Sociaal Hygiënisch beleid heeft als doel de veiligheid en gezondheid van gast en medewerker te waarborgen. Dit beleid bestaat uit de wetten en regels die gehandhaafd worden, de maatregelen die je treft om ongewenst gedrag te voorkomen en hoe je reageert in onverwachte situaties.
Sociale Hygiëne betekent: 'Dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid. '
Het SVH Diploma Sociale Hygiene is verplicht wanneer er in een organisatie alcohol geschonken of verkocht wordt. In organisaties wordt wel een onderscheid gemaakt tussen commerciële horeca en paracommerciële horeca. Met commerciële horeca worden cafés, restaurants, hotels, slijterijen etc. bedoeld.
Dit 'sociaal' heeft betrekking op de samenleving. Door het woord 'hygiëne' wordt Sociale Hygiëne vaak verward met voedselhygiëne (of HACCP), terwijl dit niets met voedelhygiëne te maken heeft. Het begrip 'Sociale Hygiëne' vind je terug in de Drank- en Horecawet.
De slaaggrens voor het SVH sociale hygiene examen is vastgesteld op 72%. In het SVH proefexamen is dit gelijk gesteld. Hierdoor ben je verzekerd van SVH oefenexamen vragen die 100% gelijk zijn aan je examen. In het sociaal hygiene examen kan je maximaal 40 punten behalen.
Er zijn géén regels omtrent de leeftijd van het behalen van het examen Sociale Hygiëne, echter mag je pas op de drank- en horecavergunning vanaf je 21e jaar.
Wanneer je het SVH Diploma Sociale Hygiëne hebt behaald, blijft deze voor onbepaalde tijd geldig. Je bent dus niet verplicht om het SVH Diploma op een later moment opnieuw te behalen.
In het geval van de diploma's van SVH geldt dat alle beroeps- en functiegerichte branchediploma's qua niveau minimaal gelijkwaardig zijn aan een vergelijkbaar mbo-diploma en dat er specifiek is gelet op het beroepsgerichte deel van het kwalificatiedossier.
A1-gedrag is de mildste vorm van tegenwerkend gedrag. De gast verzint excuses om zijn gedrag goed te praten. Hij gaat daarbij uit van de eigen situatie. Een voorbeeld: “Ik heb mijn jas niet opgehangen, want ik vind het meer een vest dan een jas.”
Bij A2-gedrag probeert de gast het risicogedrag te ontkennen. De gast probeert de leidinggevende ervan te overtuigen dat hij geen regelovertreding of risicogedrag heeft laten zien. De gast ontkent dat hij een fout heeft gemaakt.
Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Voor je huisreglement en je deurbeleid betekent dit dat je geen verschil mag maken tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen, homo's en hetero's, of christenen en moslims.
Sociaal Hygiënisch beleid heeft als doel de veiligheid en gezondheid van gast en medewerker te waarborgen. Dit beleid bestaat uit de wetten en regels die gehandhaafd worden, de maatregelen die je treft om ongewenst gedrag te voorkomen en hoe je reageert in onverwachte situaties.
Het Sociale Hygiene examen is schriftelijk en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Het SVH examengeld bedraagt €145,-. Sociale-Hygiene.nl meldt u automatisch aan bij SVH examens, de inschrijfkosten zijn bij het cursusgeld inbegrepen.
Een diploma blijft altijd geldig. De waarde van het diploma wordt bepaald door de actualiteit van de certificaten die ten grondslag liggen aan het diploma.
Certificaat of diploma
Het SVH Certificaat Leermeester is 24 maanden geldig, vanaf de datum die op het certificaat vermeld staat. Dit betekent dat je binnen 24 maanden na die datum ook de overige certificaten SVH Leermeester behaald moet hebben om het SVH Diploma Leermeester te krijgen.
Het SVH examen Sociale Hygiëne bestaat uit 40 meerkeuzevragen (A, B, C). Om te slagen voor het SVH examen moet je minimaal 72,5% van de 40 meerkeuzevragen goed beantwoord hebben. Als je niet meer dan 11 fouten maakt tijdens het examen Sociale Hygiene ben je geslaagd!
Het SVH examen Sociale Hygiëne bestaat uit 40 vragen. Wanneer je niet meer dan 11 fouten maakt, ben je geslaagd.
Sowieso is het verplicht dat iedere horecaondernemer in het bezit is van het SVH Diploma. Daarnaast zullen er, wanneer het bedrijf ruime openingstijden heeft, meerdere medewerkers in het bezit moeten zijn van het Diploma en zij moeten als leidinggevende bijgeschreven worden op de Drank- en Horecavergunning.
Er zijn twee hygiënecodes opgesteld voor de zorg: één voor de voedingsverzorging in zorginstellingen (en Defensie) en één voor de voedingsverzorging in woonvormen.
Wat betekent HACCP? HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem wat onder de Europese wetgeving valt. Organisaties die werken met voedsel voorkomen hiermee dat de veiligheid van het eten en drinken in gevaar komt.
Bereid of verkoop je voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in een restaurant, café of hotel? Dan moet je een HACCP-plan hebben en volgens de HACCP-richtlijnen te handelen. Daarmee verklein je de kans dat er dingen misgaan waardoor de voedselveiligheid in je bedrijf in gevaar komt.
Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.