Het
1. Het Britse rijk: het grootste ooit. Met land op alle continenten (zelfs op Antarctica) was het Britse rijk het grootste aller tijden. Rond het begin van de twintigste eeuw besloeg het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde en 20 procent van haar inwoners.
De wereldgeschiedenis kent een enorm aantal grote rijken. Rijken die de meeste van ons wel zullen kennen zijn bijvoorbeeld het Romeinse Rijk, het Macedonische Rijk van Alexander de Grote en het Osmaanse Rijk. Minder bekende rijken zijn het Seleucidische Rijk, het Braziliaanse Rijk en het Umayyaden kalifaat.
China was toen al zo'n twee millennia een keizerrijk. Denk ook aan het Romeinse en Byzantijnse keizerrijk, het Perzische keizerrijk, de Europese keizers tussen Karel de Grote en de Habsburgers, het Osmaanse rijk, en de Japanse keizers – de langst bestaande dynastie ooit.
Door stammen en landen te verenigen konden de Mongolen het grootste imperium ter wereld stichten. De Mongoolse cultuur had grote invloed op de culturen van vele gebieden, in het bijzonder in China en Rusland. Zo introduceerden de Mongolen de abacus en het kompas.
Volgens de volkstelling van 2020 was 59,4 procent van de Mongoolse bevolking van 15 jaar en ouder religieus en 40,6 procent was niet-religieus. Van de religieuze bevolking was 5,4 procent islamitisch, een stijging ten opzichte van 4,9 procent in 2010.
Op 9 juli 1916 was er alle reden de 100ste verjaardag van de Argentijnse onafhankelijkheid groots te vieren. Het was destijds een der rijkste landen ter wereld.
Julius Caesar is de eerste die verslag deed van de Germanen. Toen de Romeinen de Germaanse stammen ten oosten van de Rijn wilden onderwerpen, stond de Germaanse leider Arminius tegen hen op. Met vier Germaanse stammen versloeg hij drie Romeinse legioenen tijdens de Slag bij het Teutoburgerwoud (9 n. Chr.).
Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
In de vruchtbare sikkel, waar ongeveer 10.000 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v. Chr.). Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
De eerste wereldrijken: Egypte en het Nabije Oosten (1ste Mill v. Chr.
Djengis Khan veroverde het grootste wereldrijk ooit, maar is in Europa nauwelijks bekend. Het Nationaal Militair Museum wijdt nu een tentoonstelling aan hem.
Het Romeinse Rijk (Latijn: Imperium Romanum) was van oorsprong een stadstaat op het Italisch schiereiland die zich vanaf de zesde eeuw voor Christus begon uit te breiden en uitgroeide tot een rijk van zo'n zes miljoen vierkante kilometer met 120 miljoen inwoners.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
Het Mongoolse Rijk had in zijn hoogtijdagen 100 miljoen inwoners en strekte zich uit van Oost-Europa tot Japan en van Siberië tot het Midden-Oosten. Het Mongoolse Rijk ontstond op de steppen van Centraal-Azië en groeide in de 13e eeuw uit tot het grootste aaneengesloten rijk aller tijden.
Op z'n hoogtepunt, kort na WOI, omvatte het Britse Rijk met 458 miljoen inwoners een kwart van de wereldbevolking, en met een oppervlakte van bijna 31 miljoen vierkante kilometer, een kwart van het totale landoppervlak. Vanaf het begin werd het Britse koloniale beleid bepaald door handelsbelangen.
Krimping van lichaamslengte van onze voorouders
Uit onderzoek is gebleken dat de West-Europese bevolking sinds de Romeinse tijd van 1.76 m gekrompen is naar 1.66 m in de 18e eeuw. Omdat in de vroege middeleeuwen de bevolking voor werk naar de steden trok, kwam daar een overbevolking.
“Over de gemiddelde leeftijd van de Romeinen heerst bijvoorbeeld veel discussie”, zegt demograaf Patrick De Boosere (VUB). “We moeten ons daarvoor behelpen met aantekeningen op grafstenen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat men toen tussen de 26 en 30 jaar oud werd.
Door de eeuwen heen veroverden de Romeinse soldaten steeds meer gebieden. Eerst werd Italië veroverd, later heel het gebied rond de Middellandse zee.Uiteindelijk veroverden ze ook onder andere Egypte, Engeland en een deel van Nederland.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt.
Het West-Romeinse Rijk valt definitief in 476, het Oost-Romeinse Rijk (ook bekend als het Byzantijnse Rijk, met Constantinopel – het huidige Istanboel – als hoofdstad) gaat zijn eigen weg en blijft nog tot 1453 bestaan.
De Romeinen noemden het gebied Germania Inferior (Laag-Germanië). Er waren in die tijd twee Germaanse provincies, een 'hoge' en een 'lage'. De Nederlandse gebieden hoorde bij Laag-Germanië omdat ze dichter bij de zee, en dus lager dan Germania Superior, het hoge binnenland van Duitsland, lagen.
San Marino is de oudste nog bestaande constitutionele republiek van de wereld: de voortzetting van de kloostergemeenschap werd op 3 september 301 gesticht door de heilige diaken en steenhouwer Marinus van Arbe.
Gekeken binnen de top 10 EU-landen is de Nederlander het rijkst. Ook is in geen ander top 10 Europees land de rijkdom zo goed verdeeld als hier. Dat blijkt uit ons onderzoek onder de belangrijkste Europese landen. Eind 2021 bedroeg het gemiddelde vermogen per hoofd van de bevolking in Nederland 176.510 euro.
De Luxemburgers blijven hun plaats als rijkste EU-burgers behouden. Hun koopkracht was in 2022 ruim 2,5 keer groter dan gemiddeld in de EU-27.