Plantkundig is de erwt dus een peulvrucht, maar voedingskundig niet. Spliterwten zijn gedroogde groene erwten waarvan het velletje is verwijderd. Daardoor vallen de erwten in twee stukken uit elkaar: ze splitsen, vandaar de naam. Je kunt ze dan ook herkennen aan de vorm: de ene kant is bol, de andere plat.
Spliterwten komen van dezelfde plant als doperwten. Ze worden in een later stadium geoogst waardoor ze al gedroogd zijn en niet meer in de peul zitten. Omdat verse doperwten alleen in het voorjaar geoogst kunnen worden, worden spliterwten veel gebruikt voor bijvoorbeeld erwtensoep.
De verse erwten die we eten worden meestal doperwten of tuinerwtjes genoemd. Deze erwtjes horen tot dezelfde familie als de gedroogde erwt. Ze worden alleen jonger geoogst.Hierdoor zijn ze zoeter en is het velletje om de erwt heen wat dunner.
Zodra we onze gedroogde groene erwten hebben geplukt, wordt het velletje dat om de erwt heen zit verwijderd. Vervolgens worden de twee erwtenhelften gespleten. Vandaar dan ook de naam spliterwten. Dit gaat gemakkelijk omdat de helften in het velletje van nature een beetje los van elkaar zitten.
Spliterwten behoren tot de peulvruchtenfamilie, net als linzen. Spliterwten zijn echter een echte velderwt die gedroogd is . Na het drogen wordt de buitenste schil van de erwt verwijderd en wordt de erwt in tweeën gespleten. Linzen zijn daarentegen de zaden die in de peulen van een kleine eenjarige plant zitten.
Tijdens het koken ontstaat er schuim op de soep. Dit is eiwit dat vrijkomt uit de erwten en het vlees. Schep dit schuim regelmatig af met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere soep.
Gedroogde erwten, vaak gesplitst verkocht, zijn een geweldige bron van voedingsvezels en een goede bron van B-vitamines, ijzer, plantaardige eiwitten en meer. De Dietary Guidelines for Americans 2020-2025 raden aan om 1-3 kopjes peulvruchten per week te consumeren op basis van de calorie-inname.
Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan.
Een klassieke erwtensoep wordt gemaakt van spliterwten en die moet je al gauw 40 minuten koken. Het is niet moeilijk, maar het duurt wel lang. Deze snelle variant maak je met doperwten uit de vriezer. En dan ben je dus in 15 minuten klaar.
Om een spliterwt te maken, wordt de groene erwt geschild en gedroogd. De schil wordt verwijderd en er ontstaat een natuurlijke splitsing in de zaadlob.
Een recept voor "erwtensoep" uit 1905 is gemaakt met spliterwten, gezouten varkensvlees en koud gebraden rundvlees. De soep wordt door een zeef gezeefd om de gewenste textuur te krijgen. "Spliterwtensoep" is een iets dunnere soep met zichtbare erwten en stukjes ham , vooral populair in het noordoosten, het middenwesten en de Pacific Northwest.
Groene spliterwten smaken het meest naar erwt. Tijdens het koken kan er zout worden toegevoegd omdat de spliterwt altijd zacht wordt. Er wordt voornamelijk erwtensoep van de groene spliterwt gemaakt. De spliterwt is perfect voor jonge kinderen en mensen die peulvruchten minder makkelijk kunnen verteren.
Doperwten bereiden & bewaren
Verse doperwten kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Doperwten uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast.
Peulvruchten, zoals spliterwten, zijn uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten die ook rijk zijn aan ijzerblokkerende fytaten. Sommige peulvruchten kunnen ook veel ijzer bevatten, maar spliterwten behoren tot de peulvruchten met het laagste ijzergehalte . Wanneer ze op de juiste manier worden gekookt en intelligent worden gecombineerd, worden peulvruchten uitstekende opties voor een ijzerverlagend dieet.
Het advies is om minimaal 1 keer per week peulvruchten te eten. Vlees is die dag dan niet meer nodig.
Erwten zijn de groene die je vers eet, of ze komen bevroren.Bonen zijn alle andere soorten - zwarte bonen, kidneybonen, Limabonen, enz.Meestal komen ze in blik of gedroogd. Kikkererwten (kikkererwten) worden beschouwd als een soort boon, ook al staat er erwten in de naam.
Je kunt gewone erwten gebruiken, maar dan duurt het waarschijnlijk de hele dag voordat ze echt lekker zacht zijn. Daarbij blijven de schilletjes vaak op het oppervlak drijven. Probeer eens erwtensoep te maken met spliterwten. Die koken veel sneller, worden makkelijker zacht en doen niet af aan de smaak.
Spliterwten zijn gewoon normale erwten die gedroogd en gespleten zijn om het kookproces te versnellen ! Spliterwten zijn een soort peulvrucht en kunnen gegeten worden als groente of eiwit. Ze kunnen groen of geel zijn. Groene spliterwten hebben een lichtzoete smaak en gele erwten zijn milder.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat je sauzen kunt indikken met bloem en maïszetmeel, is vast geen nieuws. Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep.
Onzuiverheden. Maak je zelf vlees- of visbouillon, dan kan er ook een witte schuimlaag ontstaan. Dat schuim doe je wél weg want het bevat gestolde eiwitten en andere afvalstoffen. Schep het zo snel mogelijk voorzichtig weg met een schuimspaan en herhaal tot er geen schuim meer opduikt.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
In erwtensoep zit vaak laurier en selderijblad. Kruiden als peterselie en tijm zijn minder traditioneel, maar erg lekker.
Vezels zijn cruciaal voor een gezond spijsverteringsstelsel en spliterwten zitten er vol mee. Het hoge vezelgehalte van spliterwten helpt een gezonde spijsvertering te bevorderen, constipatie te voorkomen en een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden .
Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.