaar is, wanneer de competitiereglementen bepalen dat er een winnaar moet zijn bij een gelijkspel. team, moet dit team haar aantal spelers verminderen tot het aantal van het andere team.
Het strafschopgebied
In elk strafschopgebied is een strafschopstip aangebracht op een afstand van 11 meter van het midden van de doellijn even ver van beide doelpalen. Buiten het strafschopgebied is een cirkelboog aangebracht met een straal van 9.15 meter, gemeten vanaf het midden van de strafschopstip.
Gevaarlijk spel kan bestraft worden met een directe of indirecte vrije trap. Als het gevaarlijk spel gepaard gaat met contact met de tegenstander, dan wordt een directe vrije trap toegekend (binnen het 16-metergebied door verdediger dus een penalty).
Rode kaart is uitsluiting. Keepers mogen met de bal in de hand vrij bewegen in 9-meter gebied. Dit mag maximaal 4 seconden.
Penalty's. Als een wedstrijd in een gelijkspel eindigt, volgt er meteen een strafschoppenserie. Deze wordt afgewerkt volgens het reguliere systeem: Ploeg A begint, daarna volgt Ploeg B, waarna weer Ploeg A aan de beurt is, gevolgd door Ploeg B enz.
Een strafschop wordt genomen vanaf de penaltystip. Deze stip ligt op elf meter afstand van het doel. De speler die de strafschop neemt is samen met de keeper de enige twee spelers die zich op dat moment in het zestienmetergebied bevinden.
Sinds dit seizoen wordt er in het Nederlands betaald voetbal en amateurvoetbal geëxperimenteerd met het ABBA-systeem, waarbij de penalty's in een strafschoppenserie niet meer om en om worden genomen. Eerst neemt team A een strafschop, dan volgen twee strafschoppen van team B, dan weer twee van team A, enzovoort.
Deze zijn meestal wit, maar mogen ook een andere kleur hebben. Alle lijnen op het speelveld horen bij het gebied dat ze begrenzen. Zo wordt er bijvoorbeeld een strafschop toegekend als een verdediger op de lijn van het strafschopgebied een overtreding begaat of hands maakt.
Voor onbesuisde overtredingen dient nog altijd minstens een gele kaart te worden getoond, terwijl buitensporige overtredingen altijd bestraft moeten worden met een rode kaart.
Volgens deskundige Gyuri Vergouw kun je een strafschop het beste hard in één van de hoeken schieten op een hoogte van ongeveer anderhalve meter. Schiet niet op je allerhardst, want dat gaat juist ten koste van je techniek.
Met gemiddeld nog geen drie goals per wedstrijd kan een penalty van grote invloed zijn op de uitslag van de wedstrijd – de kans dat een penalty gescoord wordt, is immers 78%.
Een vrije schop (ook vrije trap of free kick) is een term uit het voetbal. Het is een van de manieren waarop het spel kan worden hervat na een overtreding. De partij tegen wie de overtreding is begaan, krijgt een vrije schop toegekend en mag het spel hervatten.
Het voorstel van McCrum voor een 'penalty kick', één speler tegenover de doelman, werd door de Britse voetbalbond overgenomen en in juni 1891 werd de eerste strafschop ter wereld genomen, in de wedstrijd Airdrieonians Airdriehill-Royal Albert.
Antwoord van de Bieb:9.15 meter = 10 yard. In het verleden probeerden voetballers er een metertje af te halen, daarom zet de scheidsrechter tegenwoordig een streep op de 9.15m afstand. De maatregel komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië.
De allerbeste penalty nemers halen scores van rond de 90 tot zelfs 95%. Denk aan Danny Landzaat, die slechts 2 strafschoppen heeft gemist op een totaal van 31 (29 raak dus) en Van Hooijdonk (slechts 1 misser op 42 raak!). Maar ja, dat was natuurlijk wel op een ander niveau dan Messi en Ronaldo.
Strafschop. In het strafschopgebied is op 11 meter vanaf het doel (recht voor het midden) de strafschopstip gemarkeerd. Vanaf die plek worden strafschoppen genomen.
penalty zn.: [voetbal] strafschop, [hockey] strafbal, [handbal] strafworp.
Hardegarijp en Heerenveense Boys stonden 17 juni tegenover elkaar in de finale van de nacompetitie. Na 120 minuten voetbal stond er 2-2 op het scorebord en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. Hardegarijp won de strafschoppenserie met 9-8, maar de scheidsrechter had een fout gemaakt.
Voetballers die heel zeker van hun zaak zijn nemen soms een Panenka. Bij deze strafschop doet men alsof als er hard op doel geschoten gaat worden, maar in plaats daarvan neemt men een zacht stiftje, waarbij de bal langzaam over de al naar een hoek gedoken keeper zeilt.
Krijgt de keeper een rode kaart, dan dient deze eveneens het veld te verlaten, maar volgens de regels dient er altijd een keeper op doel te staan. Als het team nog de mogelijkheid heeft om te wisselen, wordt meestal een veldspeler voor een doelman gewisseld.
Belangrijke regelwijzigingen buitenspel
Het is buitenspel als een medespeler achter je de bal raakt. Uitzondering vormt de doeltrap van de keeper. 1866 - Het is alleen nog buitenspel als de ontvanger van de bal een pass ontvangt met minder dan drie tegenstanders voor zich dichter bij de doellijn.
Op het moment van gooien dient de inwerper de beide voeten op de grond te hebben. Als aan deze eisen wordt voldaan, kan het spel worden hervat. Er kan niet direct worden gescoord uit een ingooi, ook niet in eigen doel. Tevens is het belangrijk om te vermelden dat een speler bij ingooi geen buitenspel kan staan.