Wat is het NAP? Om binnen Nederland hoogtes te kunnen vergelijken maken we gebruik van 1 nulpunt: het NAP. Hierdoor kunnen we zeggen dat het hoogste punt in Nederland dicht bij het Drielandenpunt in Vaals ligt met 322,38 m boven NAP. Het laagste punt ligt bij Nieuwerkerk aan den IJssel met 6,78 m onder NAP.
Het symbolisch hoogste punt is de bovenkant van een steen geplaatst in 1896 met een toenmalige hoogte van 322,5 m. In 2017 is deze steen bepaald op een hoogte van 321,9 m boven NAP.
Het Drielandenpunt geeft een vergezicht over de Nederlandse, Duitse en Belgische kant van de grens. Het hoogste punt op Nederlands grondgebied is niet de Vaalserberg, maar Mount Scenery (887m) op het Nederlandse eiland Saba. Dit was sinds 1975 al het hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden.
Op basis van de actuele hoogtekaart en de huidige inrichting van Nederland kunnen we stellen dat: 26% van het landoppervlak van Nederland beneden NAP ligt; 59% van het landoppervlak van Nederland (dus excl. Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) gevoelig/kwetsbaar is voor overstromingen.
Extremen. Het laagste punt van Nederland ligt op 6,76 meter onder het Normaal Amsterdams Peil in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dicht bij het drielandenpunt op de Vaalserberg bevindt zich het hoogste punt van het Nederlandse vasteland (NAP + 322,4 m).
Overstromingen in Nederland zijn een reëel gevaar
Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas stromen door ons land naar de Noordzee. Het gevaar van overstromingen komt in Nederland vanuit de zee, maar vaker ook vanuit hoogwater in de rivieren of het breken van dijken.
Een hogere zeespiegel betekent een zwaardere belasting voor duinen, dijken en stormvloedkeringen.Daarnaast komt er meer zoutwater het land binnen via de kust en rivieren. Dit heet verzilting. Het is schadelijk voor de zoetwatervoorziening die we nodig hebben voor landbouw en natuur en drinkwater.
Eenmalige overstroming
De kans op een grote (“eenmalige”) overstroming vanuit zee of vanuit de grote rivieren zal in 2050 naar verwachting kleiner zijn dan nu, en de kans is nu al heel klein. We stellen namelijk strenge veiligheidseisen aan onze waterkeringen, strenger dan enig ander land ter wereld.
De kans op een overstroming is het grootst langs de grote rivieren in laaggelegen polders en in Limburg.Maar ook regionale rivieren en beken kunnen overstromen.
Met 6,76 meter onder NAP is de Zuidplaspolder namelijk de laagstgelegen polder van Nederland. En met oog op de voorspelde toename van clusterregens en de stijgende zeespiegel is het de vraag of bouwen in zo'n polder een slim idee is.
In de gemeente Vaals vind je het hoogste punt van Europees Nederland: De top van de Vaalserberg. Vlak bij de top van deze berg ligt het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen.
1: De Vaalserberg (+322 m), Provincie Limburg
De hoogste top van Nederland is de Vaalserberg en ligt in het meest zuidelijke stukje van ons land in de provincie Limburg op de grens met België en Duitsland. De Vaalseberg is een geliefde toeristische attractie, niet in de laatste plaats om het drielandenpunt.
Nederland kent heel wat bergen, als we op de naam afgaan. De Vaalserberg (322 meter) is als hoogste punt van het land nog relatief indrukwekkend. Maar andere 'reuzen' als de Wageningse Berg en de Lochemse Berg reiken nog niet eens tot vijftig meter.
Om binnen Nederland hoogtes te kunnen vergelijken maken we gebruik van 1 nulpunt: het NAP. Hierdoor kunnen we zeggen dat het hoogste punt in Nederland dicht bij het Drielandenpunt in Vaals ligt met 322,38 m boven NAP. Het laagste punt ligt bij Nieuwerkerk aan den IJssel met 6,78 m onder NAP.
Wilt u weten op welke hoogte het maaiveld van uw postcode ligt? Bezoek dan www.ahn.nl. De waarden zijn ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP), afgerond op decimeters. De hoogten zijn afkomstig van het Actueel Hoogtebestand Nederland.
Wanneer we uitgaan van het genormaliseerd Amsterdams peil (NAP) dan geldt dat 22% van Nederland ligt onder dit NAP.
Anno 2022 ligt 26 procent van Nederland onder zeeniveau. Bij een megastorm op zee, of door extreem hoge afvoer van de grote rivieren die in onze delta uitmonden, loopt 59 procent van ons land het risico op overstroming.
Uit onderzoek blijkt dat je op de Waddeneilanden verreweg het veiligst kunt wonen. Ook in Rozendaal of Montfoort is de kans vrijwel nihil dat je woont in de buurt van een mogelijk gevaarlijke plek. Plaatsen waar je wat dat betreft een veel groter risico loopt zijn Beesel, Rhenen en Vught.
Overstromingen in Amsterdam kunnen optreden vanuit de Noordzee (via IJmuiden), de Lek, het Markermeer en de regionale watersystemen.
Dan zien we welke gebieden in Nederland waar veel mensen wonen, onder druk komen te staan bij een overstroming. We zien dat de Randstad inderdaad het grootste risicogebied is in Nederland. Het hangt af van de waterstand en de plek van de dijkdoorbraak hoe hoog het water kan komen.
De veiligheidsniveaus zijn hier nu zo hoog dat de kans dat grote delen van bedijkt Nederland overstromen, kleiner dan 1/1.250e per jaar is.
"De kans dat Nederland over honderd jaar onder water staat, is verwaarloosbaar klein. Zelfs de worstcasescenario's voor zeespiegelstijging voorzien de komende honderd jaar geen stijging van meer dan 1,5 meter", vertelt Drijfhout.
Een relatief groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau. Dit betekend dat als er geen dijken zijn een deel van Nederland onder water verdwijnt. Meer dan 50% van de Nederlanders leven onder zee niveau. Hoe hoog het overstromingsrisico nederland is woonplaats is afhankelijk van de locatie.
De zeespiegel voor de Nederlandse kust stijgt sinds eind vorige eeuw sneller dan daarvoor. Het gaat om een snelheid van ongeveer 3 millimeter per jaar, tegenover een snelheid van 2 millimeter gemiddeld per jaar over de vorige eeuw. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het KNMI.