Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Titaniumbaby Campingbed het beste campingbedje is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de Titaniumbaby Campingbed is de Qute Q-Sleep Campingbedje Antra.
Campingbedjes worden geleverd met een vast matrasje erin. Dit is veilig. Maar omdat het matrasje dun is, stoppen veel volwassenen een extra matrasje in het bed. Tussen dit matras en de flexibele zijkant van het bed kan een ruimte ontstaan waar kinderen bekneld of verstikt kunnen raken.
Het beste campingbedje van 2020, 2021 en 2022 is volgens ons onderzoek de Deryan Peuter Luxe Campingbedje. Het bedje heeft werkelijk alles voor als je een licht bedje wilt voor je peuter.
Beste reisbedje voor baby volgens Consumentenbond (Nederlandse Test Aankoop): Safety 1st Soft Dreams. Het campingbedje dat als beste werd getest volgens de Consumentenbond (Nederlandse Test Aankoop), is de Safety 1st Soft Dreams. Het weegt 7,5 kg en is daardoor nog steeds heel draagbaar.
Het campingbedje mag niet uit zichzelf blijven staan als het nog niet vergrendeld is. Dit lijkt misschien gemakkelijker in gebruik, maar kan het gevaar opleveren dat je vergeet om het bed te vergrendelen. Het inklapmechanisme van het campingbed moet een kinderveilige sluiting hebben.
Je kunt een campingbedje gebruiken tot en met 3 jaar. Daarna kan je kindje in een gewoon bed slapen, net als thuis.
Sebra Kili
Wat ons betreft is de Sebra Kila het beste ledikantje, zonder twijfel de beste ledikant van 2022. Deze Kili ledikant van Sebra is ook een meegroeibed. Dit betekent dat je nu stevig investeert, maar de ledikant ook als juniorbed kan blijven gebruiken tot je kind wel een jaar of 6 oud is.
Afmeting buitenmaat: 125x65x74 cm, binnenmaat:120x60 cm, ingeklapt: 75x21,5x22,5 cm. Het gewicht van het campingbedje is 8.0 kg.
De meeste goedkope campingbedjes zijn geschikt tot 15 kilo en een lengte van 125cm, terwijl andere bedjes wel tot 20 kilo te gebruiken zijn en een lengte van 136cm hebben. Sommige ouders kiezen ervoor geen campingbedje te kopen en op vakantie te vertrouwen op de accommodatie of het kind tussen zich in te laten slapen.
Minimaal 8 cm dik
Dit omdat het matras enerzijds voldoende steun moet bieden en anderzijds moet worden voorkomen dat het matras te eenvoudig kan dubbelvouwen.
De standaardmaten voor een babyledikant zijn 60x120 cm. Zorg voor een minimale breedte van 55 cm. De zijkanten van het ledikant hebben spijlen met een tussenruimte van 4,5 tot 6,5 cm.
Zodra de korte zijden vastgeklikt zijn vouw je het bedje nog iets verder open en klik je de lange zijden vast door deze wat op en neer te bewegen. Duw de bodem pas naar beneden wanneer alle zijden vastgeklikt zijn. De bodem vergrendelt de zijden van het campingbedje zodat je kindje veilig kan spelen en slapen.
Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen.
Een baby “kan” meteen in een ledikant slapen, mits goed opgedekt, maar het is niet ideaal. De wieg is veel gemakkelijker en veiliger voor de eerste maanden.
Een ledikant is meestal geschikt tot de leeftijd van 2,5 jaar, maar het kan zijn dat je kindje eerder toe is aan een groter bed. Voelt je peuter zich opgesloten in het ledikant, slaapt hij erg onrustig en klimt hij er op eigen houtje uit? Dan is het tijd voor een peuterbed.
Ieder kind is anders. Sommigen kunnen niet wachten om in het grote bed te slapen, maar de meesten zijn zeer gehecht aan de veilige cocon van hun babybedje. Er is geen 'ideale' leeftijd om de overgang te maken, meestal is dat tussen de 18 maanden en de 3,5 jaar, met een piek rond de 3 jaar.
Het is wel aan te raden om de wieg in de buurt van een raam te plaatsen, zodat je baby veel indirect zonlicht op zijn huidje krijgt. Dit breekt bilirubine af, wat ervoor zorgt dat je baby geen gele gloed heeft. Voor peuters geldt hetzelfde als voor baby's. Plaats het ledikant niet tegen het raam of tegen de verwarming.
Naast dat een peuterbed ruimte bespaart ten opzichte van een eenpersoonsbed, is een peuterbed makkelijker door te schuiven naar een eventueel volgende kindje. Zo kan je tweede (of derde of vierde) kindje ook nog genieten van het peuterbedje. Ook heeft een peuterbed vaak een lagere instap dan een eenpersoonsbed.
Bo-Camp luchtbed (beste prijs/kwaliteit verhouding & onze keuze) Human Comfort Durtal luchtbed (Zeer licht van gewicht) QUECHUA kampeerluchtbed (voordeligste keuze) Intex Downy Twin luchtbed (dik luchtbed)
Tip 3: Koop een isolatiematje
Om dit te voorkomen kun je een isolatiemat onder het luchtbed leggen. De isolatiemat zorgt ervoor dat de koude lucht van de grond niet in je luchtbed trekt. Heb je het met een isolatiematje nog niet warm genoeg? Leg dan een extra deken over het luchtbed voor extra warmte.
Het verschil tussen een veldbed en een luchtbed of slaapmat, is dat je bij een veldbed van de grond af ligt. Hierdoor heb je minder last van koudestraling van de grond. Het nadeel is dat een veldbed vaak meer weegt en daardoor minder makkelijk mee te nemen is op reis.
Een Montessori-bed, of een vloerbed, volgt de opvoedingsfilosofie van Montessori, waarbij kinderen onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid wordt bijgebracht. Dit soort bed kan een uitstekende aanvulling zijn op de slaapkamer van je jonge kind. Het biedt veel vrijheid om de omgeving te verkennen.
Als je kind al 2 jaar oud is, dan raden we je aan om een junior bed te kiezen. Dit is langer bruikbaar. Kies dan bijvoorbeeld voor een junior bed van 70x160 cm, met beschermende hekjes. Ze beschermen je kind niet alleen van eventueel nachtelijk vallen, maar ze geven hen ook een geborgen gevoel.