raaf → raven Raven worden beschouwd als intelligente dieren.
Vrouwelijk zijn echter ook: gans, gier, kraan, leng, raaf, schol, sim, slang, slij, tong, vleet, zeelt, zwaan, en daarentegen mannelijk: baars, mol, nachtegaal, puit, spreeuw, vink, voren, vorsch, work.
De Nederlandse koning, koningin, prinsen en prinsessen zijn de Oranjes. De hoofdletter blijft staan in samenstellingen met Oranje: In de achttiende eeuw was er strijd tussen de patriotten en de prinsgezinden of Oranjegezinden.
Antwoord. Het meervoud van bacterie wordt gespeld als bacteriën; het meervoud van industrie als industrieën.
Voor alle betekenissen van het woord wortel kan het meervoud wortels gebruikt worden. In de betekenissen 'onder de grond stekend deel van een plant of boom', 'bepaalde eetbare wortel, als groente gegeten' en 'plant van die eetbare groente' komt ook de meervoudsvorm wortelen voor.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
Hij heeft weliswaar geen natuurlijke vijanden – behalve de mens – zich voortplanten is hem en haar altijd slecht af gegaan. Bovendien werd de raaf lange tijd vervolgd, vooral in de 17e eeuw toen hij veel schade onder klein wild aanrichtte en later toen hij aasde op de nagebooten en kadavers van Veluwse schapen.
Produceert veel verschillende geluiden, waarvan een rauw, rollend 'kroa-kroa' het vaakst te horen is.
Ook enkele woorden waarvan het woordeinde -aar niet (meer) als een achtervoegsel kan worden beschouwd, hebben een dubbel meervoud: hazelaar (hazelaars, hazelaren), kandelaar (kandelaars, kandelaren), ooievaar (ooievaars, ooievaren).
Groenten en groentes zijn de meervoudsvormen van (een) groente in de concrete, telbare betekenis 'een bepaalde groente'. Er is geen voorkeur voor groenten of groentes; beide vormen zijn goed. Als verzamelbegrip is groente goed te vergelijken met het woord fruit.
Groente heeft niet alleen het meervoud groenten, maar ook het meervoud groentes. Daarom komt er geen tussen-n in samenstellingen als groenteafdeling, groenteboer, groenteburger en groentetaart.
fruits zelfstandig naamwoord, meervoud
resultaten mv.
Het woord kende oorspronkelijk geen meervoud, dus toen er behoefte bestond aan een meervoudsvorm koos men de voor hand liggende Nederlandse meervoudsvorm virussen.