Na het vacumeren moet deze in de koelkast of in de vriezer. Het nadeel is dat de vis daar in zijn geheel veel ruimte in beslag zal nemen.
Om ze lang te bewaren moet u bederfelijke voedingswaren altijd invriezen, nadat ze vacuum zijn verpakt. Let wel dat vacuum verpakken geen alternatief is voor het steriliseren en het voedselbederf niet tegengaat. Het kan de verandering in kwaliteit alleen vertragen.
DE VOORDELEN VAN VACUMEREN:
- Minder verspilling waardoor u geld bespaart. - Houd olie, wijn, melk en yoghurt langer goed met de flessenstop. - Bewaar restjes die u anders weg zou gooien, gekookt voedsel blijft meer dan 5 dagen vers in een vacuumbus.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Brood juist bewaren
Een krachtig vacuumapparaat, bijvoorbeeld van Leifheit, is daarom de perfecte keukenhulp voor het bewaren van brood en broodjes. Zoete bakwaren kunnen op deze manier ook voorzichtig luchtdicht worden verpakt of maandenlang in de vriezer worden bewaard.
Het voedsel zal daarmee snel bederven en is de voedselveiligheid in het geding. Bovendien loop je het risico dat de vacuümzak openscheurt, omdat stoom afkomstig van de warme inhoud niet kan ontsnappen uit de dichtgesealde zak. Eerst je voedsel terugkoelen dus. Pas daarna kun je goed en veilig vochtig voedsel vacumeren.
Je kunt verschillende soorten voedsel vacuüm verpakken, zoals vlees, vis, groenten, fruit en zelfs soepen en sauzen. Het vacuüm verpakken van voedsel kan helpen om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te behouden en voedselverspilling te verminderen.
Fabrikanten van vacuümsealer raden aan om geen rauwe uien, verse champignons of verse knoflook te verpakken vanwege de zorgen over botulinum. Sommige voedingsmiddelen zijn niet goed te sealen, zoals bakkerijproducten en vloeibare producten.
Zorg ervoor dat je vers bereide voedsel goed is afgekoeld, voordat je aan het vacumeren gaat beginnen. Zo geef je bacteriën geen schijn van kans en scheurt de vacuümzak ook minder snel. Je kunt de vloeibare producten eerst invriezen en daarna eenvoudig vacumeren met een vacuümmachine.
Kosten voor verpakkingsmateriaal: Speciale zakken of containers die nodig zijn voor vacuümverpakken kunnen bijdragen aan de totale kosten van conservering. Risico van anaërobe bacteriën : Sommige schadelijke bacteriën gedijen in zuurstofvrije omgevingen, wat betekent dat onjuist behandelde of opgeslagen vacuümverpakte voedingsmiddelen gezondheidsrisico's kunnen opleveren.
Als u soep, kleffe ontbijtgranen, natte koffiedik, theeblaadjes of sauzen hebt gemorst , vermijd dan koste wat kost uw stofzuiger te gebruiken. Het zal alleen maar een rommel in de stofzuiger creëren en uw stofzuiger zeker beschadigen.
Vacumeren zorgt ervoor dat kaas geen geuren opneemt uit dan wel afstoot aan zijn omgeving. Ook plakken, gesneden kaas kunt u vacumeren. U kunt hier eventueel conserveringsgas aan toevoegen.
Het verliest dan veel vocht en kan daardoor snel bederven. Als vlees eenmaal ontdooid is, kan het niet opnieuw ingevroren worden. Ook door invriezen verliest vlees namelijk een bepaalde hoeveelheid vocht. Door opnieuw invriezen riskeer je dat bij de bereiding het vlees droog wordt en ook zijn smaak verliest.
Door groenten en fruit te vacumeren, beschermt u deze tegen oxidatie. Simpelweg omdat er geen zuurstof meer bij het product komt. Dit zorgt ervoor dat essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen beter bewaard blijven.
Soms kan vocht of voedselmateriaal (zoals sappen, vet, kruimels, poeders, enz.)langs de seal voorkomen dat de zak goed wordt afgesloten . Snijd de zak open, veeg de bovenkant van de binnenkant van de zak schoon en sluit de zak opnieuw af. Als u voedsel met veel vloeistof gebruikt, gebruikt u de Liquid-modus om te voorkomen dat er te veel sappen of vloeistof uit de zak wordt gezogen.
Door lucht uit de verpakking te verwijderen voorkomt u oxidatie en bederf. Hierdoor blijven uw vleesproducten langer vers met behoud van kwaliteit. Het minimaliseert namelijk de kans op bacteriële groei. Dit verlengt de houdbaarheid.
Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Door brood vacuüm te verpakken, vertraag je het verouderingsproces door een luchtdichte omgeving te creëren (en het verliest zijn vorm of structuur niet). Dat brood van honingtarwe of die pan met broodjes die je hebt gemaakt, ziet er nog steeds geweldig uit en smaakt ook nog steeds geweldig, bijna alsof het net uit de oven komt!
BROOD LUCHTDICHT BEWAREN
Dit komt doordat het zetmeel in brood water oplost bij temperaturen onder de 5 graden. Bewaar je brood daarom altijd op kamertemperatuur. Zo blijft het 2 tot 4 dagen goed. Vermijd plastic zakjes en kies in plaats daarvan voor speciale broodzakken of gebruik een brood bewaardoos van LocknLock.
De zakken zijn allemaal uitgerust met een sluit strip, die onbeperkt open en dicht gemaakt kan worden. Zolang de vacuümzakken niet lek raken kunt u deze steeds weer opnieuw gebruiken. Hoe lang en hoe vaak je vacuümzakken opnieuw kunt blijven gebruiken is van een aantal factoren afhankelijk.
Wil je dit niet, dan is het vaak wel mogelijk om de vakman alleen maar de airco te laten bijvullen en vacumeren. Dit kost gemiddeld tussen de €60 en €90, exclusief eventuele voorrijkosten.
De Wartmann WM 2112 is tot op heden de beste budget vacumeermachine van Q4 2022. Het apparaat heeft een uitstekende vacuum en verzegeling. De handige folierolhouder en ook de pulsfunctie is onmisbaar!