Boulimia nervosa ofwel 'vraatzucht' is bijna het tegenovergestelde van anorexia. Mensen met deze eetstoornis hebben last van heftige eetbuien. Tijdens zo'n aanval zijn ze alle controle over zichzelf kwijt. Hierna gebruiken ze braken en/of laxeermiddelen en vochtafdrijvende pillen om niet aan te komen.
anorexia nervosa. boulimia nervosa. eetbuistoornis (BED) eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)
Bij de eetstoornis ARFID wil of durf je bepaald voedsel niet te eten en/of eet je te weinig. Je kunt een overgevoelige mond hebben en bang zijn om te stikken. Gedragstherapie is de belangrijkste behandeling. Als je bijvoorbeeld geen oranje eten durft te eten, dan ga je dit juist proberen.
Binge Eating Disorder (BED)
Als je met grote regelmaat en in korte tijd ongewoon grote hoeveelheden voedsel eet, dan heb je een eetbuistoornis die Binge Eating Disorder, afgekort BED, genoemd wordt.
Eetstoornis NAO (Niet Anderszins Omschreven)
De eetstoornis NAO is een combinatie van symptomen van andere eetstoornissen, zoals bijvoorbeeld anorexia, boulimia of Binge Eating Disorder (BED). Alleen voldoen deze symptomen niet helemaal aan de criteria die bij die eetstoornissen horen.
Pica eetstoornis oorzaak
We kunnen nog geen exacte oorzaak geven voor het ontstaan van pica. Net als bij andere eetstoornissen, gaat het vaak om een combinatie van factoren. Wél blijkt uit onderzoek dat iemand met pica vaak ook is gediagnostiseerd met een ontwikkelingsstoornis of een psychische stoornis.
Het gaat hier meestal om kleine, tengere kinderen en dit sinds kleuterleeftijd. Er is geen gestoorde gedachtegang rond gewicht en lichaamsbeeld, noch bestaat er ander specifiek abnormaal eetgedrag. Zij eten alles, doch in kleinere hoeveelheden.
Iemand met orthorexia nervosa is obsessief bezig met gezond eten. Het begint onschuldig; je wilt afvallen of je wilt gezonder gaan eten. Suikers en vetten vermijd je. Je gaat op de calorieën letten.
Symptomen eetstoornis
Eetbuien hebben. Niet meer kunnen stoppen met eten. Niet meer samen kunnen eten. Ontlopen van eetafspraken e.d. om niet in de verleiding te komen.
Veel mensen met eetbuien eten stiekem, vooral thuis, als ze alleen zijn. Dit komt door gevoelens van schaamte. De schuldgevoelens na de eetbui leiden tot een negatief zelfbeeld en een voornemen om het nu écht niet meer te doen.
In het Nederlands betekent dit vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis. Als je ARFID hebt, mijd je dus bepaalde soorten voedsel. Deze stoornis maakt het voor jou dan ook moeilijk om bijvoorbeeld uit eten of op vakantie te gaan.
Infantiele anorexia wordt gedefinieerd als kinderen die langdurig zonder duidelijke oorzaak een adequate hoeveelheid voeding weigeren, waardoor een groeiachterstand ontstaat.
Oorzaak ARFID
Mogelijk oorzaken van ARFID zijn: Een traumatische ervaring: je hebt je misschien ooit verbrand aan voedsel of het gevoel gehad dat je stikte nadat je je verslikt had. Erfelijke factoren: misschien komen er eetstoornissen voor in je familie.
Anorexia nervosa (anorexia) komt meestal voor tussen de leeftijd van 14 en 24 jaar. Boulimia nervosa (boulimie) komt doorgaans voor tussen 16 en 20 jaar.
Minder of geen eetlust hebben (anorexie) is niet erg, als het niet lang duurt. Maar als je te lang te weinig eet, kan dat leiden tot ondervoeding en cachexie. Dan is je lichaam verzwakt, vermagerd en is je weerstand laag. Cachexie wordt veroorzaakt door langdurig en ernstig ziek zijn.
Anorexia is een psychische stoornis die niet van de één op de andere dag ontstaat. Vaak begint het onschuldig: iemand wil een paar kilo kwijt en gaat daarom lijnen of laat het lekkers staan. Een eetprobleem sluipt er vervolgens stilletjes in. Ook kan anorexia nervosa ontstaan vanuit psychische problemen.
De belangrijkste symptomen van anorexia
Je eet veel minder dan je nodig hebt en/of beweegt overdreven veel met als doel gewichtsverlies. Vaak ben je daardoor erg mager. Je hebt extreme angst om dik te worden of aan te komen. Je lichaamsbeeld is verstoord.
Door ondergewicht of ernstige tekorten in de voedingsstoffeninname kan een depressie optreden, waarvan lichamelijk reacties het gevolg kunnen zijn zoals; vermoeidheid, concentratiezwakte, slaapproblemen en dagschommelingen in stemming; Tanden kunnen aangetast raken door maagzuur als gevolg van veelvuldig braken.
Ze eten verstandig, sporten regelmatig, slikken af en toe vitaminepillen en drinken wel eens een verrijkt melkdrankje. Maar het kan ook de verkeerde kant opgaan. Onlangs is namelijk ontdekt dat je ook té gezond kunt eten. Het kan leiden tot een eetstoornis, orthorexia nervosa (gerelateerd aan anorexia nervosa).
Het begint bijvoorbeeld met het eten van enkel biologisch eten omdat je pesticiden wilt vermijden. Vervolgens eet je bijvoorbeeld geen suikers meer, daarna verwijder je vetten uit je dieet. Een volgende stap kan zijn dat je ook geen vlees, zuivel, vis en koolhydraten meer wilt eten.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Tijdens de gewichtshandhaving voor kinderen en adolescenten moet de energie-inname 40-60 kcal/kg/dag zijn. Deze adviezen worden gegeven voor patiënten met anorexia nervosa met ondergewicht.
Er worden 2 types anorexia onderscheiden: het beperkende type en het purgerende type. Bij het beperkende type anorexia ligt de nadruk op het onder controle houden van het gewicht door (te) weinig te eten en overmatig te sporten. Het purgerende type staat ook wel bekend als het gemengde type.
Anorexia nervosa
Met anorexia heb je geen goed beeld van je eigen lichaam: je vindt jezelf te dik, maar je bent heel erg mager. Je hebt wel eetlust, maar die negeer je het grootste deel van de tijd. Je lichaam luistert niet naar signalen van honger, of voelt geen honger meer.