Werknemers moeten zich op grond van artikel 7:660 BW houden aan de voorschriften van de werkgever over het verrichten van de arbeid en de voorschriften die tot doel hebben om de goede orde in de onderneming te bevorderen. Dit wordt het 'instructierecht'' van de werkgever genoemd.
De werkgever kan naast het geven directe instructies ook aangeven hoe en onder welke omstandigheden die instructies moeten worden uitgevoerd. De werkgever kan hiervoor voorschriften uitvaardigen waaraan de werknemer (tot op zekere hoogte) gehoor en uitvoering moet geven. Deze instructiebevoegdheid is geregeld in art.
Verworven rechten zijn rechten van een werknemer die niet contractueel of wettelijk zijn vastgelegd maar door een structurele toekenning in de praktijk zijn ontstaan. Het gaat doorgaans om arbeidsvoorwaarden zoals het privégebruik van een (kantoor)auto of uitbetaling van overuren.
Dwingend recht zijn regels in de wet waarvan je niet af mag wijken. Dat mag ook niet als beide partijen die een overeenkomst hebben het met elkaar eens zijn. Dit recht heeft als doel om de zwakkere partij te beschermen.
Dwingend recht zijn wettelijke bepalingen waarvan niet mag worden afgeweken door partijen. Deze regels dienen veelal ter bescherming van een “zwakkere” partij zoals een huurder, werknemer of. » Meer over consument consument.
De instructie is erop gericht om (de betekenis van) de stappen duidelijk te maken en de leerlingen te leren hoe ze die moeten toepassen. De leraar gaat na of de leerlingen begrijpen wat ze doen en weten hoe ze het moeten doen.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Werknemers moeten zich op grond van artikel 7:660 BW houden aan de voorschriften van de werkgever over het verrichten van de arbeid en de voorschriften die tot doel hebben om de goede orde in de onderneming te bevorderen. Dit wordt het 'instructierecht'' van de werkgever genoemd.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
Alleen noodzakelijke informatie
Het verwerken van bijzondere persoonsgegevens is meestal verboden. Daarom mag u er niet naar vragen. Daar komt bij dat uw werknemers onder uw gezag staan. Hierdoor kunnen zij zich eerder verplicht voelen om informatie over hun ziekte te delen als u ernaar vraagt.
Onder instructievaardigheden hoort zowel het geven van instructie als het begeleiden van het oefenen en het geven van feedback. In het proces van het technisch leren lezen zijn deze nauw met elkaar verbonden.
In een instructie leg je uit hoe je iets doet. Het is de bedoeling dat mensen jouw instructies opvolgen. Een voorbeeld van een instructietekst is de gebruiksaanwijzing van een brandblusser of een folder waarin staat hoe je huisvuil moet aanbieden.
Instrueren: bij deze stijl van leidinggeven wordt er veel specifieke uitleg en instructies gegeven. De leidinggevende vertelt precies wat de medewerker moet doen en hoe de medewerker dit moet doen.
Kinderen willen niet onnodig wachten op uitleg, daarom is het belangrijk om de instructie zo te geven, dat er geen leertijd verloren gaat. Het geven van een effectieve instructie zorgt ervoor dat snelle leerlingen vlot aan de slag kunnen, terwijl kinderen die meer uitleg nodig hebben een verlengde instructie krijgen.
instructie (zn) : bevel, dienstvoorschrift, lastgeving, onderrichting, richtsnoer, voorschrift. instructie (zn) : aanwijzing, briefing, onderricht, onderwijs.
In het kort: EDI legt de focus vooral op de manier van instructie geven, ADI benadrukt het activeren van leerlingen en IGDI focust op differentiatie in de les. EDI richt zich tevens vooral op de instructiefase van de les en het tussentijds (formatief) controleren van het effect daarvan.
Directe instructie is een gestructureerde manier van lesgeven, die een grote impact heeft op de leerresultaten. Kenmerkend is de stapsgewijze aanpak, waarbij de leraar sturend is, maar ook de leerlingen activeert. Daarvoor zijn verschillende didactische technieken beschikbaar.
Contract. Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.