Zure room bevat veel minder vet waardoor je soep of saus veel sneller gaat schiften, minder romig wordt en een zure smaak krijgt. Als je in een warm recept crème fraîche wilt vervangen, kun je beter roomkaas gebruiken.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Zure room bevat veel minder vet waardoor je soep of saus veel sneller gaat schiften, minder romig wordt en een zure smaak krijgt. Als je in een warm recept crème fraîche wilt vervangen, kun je beter roomkaas gebruiken.
Ook na de THT-datum kan de crème fraîche vaak nog goed zijn. Om te controleren of het nog goed is, adviseren wij om goed te kijken, ruiken en een beetje te proeven. Als alles goed lijkt dan is dat vaak ook zo. Bederf bij crème fraîche herken je doordat het er uitgedroogd uit ziet, zuur ruikt en/of brokken heeft.
Want wat is mascarpone precies? Het is een Italiaanse roomkaas die voor het eerst gemaakt werd in de regio Lombardije. Deze kaas wordt gemaakt van room, door de toevoeging van wijsteenzuur wordt het een dikke, romige en goed smeerbare kaas.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Crème fraîche kun je drie tot vier maanden in de vriezer bewaren. Verse crème fraîche kun je normaliter 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast, maar ook de tenminste houdbaar tot datum in de gaten.
Crème fraîche is voor lijners zo'n om de smaak en als bindingsmiddel zeer gewaardeerd, maar door zijn hoge calorische waarde gemeden ingrediënt. Opnieuw is magere kwark een prima alternatief. Zeker als het ingrediënt pas aan het einde van de kooktijd hoeft te worden toegevoegd.
Mascarpone wordt veel gebruikt in Italiaanse desserts, dus het is een beetje zoeter dan crème fraiche. Als je mascarpone gebruikt, kun je deze het beste gebruiken in recepten die van nature zoeter zijn, zoals een dessert (net zoals de Italianen doen). Vervang het door een verhouding van 1:1.
Het grootste verschil zit hem in de vetpercentages. Zure room bevat maar 10% vet, en crème fraîche 30-35%. En dat is ook meteen de crux, want die vetpercentages (en het iets hogere eiwitgehalte van zure room) bepalen of de room zal schiften of niet wanneer het verhit wordt.
De dikke massa die overblijft wordt gekookt op een laag vuur totdat hij de dikte van crème fraîche heeft. De meeste kazen worden gemaakt door stremsel toe te voegen aan de verse melk. Het grote verschil met deze kaas is dus dat er geen stremsel aan te pas komt, maar citroenzuur. Het eindresultaat is verse mascarpone.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Room / Crème Fraîche / Griekse Yoghurt.
Is Philadelphia hetzelfde als roomkaas? Philadelphia is een type roomkaas, dat wordt gebruikt in warme en koude gerechten.
Het Philadelphia productassortiment
Philadelphia is meer dan een echte goede roomkaas, er is een hele reeks smaken en vetgehaltes, snacks en spreads. Bekijk hieronder ons volledige assortiment om uw favoriete Philadelphia te vinden.
MonChou is een heerlijke verse roomkaas, vooral bekend van de MonChoutaart. Heerlijk romig, gemaakt van weidemelk en vegetarisch! MonChou is een uniek ingrediënt waarmee je eindeloos kunt variëren en de lekkerste taarten kunt bakken.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Kun je crème fraîche in soep invriezen? Absoluut, maar ook hier geldt: bewaar alleen verse producten constant op een temperatuur lager dan -18°C graden. De beste manier om smaak- en textuur te behouden is door de ingrediënten separaat in te vriezen.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum. Je zal er niet ziek van worden.
Volvette roomkaas bevat meer dan 30 procent vet. Halfvolle roomkaas heeft een vetpercentage tussen de 16 en 18 procent. Er zijn ook veel light varianten verkrijgbaar. In de supermarkt ligt een groot assortiment van verschillende merken roomkaas in de koeling.