Voor een zijslaper is een matras met comfortzones doorgaans het meest geschikt. Een matras met comfortzones zorgt ervoor dat je lichaam overal voldoende ondersteuning krijgt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je schouder in een onnatuurlijke houding komt te liggen.
Hardheidsgraad matras zijslapers
Een matras met een hardheid zacht tot medium-stevig (hardheidsgraad H1 tot H3) is geschikt voor zijslapers.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Als zijslaper kun je het beste een traagschuim of gel topper kopen.
Omdat traagschuim zich naar het lichaam vormt, is het geschikt voor alle slaaphoudingen , dus voor zijslapers, buikslapers en rugslapers. Het is wel belangrijk dat het matras niet alleen comfort, maar ook voldoende ondersteuning biedt. De dikte van het traagschuim in het matras is idealiter maximaal 8 centimeter.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2023 het Matt Sleeps Matt matras gekroond tot 'Beste uit de test'. Het Matt matras is een 7-zones traagschuim/koudschuim matras met een aanpasbare hardheid. Dit matras is te koop via de webshop van Mattsleeps en kost €520,- (90x200 centimeter).
Met het Emma O2 Matras kun je kiezen uit 2 stevigheidsgraden: Medium en Hard. Wanneer je geen specifieke voorkeur voor een stevig matras hebt, raden we je de Medium optie aan. Deze voelt zachter aan, net zoals een omhelzing. De Hard optie biedt dan weer net wat betere ondersteuning.
Een topper wordt vaak gezien als een tussenoplossing wanneer een matras niet meer lekker ligt. Echter is het beter om een nieuw, kwalitatief hoogwaardig matras aan te schaffen wanneer u overweegt om een topper te nemen. Een topper gaat namelijk niet helpen wanneer er al een kuil in uw huidige matras zit.
Wat is een goed dekmatras? Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Een topper kan worden gezien als een extra matras waar op geslapen wordt. Het belangrijkste verschil tussen een topper en een matras is het feit dat een topper puur en alleen voor toegevoegd comfort dient. Het biedt geen vorm van steun, stevigheid of houdingscorrectie.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Een hoogwaardige topper kan rugpijn verlichten door ervoor te zorgen dat jouw lichaam voldoende demping en ondersteuning krijgt. Het maakt een te stevig matras zachter en een te zacht matras steviger, waardoor jij geniet van een comfortabeler slaapoppervlak.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Die is namelijk geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 65 en 80 kg. Een middelharde matras (H3) is dan weer ideaal voor mensen met een gewicht tussen de 80 en 100 kg.
Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen. Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.
Uit Spaans slaaponderzoek blijkt dat patiënten met rugklachten minder pijn hadden op een wat zachter matras. Daarnaast ontbreekt ieder bewijs dat een hard matras beter zou zijn tegen rugklachten. Integendeel, een zachter conformerend matras heeft de beste resultaten als het om rugklachten gaat.
Een topmatras, ook wel 'topper', 'oplegmatras', of 'dekmatras' is een dunner matras dat op een bestaand matras gelegd kan worden. In de meeste gevallen koop je deze bij een bed waarvan al bekend is dat daar een topmatras bij hoort.
De levensduur van de topper is 2 – 10 jaar, met een gemiddelde van 5 jaar. De levensduur kun je verlengen door goed met je topper om te gaan. De topper moet je vervangen wanneer deze versleten is, kuilvorming heeft of vies is geworden.
De eerste slijtage vindt plaats in de topper en niet in het matras. Daardoor gaat het onderliggende matras langer mee. Niet elk matras is geschikt om een topdekmatras op te leggen. Overdaad schaadt dat geld ook bij topdekmatrassen.
Een topmatras zorgt ervoor dat het onderliggende matras langer schoon blijft. Het topmatras vangt namelijk een groot deel van het vocht en de huidschilfers op die je verliest tijdens het slapen. Bovendien is de tijk van een topmatras kleiner en daardoor makkelijker te wassen dan de tijk van een gewoon matras.
Het hangt af wat voor soort boxspring matras je hebt. Zo kan een matras met pocketvering niet op een lattenbodem. Heb je een ander soort matras, zoals een koudschuim of latex matras, dan kunnen deze wel gewoon op een lattenbodem worden gebruikt.
Traagschuim ondersteund het lichaam goed tijdens het liggen. Bij een koudschuimmatras lig je daarentegen minder in een kuil. Het materiaal is zeer veerkrachtig, en daarmee zeer confortable. Daarnaast heeft een koudschuimmatras een lange levensduur.
De uitslag Consumentenbond matrassentest begin 2023: Het Lidl-matras heeft het “beste koop” label gekregen en het Emma O2 matras is als “best getest”. Het matras 'Meradiso', is een 7-zones koudschuim matras.
Maak kennis met het best geteste matras van Nederland: Emma Hybrid! Het Emma Hybrid Matras is als eerste uit de bus gekomen in de Consumentenbond Matrassentest 2022 met een score van 7,3!
Het Emma Smart hard matras is geschikt voor personen boven de 80 kg. Ben je lichter dan 80 kg, dan kies je voor de medium variant. De harde variant van Emma Smart is voorzien van koudschuim en traagschuim, wat ervoor zorgt dat je geniet van goede steun, dat je niet te ver in het matras wegzakt.