Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
E640 (Glycine): uit gelatine.
Zo staat E441 voor gelatine, wat gemaakt is van beenderen. Net als E640, wat wordt gemaakt van slachtafval en beenderen.
Er bestaan ook 'verdachte E-nummers'. Antiklontermiddel (E570), smaakversterker (E626) en verdikkingsmiddel (E471) kúnnen van dierlijke oorsprong zijn, namelijk van slachtvet of vleesextracten, maar het hoeft niet. De stof kan ook plantaardig of kunstmatig zijn.
Een mooi voorbeeld hierin is: E471, oftewel mono en diglyceriden van VETzuren. Dit vet kan afkomstig zijn van dierlijke of van plantaardige oorsprong. Indien het afkomstig is van dierlijk vet, dient het gehele proces vanaf de slacht tot aan het proces waar E471 gemaakt wordt te voldoen aan de Halal standaarden.
E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. Als er op de verpakking staat dat het een plantaardige oorsprong heeft is het uiteraard wel halal.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Gelatine is een bindmiddel dat uit dierlijk slachtafval (meestal huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. Gelatine is één van de belangrijkste vegetarische instinkers.
Bij E120 (karmijn(zuur), een rode kleurstof) is de herkomst onmiskenbaar: de rode kleur wordt verkregen door het vermalen van lakschildluizen. Andere E-nummers zijn zuiver plantaardig, zoals E440 (pectine) en de verdikkingsmiddelen E400-E407A, die uit algen worden gewonnen.
Gelatine uit varken is haram. Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet. Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal. Collageen als supplement uit islamitisch geslacht rund is halal.
E-nummer E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren, gebruikt in Emulgatoren en stabilisatoren. E471 komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499.
Toepassing. Dit e-nummer wordt gebruikt in 220 producten, waaronder Bakken en braden (Alpro), Mini suikerwafels (Carrefour), Broodjes (Aldi), Rice infusions - Red paprika (Pringles) en Boer'n mousse - Chocolade (De zuivelhoeve).
Andere additieven die niet binnen vegetarische/veganistische voeding passen zijn: E120 (Cochenille, karmijnzuur, karmijn), E630 t/m E635 (Inosinezuur en Inosinaten), E904 (Schellak), E920 (L-cysteïne) en E966 (Lactitol).
Gelatine is een dierlijk product is dat gemaakt is van de beenderen en/of huid van varkens. Daardoor is het niet geschikt voor vegetariërs of vanwege geloofsovertuigingen en dus krijg ik regelmatig de vraag waardoor gelatine vervangen kan worden.
Waar kan glutamaat in voorkomen? Glutamaten komen van nature voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes. Glutamaten zijn combinaties van glutaminezuur met andere stoffen. Glutaminezuur is een aminozuur.
Ook pectine (E440) wordt vaak gebruikt als vervanging. Pectine is onderdeel van celwanden van groente en fruit en dus ook geheel vegetarisch.
Criteria vegan producten
er zijn geen dierlijke hulpstoffen gebruikt bij het productieproces. het product mag niet op dieren zijn getest.
Ingrediënten die niet door moslims mogen worden geconsumeerd zijn varkensgelatine, E120, E940, E920/E921 en ethanol alcohol. Mensen die vegetarisch of veganistisch zijn, eten ook geen gelatine. Gelatine is namelijk een verdikkingsmiddel dat wordt gemaakt van varkens en koeien.
Onze gelatinehoudende HARIBO-producten die in België en Nederland verkrijgbaar zijn worden voornamelijk vervaardigd met gelatine afkomstig van varkenszwoerd. Daarnaast biedt HARIBO al jarenlang producten aan die zonder dierlijke gelatine worden gemaakt.
Gelatine vrij snoep is een soort snoep dat geen gelatine bevat. Gelatine zit in marshmallows, Jelly Beans, gummibeertjes, en vele andere soorten snoep. Gelatine vrij snoep wordt gemaakt met plantaardige ingrediënten zoals agaragar of carrageen: dit zijn vegetarische alternatieven voor gelatine.
Slachtafval in je snoepje
Een van de meest gebruikte dierlijke bindmiddelen is gelatine. Het wordt uit dierlijk slachtafval gehaald, waaronder de botten, huid en kraakbeen van varkens (soms ook van kalveren, gevogelte en snijresten van vis).
Moslims mogen alleen snoepjes eten die voldoen aan de halal-richtlijnen. Dit betekent dat ze vrij moeten zijn van alcohol, varkensvleesproducten en andere onreine ingrediënten.
Op de verpakking staat of er gelatine in het product verwerkt is. Gelatine is afkomstig van dierlijke producten, zoals varkens of runderen.