Je beste zelfbeeld is het individuele mentale beeld dat je zelf hebt van de kwaliteiten en eigenschappen die zichtbaar worden wanneer je op je best bent.
Ideale zelfbeeld
Degenen die je opvoedden speelden in de ontwikkeling van je ideale zelf een belangrijke rol. De gedragingen die zij goedkeurden versus afkeurden gaan een onderdeel worden van je ideale zelfbeeld. Hoe kleiner het verschil tussen je ideale zelf en je werkelijke zelf, hoe groter je welbevinden.
Een realistischer zelfbeeld
Als je een realistisch zelfbeeld hebt, dan ben je je bewust van je sterke én je minder sterke kanten. Je kunt daardoor beter inschatten wat je wel en niet aankunt, en wat bij je past. Je durft te kiezen, je stelt realistische doelen en je accepteert grenzen.
Je kunt een eenzijdig zelfbeeld hebben
Bijvoorbeeld dat je het idee hebt dat je elk probleem aankunt en overal een antwoord op hebt. Je twijfelt nooit, denk je en je voelt je nooit onzeker. Daartegenover staat dat je je altijd onzeker voelt en je nooit zeker bent van je zaak.
Een positief zelfbeeld ontstaat bij kinderen die vaak positief benaderd worden. Het kind krijgt telkens – direct of indirect – te horen dat het de moeite waard is en er mag zijn. Die boodschap geeft een kind zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat het kind sterker in het leven staat.
Bij een negatief zelfbeeld denk je al snel dat je dingen niet goed doet, of dat je andere mensen in de weg staat. Het is een negatieve bril waardoor je naar jezelf kijkt. Je vindt het moeilijk om op jezelf te vertrouwen, uitdagingen aan te gaan en keuzes te maken.
Door een positief zelfbeeld heb je een goed gevoel over jezelf. Daardoor is het gemakkelijker om angst te overwinnen en uitdagingen aan te gaan. Een positief zelfbeeld maakt je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen.
Zijn zelfbeeld ontwikkelt hij op basis van de feedback van andere mensen. Dat gebeurt op twee manieren: door expliciete feedback: mensen die rechtstreeks tegen hem zeggen dat hij iets goed of juist niet goed doet. door impliciete feedback: uit reacties van mensen leidt hij af wat ze van hem vinden.
60 procent van de jonge vrouwen en 37 procent van de jonge mannen hebben zeker wekelijks negatieve gedachten over hoe hun lichaam eruitziet. Zij denken dan aan hun gewicht, de vorm van hun lijf of een bepaald lichaamsdeel.
Ben jij je ervan bewust hoe anderen naar jou kijken en wat ze van jou vinden? Het kan heel goed dat de mensen om je heen heel anders naar je kijken dan jijzelf. Vraag degenen die jou goed kennen eens naar hun mening. Dit kan je helpen om jezelf beter te leren kennen en een realistisch zelfbeeld te krijgen.
Een zelfbeeld is de manier waarop je jezelf ziet en ervaart. Het mentale beeld van jezelf. Dit beeld kan gaan over de gedachten die je over jezelf hebt, hoe je naar jezelf kijkt en hoe je je over jezelf voelt. Je kan hierin naar jezelf kijken als geheel of juist naar verschillende aspecten van jezelf.
Vaak wordt onzekerheid niet veroorzaakt door externe gebeurtenissen, maar voornamelijk door een negatief zelfbeeld en onrealistisch hoge verwachtingen. Deze hoge eisen kunnen een gevolg zijn van hoge verwachtingen door opvoeders tijdens je jeugd.
Een minderwaardigheidscomplex ontstaat doordat u te weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde hebt. Mensen die hun karaktereigenschappen echter accepteren zoals ze zijn, komen zeer zelfverzekerd over.
Ons zelfbeeld wordt dus sterk beïnvloed door onze omgeving. Door hoe anderen met ons omgaan, op ons reageren maar ook door hoe jij reageert op de omgeving en anderen. Jouw kijk op wat er rondom jou gebeurt en hoe jij denkt dat anderen over je denken. Stel dat je hebt afgesproken met 2 vriendinnen.
Geef vooral kleine concrete complimenten. Die zijn gemakkelijker voor iemand met een negatief zelfbeeld. Maak er een gewoonte van om je waardering uit te spreken over kleine dagelijkse dingen die je fijn vindt van je vriendin of die je fijn vindt om samen te doen. Leg er niet al te veel nadruk op.
hem regelmatig te laten merken dat je van hem houdt: knuffelen, een kus geven, zeggen hoe blij je met hem bent. hem een compliment te geven of te belonen als hij iets goed gedaan heeft. hem aandacht te geven als hij daarom vraagt: luister naar hem en praat met hem. Neem de tijd voor hem.
Negatieve gedachten ontstaan door bepaalde overtuigingen die je hebt. Dit kunnen overtuigingen zijn over jezelf maar ook over alles buiten jezelf: je partner, je ouders, de buurman, je collega's, je baas en ga zo maar door. In principe heb je overal een overtuiging over.
De meeste jongeren voelen zich wel eens onzeker over hun uiterlijk: puistjes, haar, kleding.Of over hun lichaam dat verandert. Meisjes krijgen borsten, jongens krijgen de baard in de keel. Dat zijn zaken waar je zelf niets aan kunt veranderen.
Uit Cosmo's onderzoek blijkt dat de Nederlandse vrouw het meest onzeker is over haar buik (56%).Het meest zeker zijn ze over de billen (34%), gevolgd door de borsten (31%), benen (21%) en buik (14%). Verder blijkt dat vrouwen hun lichaam maar wat vaak vergelijken met dat van anderen.
Zelfbeeld is de manier waarop je over jezelf denkt. Dit is medebepalend voor hoe je je voelt en welke acties je onderneemt. Het zelfbeeld heeft een grote invloed op het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf of op jezelf hebt, dat je jezelf de moeite waard vindt.