Titaniumdioxide (E171) is witte kleurstof die in bijvoorbeeld snoep en kauwgom zit. In 2021 concludeerde EFSA dat de stof niet meer veilig is als E-nummer. Eerder riepen we samen met andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie (EC) al op om het gebruik van titaniumdioxide in voedsel te verbieden.
Verborgen verslaving
En zout is verslavend. Maar ook andere stoffen zetten in op smaak en zorgen ervoor dat je steeds meer wilt. Zoals suiker en additieven als E621 (ook gekend als MSG, mononatriumglutamaat). Samen zorgen de additieven ervoor dat je moeilijk van dit tussendoortje kunt afblijven.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
E211 – Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat bacteriën, gisten en schimmels doodt in zure producten zoals vruchtendranken. Er zijn aanwijzingen dat natriumbenzoaat in een reactie met vitamine C die aanwezig is in het lichaam, kan leiden tot het ontstaan van benzeen, wat kankerverwerkend is!
Dit e-nummer wordt gebruikt in 6 producten, waaronder Ringworst (Delhaize), Italia penne arrabbiata (Aldi), Pizza caprio (Come a casa), Pizza chorizo (Come a casa) en Rosca emmental serrano (Come a casa).
E-nummer E251 komt uit de groep Conserveermiddelen en voedingszuren E200 - E299 . E251 wordt gebruikt in vleeswaren, visconserven en kaas.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.
E-nummer E500(i) Natriumcarbonaat, gebruikt in Base en zuurteregelaar. E500(i) komt uit de groep Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen E500 - E599.
E-nummer E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren, gebruikt in Emulgatoren en stabilisatoren. E471 komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen.
E621 wordt gemaakt door koolhydraten te laten fermenteren. Bacteriën in een vloeibare vorm van suikers, zetmeel of melasse synthetiseren glutaminezuur en scheiden dit uit (bron). Dit glutaminezuur wordt vervolgens omgezet tot mononatriumglutamaat (E621 / MSG) waarna het als smaakversterker gebruikt kan worden.
E-nummer E200 komt uit de groep Conserveermiddelen en voedingszuren E200 - E299 . E200 wordt gebruikt in bijna alle eet- en drinkwaren, jams, fruitproducten, sauzen, margarine, kaas en wijn.
E-nummer E210 komt uit de groep Conserveermiddelen en voedingszuren E200 - E299 . E210 wordt gebruikt in bijna alle eet- en drinkwaren, jams, fruitproducten, sauzen, salades en zoetwaren.
Op het etiket van voedingsmiddelen staat kaliumsorbaat vaak vermeld als E202. Kaliumsorbaat is het kaliumzout van sorbinezuur.
Een E-nummer wordt alleen toegevoegd aan een product om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Het is dus niet hetzelfde als de ingrediënten zout, suiker, azijn of saffraan, want dit zijn op zichzelf ook voedingsmiddelen.
E160(c) Paprika extract.
Paprika's. Oranje-rode kleurstof.
E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. E620-650 Smaakversterkers. E900-915 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen.
Glutamaat kan aan producten toegevoegd zijn als smaakversterker en is verantwoordelijk voor de hartige 'umamismaak' van voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks. Binnen de groep glutamaat heb je glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621 tot en met E625).
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Briljantblauw FCF is een blauwe synthetische trifenylmethaankleurstof. Als voedingsadditief is het in de Europese Unie toegestaan onder E-nummer E133. Briljantblauw FCF wordt gebruikt als kleurstof in cosmetica, roomijs, chocopasta, kauwgom en sportdrank.
Nitraat is geen schadelijke stof, maar het kan in het lichaam worden omgezet in niriet. En nitriet is in hoge concentraties giftig. Ongeveer 5% van de nitraatopname bij een volwassene wordt omgezet in nitriet, bij zuigelingen kan dit hoger uitvallen.
Conserveermiddelen zijn niet slecht voor de gezondheid. Conserveermiddelen in voeding hebben namelijk een E-nummer. Dat betekent dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) deze toevoegingen goed gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden.