Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes, maar ook bij stoofpeertjes. Maïzena maakt de saus ondoorzichtig en is ook neutraal van smaak.
Maïsmeel wordt gemaakt van de hele vermalen maïskorrel, maïszetmeel(=Maizena) wordt alleen gemaakt van het zetmeel uit de korrel. Het bevat geen eiwitten en vetten.
Maïszetmeel (ook bekend onder de handelsnaam Maizena) wordt in de keuken als bindmiddel gebruikt. Zetmeel heeft als eigenschap op te zwellen en water te binden als het in water wordt gesuspendeerd en vervolgens wordt gekookt.
Goede vervangers
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Aardappelzetmeel en maiszetmeel hebben een vergelijkbare werking als bindmiddel en ze smaken neutraal. Aardappelzetmeel zal een meer heldere binding geven dan maiszetmeel. Met die laatste wordt de gebonden bereiding eerder ondoorzichtig. Dus de keuze is afhankelijk van de wensen van de kok.
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (baking soda), een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel zoals maizena) en heeft om die reden een minder sterke werking dan baking soda. Bakpoeder is een volledig voor jou in elkaar gezet rijsmiddel.
Om het zetmeel te winnen worden de aardappelen fijngeraspt en enkele keren uitgespoeld, waarbij de zetmeelkorrels uit de kapotgemaakte cellen vrijkomen. Het zetmeel wordt vervolgens gescheiden door bezinking en wordt daarna gedroogd tot een wit poeder.
Koopmans Maïzena
Met Koopmans Maizena bind je heel gemakkelijk al jouw gerechten, o.a. soep, jus, saus, groentenat, stoofschotels. Je hoeft het alleen even te mengen tot een glad papje en dan voeg je je het toe aan de hete vloeistof. Maizena is neutraal van smaak en blank van kleur.
Net als bij grutten maar een beetje zoeter, polenta is eigenlijk gewoon grof gemalen maïsmeel. Het belangrijkste verschil is dat polenta alleen wordt gemaakt van gele maïs, met name Italiaanse achtrijige vuurstenen maïs.
Aardappelzetmeel in de keuken
Zetmeel wordt gebruikt bij de bakken van gebak, koekjes, cake en crèmes. Om het niet over sauzen en soep te hebben. Aardappelzetmeel ontkomt uiteraard niet aan deze regel. In de zoute keuken wordt aardappelzetmeel gebruikt om vloeibare voorbereidingen te verdikken.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Maizena is namelijk maismeel waaruit de vetten en eiwitten zijn weggewassen. Zo blijft pure zetmeel over en dat is bij uitstek geschikt om te binden. Maar we maken er ook wel pudding of vla van. De bloem (meel) die we in de keuken gebruiken is vrijwel altijd tarwebloem.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Wat is het verschil tussen maismeel en maiszetmeel? Maismeel wordt gemaakt door de hele maiskorrel te vermalen. Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel.
Gebruik maizena in een 1:1 verhouding bij vervanging van maïsmeel. Houd er echter rekening mee dat u uw maizena nog steeds met koud water moet mengen, afhankelijk van het recept. Best te gebruiken als verdikkingsmiddel, paneermeel of gebakken beslag.
Zetmeel verstijft wanneer de zetmeelmoleculen in maiszetmeel door de aanwezigheid van water en warmte worden afgebroken. Met andere woorden: het papje Maizena wat je bij stap 1 hebt gemaakt, moet opgewarmd worden tot 95 graden Celsius voordat het een saus of soep kan binden.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Als je saus te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt je saus wat dikker. Een bijkomend voordeel is dat je saus hierdoor een sterke, meer geconcentreerde smaak krijgt. Maar let op, ook de zoute smaak wordt meer geconcentreerd.
Zetmeel wordt gebruikt in producten als papier, speelmais, postzegellijm, behangplaksel of kartonlijm. Zetmeel werkt in deze producten als bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. en zorgt in lijmproducten voor de plakkende werking.
Aardappelzetmeelindustrie (1.)
Aardappelzetmeel wordt gewonnen uit zetmeelaardappelen. Deze aardappelen hebben een bijzonder hoog zetmeelgehalte. De aardappelen worden in de fabriek, nadat ze zijn gewassen, vermalen tot een aardappelbrij.
Een aardappel bestaat voor 75 procent uit water, 20 procent koolhydraten (zetmeel), 1,5 procent eiwit, 1 procent vezels en 2 procent restproduct. Tot enkele jaren terug gebruikte Avebe vooral de zetmeel, bijvoorbeeld in verven of in lijmproducten voor een plakkende werking.
Voeg een theelepel (3 gram) maïzena toe om klontjes te voorkomen. Als je niet van plan bent om het bakpoeder direct te gebruiken, dan zullen er zich klontjes vormen en zal het bakpoeder lastig te gebruiken zijn. Klop met een garde een theelepel (3 gram) maïzena door het bakpoeder om de vorming van klonten te voorkomen.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Wat is baking powder? Vertaling Nederlands: bakpoeder (uit: bakkersglossarium)