Een simkaart is een klein kaartje wat je in een gleuf in je telefoon stopt. Dit kaartje zorgt ervoor dat je verbinding maakt met het mobiele netwerk. Je provider zorgt dat jij dit kaartje hebt en dat je dus verbinding kan maken met het netwerk van je provider.
Om te kunnen bellen heb je een mobiele telefoon en een simkaart nodig. De kaart koppelt je telefoonnummer aan je telefoon. De chip op deze kaart zorgt ervoor dat als iemand jouw nummer belt, het gesprek naar jouw toestel gestuurd wordt. Een simkaart koop je los of in combinatie met een toestel.
WhatsApp is gekoppeld aan je simkaart en werkt daarom alleen op telefoons. Zonder simkaart, maar met wifi werkt WhatsApp zelfs niet op je telefoon.
Naast de unieke simkaartnummer en telefoonnummer bevat de simkaart ook een pincode. Hiermee kan de telefoon worden vergrendeld. Na drie keer de code foutief invoeren, blokkeert je gsm.
Wat gebeurt er als je je simkaart in een andere telefoon stopt? Zolang de simkaart in de andere telefoon past kun je er gewoon gebruik van maken. Het is dus niet zo dat de telefoon buiten werking raakt. Of en hoe je gebruik maakt van het mobiele netwerk heeft namelijk met de simkaart te maken.
De prijs van een prepaid simkaart hangt af van de provider. Bij een aantal providers is de simkaart gratis. Bij andere providers betaal je er een bepaald bedrag voor (meestal rond €10,) soms ook afhankelijk van hoeveel tegoed je direct op je simkaart wil hebben staan om direct te kunnen bellen, sms'en en internetten.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
In principe kan je elke simkaart overzetten naar een andere telefoon. Het kan overigens wel eens voorkomen dat de simkaart moet worden bijgeknipt. Dit is moet meestal wanneer je overstapt van een oud naar een nieuw toestel.
Alle WhatsApp-accounts zijn gekoppeld aan mobiele telefoonnummers. Omdat nummers vaak worden hergebruikt door providers, kan het zijn dat de vorige eigenaar van jouw huidige telefoonnummer WhatsApp heeft gebruikt.
Wanneer je met iemand wisselt van simkaart, ben je dus telefonisch bereikbaar op het nummer van de simkaart maar staat het andere telefoonnummer nog gekoppeld in het Whatsapp account. Het is dus verstandig om via de instellingen van Whatsapp > account > het nummer te wijzigen.
WhatsApp Bellen maakt geen gebruik van je belminuten, maar van de internetverbinding op je telefoon. Wanneer je geen wifi hebt, gaat het via 4G. Zorg dus dat je genoeg data hebt! Het is niet mogelijk om via WhatsApp noodnummers, zoals 112, te bereiken.
Bij sim only betaal je een maandelijks vast bedrag aan een provider, waarna je een bepaald aantal belminuten, sms'jes en/of internet ontvangt. Bij prepaid zit je niet vast aan maandelijkse kosten, maar betaal je vooruit (in het Engels: pre paid).
Je kunt zeker met je 06 nummer whatsappen zowel via WiFi als mobiel. Whatsapp berichten gebruiken maar weinig data. Dus ook met prepaid kan dat.
Wat gebeurt er met de verlopen simkaarten en nummers? Als een prepaid simkaart vervalt staat het 6 maanden geblokkeerd in het systeem / computer van de desbetreffende provider. Na 6 maanden wordt de prepaid kaart gekoppeld aan een nieuw prepaid pakket. Het nummer wordt dus opnieuw gebruikt voor een andere klant.
Op je nieuwe telefoon:
Verbind je telefoon tijdens de set-up met een WiFi-netwerk. Log in met hetzelfde Google account. Kies in de lijst van back-ups de naam van je oude telefoon. Geef aan wat je over wilt zetten.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.