Wind: Het rondje met pijl of enkel de pijl in de meerdaagse voorspelling. Windrichting: De wind waait in de richting die de pijl aangeeft.
Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
De meest krachtige windstoot ter wereld
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
In weerrapporten en weerverslagen worden windrichtingen aangegeven in graden. Dit kan aan de hand van een kompas. Er zitten 360 graden in een cirkel en een kompas ís een cirkel. Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen.
Er zijn geen waarschuwingen. Vanavond zijn er brede opklaringen en het blijft droog. Er is weinig wind. Aan de kust is de wind matig uit het zuiden.
Blauwe lijntjes Weer-app
Zo zie je dus hoe dit past in de temperaturen van die 10 dagen. De kleur van de balkjes wordt overigens bepaald door de temperatuur: lagere temperaturen zijn blauw, hogere temperaturen oranje of rood.
Donkerblauw kan bijvoorbeeld 5 tot 10 mm neerslag per uur voorstellen. De kleur rood kan de regenval in centimeters weergeven en bij de kleur roze kan men zeer zware regenval en zelfs grote wolkbreuken met mogelijk ernstige waterschade verwachten.
Een weerkaart is een kaart van de land- of wateroppervlakte in een of ander gebied op aarde waarop door middel van isolijnen en meteorologische symbolen het heersende weer op een bepaald tijdstip en op een schematische manier is weergeven.
Extra gevaarlijk: bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Geniepig: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag.
Code geel: wees alert
Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.
23:10 Hoogtepunt zware storm Eunice voorbij
De hoogst gemeten windstoten van storm Eunice op een rij: Cabauw 145 km/uur. Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) 145 km/uur. Hoek van Holland 141 km/uur.
Het KNMI definieert weermodellen als “computerberekeningen die de toestand van de atmosfeer, dus het weer, beschrijven”. Door middel van wiskundige berekeningen die luchtstromingen en warmte- en vochtuitwisseling nabootsen, berekenen deze modellen de weeromstandigheden op een bepaald moment in de toekomst.
Troglijnen zijn lijnen die gepaard gaan met een toenemende onstabiliteit in de atmosfeer. Deze kunnen verschillende ontstaanswijzen hebben. We onderscheiden in de meteorologie 3 types van zulke lijnen: een gewone troglijn.
Opvallend aan weerkaarten zijn de lijnen die plaatsen verbinden waar de luchtdruk gelijk is (isobaren). Deze lijnen geven aan waar de luchtdruk hoog en laag is (hoge– en lagedrukgebieden) en in welke richting en met welke snelheid de lucht beweegt.
Er zijn momenteel geen waarschuwingen van kracht.
De hoeveelheid neerslag wordt gemeten met een regenmeter. Dit is een trechtervormig instrument dat de neerslag in een verzamelbak opvangt. De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter.
Buienradar was er als eerste bij, maar Buienalarm is het slimste. Met deze app hoef je namelijk niet zelf te checken of er nog buien in aantocht zijn, maar wordt je op de hoogte gehouden. Als je de app voor de eerste keer opent kun je je eigen locatie invullen, of automatisch je locatie laten bepalen.
Een weer-app zal de term bui gebruiken als de neerslag minder dan een uur duurt. Als het langer nat blijft, dan wordt de neerslag regen genoemd.
Het eerste dat opvalt aan de weerkaart, is dat er een hoop lijnen, getallen en symbolen op staan. We beginnen met de dunne zwarte lijnen. Deze zwarte lijnen zijn isobaren. Zij geven de luchtdruk op die lijn aan, de druk wordt weergegeven in millbar (mbar), of tegenwoordig hectopascal (hPa).
We spreken van storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Bij (zware) storm geeft het KNMI waarschuwingen uit. Het KNMI gaat uit van storm of windkracht 9 als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.
Men spreekt van een windstoot als er een snelheid van 50 km/p uur wordt bereikt. Bij 75 km/p uur volgt er een waarschuwing voor 'zware windstoten'. Bij meer dan 100 km/p uur een waarschuwing voor 'zeer zware windstoten' Windstoten ontwikkelen zich rondom buien, ze kunnen plots toeslaan en van windrichting veranderen.
Boven zee is die wrijving vele malen minder aanwezig, waardoor het langs de kust vrijwel altijd harder waait. De meest windluwe plaats in ons land is Arcen met een jaargemiddelde windsnelheid van ongeveer 11 km/uur. Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.