150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Heineken als winnaar uit de test
Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
Tijdens de opening van het Nederlandse Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag is de Mitra Award 'het Beste Bier van Nederland 2022' bekend gemaakt. Als overall winnaar van de achtste editie van de Dutch Beer Challenge is Bierbrouwerij Maallust uit Veenhuizen de gelukkige met hun bier 'De Weldoener'.
1. Heineken: zoals je kan zien kleurt de kaart van Nederland voornamelijk donkergroen, wat staat voor de brouwer Heineken. Heineken heeft een distributieaandeel in Nederland van 32,3% (2019).
BIERKAARTHeineken is veruit het meest getapte bier van Nederland in hotels, restaurants en cafés. Vooral in de Randstad is het groene flesje dominant. Richting de grenzen winnen merken als Grolsch (Twente) en Brand (Limburg).
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
nou wat is de vieste/smerigste/walgelijkste bier die jullie ooit hebbe gezopen?? Grolsch blik is blik!
Château Neubourg is bekroond met een European Beer Star Award en behoort daarmee tot de top drie van de wereld. Bij de Dutch Beer Challenge won Chateau Neubourg een gouden medaille in 2015, 2016 en 2017. Dit bier mag zich volgens kenners de beste Pilsener van Nederland noemen.
Reclame en marketing zijn belangrijk voor Heineken, en het bedrijf is er goed in: de beroemde slogan 'Heerlijk, helder Heineken' dateert uit de jaren vijftig. Varianten erop worden nog altijd gebruikt. Vooral na de dood van Freddy Heineken is het bedrijf grote overnames in het buitenland gaan doen.
De Klok is een smaakvolle pilsner die wordt gebrouwen bij Grolsch. Deze pilsener is vernoemd naar de voormalige brouwerij De Klok. Dit is een pilsner zonder poeha, gewoon een goed bier.
6,0 Neus Qua geur komt er vooral wat mout op je af, verder valt er weinig te besnuffelen. 6,0 Smaak In het begin proef je vooral mout en wat hop, maar op de achtergrond zweeft een licht zoetje. Spijssuggestie Aangezien de smaak niet bijzonder uitgesproken is past dit bier bij heel veel soorten gerechten.
Wanneer jouw voorkeur uitgaat naar lichte, subtielere bieren zou je kunnen beginnen met mooie Blond bieren, Wit, Weizen of een drogere Saison. Houd je van meer uitgesproken smaken en een verwarmend alcoholpercentage dan zijn Barley Wines, Quadrupels of Tripels een goede optie.
Voor een lekkere pils voor een goede prijs, moet je volgens de Belgische consumentenbond naar de Aldi. Schulten Bräu is volgens de organisatie Test-Aankoop beoordeeld als Beste Keuze. Het Belgische Bockor zou volgens een smaakpanel het lekkerste zijn, maar is wel bijna twee keer zo duur.
7,5 Smaak Een lekkere frisse moutige smaak met een een licht bittere nasmaak. Spijssuggestie Lekker plankje bittergarnituur.
Alfa Edel Pils is weer eens in de prijzen gevallen. Dit keer bij de World Beer Awards. Behalve 'Country Winner' op dit internationaal erkende bierfestival, is Alfa Edel Pils nu ook gekroond tot het 'Beste Pils ter wereld' in de categorie 'Classic Pilsener'.
Bokbier. Bokbier is een biersoort uit Duitsland. Dat is de reden dat je vaak de Duitse spelling, bockbier, voorbij ziet komen. Bokbier heeft een zoetige smaak, weinig bitterheid en een relatief hoog alcoholpercentage: tussen de 6 en 9%.
Pils is, zoals al eerder genoemd, in Nederland de meest gedronken bier soort. Dit geldt ook voor België. In 2004 bestond ook bijna 80 procent van de bierconsumptie uit pils. In Nederland zijn Heineken, Hertog Jan, Alfa, Amstel, Bavaria en Grolsch de meest bekende biermerken met pils.
1. Dommelsche Bierbrouwerij (1757) Begonnen als Bierbrouwerij Snieders in 1757, in 1860 werd dit Bierbrouwerij Oranjeboom en in 1930 de Dommelsche bierbrouwerij. Doordat Dommelsche vanaf 1757 altijd op dezelfde locatie z'n bier heeft gebrouwen, kunnen we wel stellen dat dit het oudste brouwbedrijf van Nederland is.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
Bovengistende bieren
Een aantal voorbeelden van bovengistende biersoorten: Tarwebier, Witbier, Trappistenbier, Kloosterbier / Abdijbier, Bruin, Ale, Stout / Porter.